Fotbal international

Joan Laporta a depus garanţiile bancare. Cine l-a ajutat pe noul președinte al Barcelonei

17.03.2021 | 08:50
Joan Laporta a depus garantiile bancare Cine la ajutat pe noul presedinte al Barcelonei
Preşedinţia lui Laporta la Barcelona, în pericol! FOTO: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Joan Laporta a câştigat alegerile pentru postul de preşedinte la Barcelona, dar este în pericol să nu îşi poată lua în primire mandatul. Conform statutului clubului, trebuie să depună garanţii financiare de 15% din bugetul anual în termen de 10 zile. Cu 24 de ore înainte de expirarea termenului, nu a făcut acest lucru.


Laporta, ajutat financiar de un om de afaceri

UPDATE, 17 martie, ora 08:53 / Președintele ales al clubului FC Barcelona, Joan Laporta, a reușit să depună garanțiile financiare în valoare de aproape 125 de milioane de euro, fiind ajutat în ultimul moment de un înstărit om de afaceri.

ADVERTISEMENT

Conform Mundo Deportivo, Jose Elias, proprietarul Audax, firmă de energie regenerabilă, a fost cel care a adus ultimii 50 de milioane de euro necesari depunerii garanției financiare. În schimbul acestei sume, el a cerut ca mâna sa dreaptă, Eduard Romeu, să devină trezorierul clubului.

Liga Spaniolă de Fotbal urmează să-și dea acordul miercuri ca Joan Laporta să preia gruparea catalană, acesta urmând a fi învestit în această seară.

ADVERTISEMENT

ȘTIRE INIȚIALĂ, 16 martie, ora 17:30 /

Preşedinţia lui Laporta, în pericol! Are 24 de ore la dispoziţie pentru a rezolva problemele

Pe 7 martie, la alegerile pentru postul de preşedinte al Barcelonei, Joan Laporta s-a impus cu 54% din sufragii, mult peste contracandidaţii săi, Victor Font şi Toni Freixa.

Este al doilea mandat al lui Laporta în fruntea unuia dintre cele mai mari cluburi din lume sau, mai bine zis, ar putea fi al doilea mandat, pentru că preşedintele votat are probleme.

ADVERTISEMENT

The Athletic a detonat bomba: Laporta trebuie să prezinte garanţii pentru a-şi lua în primire mandatul. Suma se calculează raportat la bugetul anual al Barcelonei. Mai exact, 15% din totalul care se ridică la 830 de milioane de euro. Adică 124,6 milioane de euro trebuie să fie garanţiile. În trecut, acest aspect era o formalitate, dar, date fiind datoriile exagerate ale Barcelonei, s-ar putea ca acum să nu mai fie aşa.

Ce spune statutul

Conform statutului clubului, preşedintele ales trebuie să depună garanţii în cuantum de 15% din bugetul anual al clubului, înainte de învestire. Pentru asta, are la dispoziţie 10 zile de la câştigarea alegerilor. Laporta s-a impus în faţa contracandidaţilor săi pe 7 martie, ceea ce înseamnă că până la 17 martie trebuie să depună garanţiile.

ADVERTISEMENT

În statutul Barcelonei, se precizează că, în cazul în care candidatul care a câştigat alegerile nu prezintă asigurările de 15%, se va desemna un preşedinte interimar, iar acesta va fi însărcinat cu organizarea unui nou scrutin.

Datoriile Barcelonei

Spre deosebire de anii anteriori, când această prevedere statutară legată de garanţiile bancare era aproape ignorată, situaţia financiară a Barcelonei s-a agravat. Datoriile totale ale clubului sunt estimate la 1,173 miliarde de euro, cu 600 de milioane care trebuie refinanţate până în luna iunie, conform sursei citate.

Predecesorii lui Laporta, Sandro Rosell şi Josep Maria Bartomeu, au avut o strategie falimentară, care a îngropat Barcelona în datorii. Probleme au fost încă din mandatul precedent al lui Laporta. De altfel, Rosell, în momentul în care a preluat clubul de la acesta, a dat în judecată fosta conducere pentru a recupera datoriile acumulate. Acţiunea a fost pierdută în instanţă, iar Laporta a scăpat.

S-a retras şi vicepreşedintele financiar

Garanţiile nu sunt singura problemă a lui Laporta în acest moment. Jaume Giro, figură importantă în campanie şi cel care trebuia să preia funcţia de vicepreşedinte financiar, s-a retras. El a precizat că nu va face parte din noua conducere a Barcelonei din cauza unor obligaţii contractuale în Londra, care nu i-ar permite să se dedice întru totul clubului.

Giro trebuia să fie un pion principal în noua formulă. El a fost cel care înaintase ideea de emiterea a unor „obligaţiuni“ către fani, prin care Barcelona să încaseze sume consistente de bani şi astfel să mai reducă presiunea datoriilor.

În cărţi pentru postul pe care ar fi trebuit să îl preia Giro este acum Eduard Romeu, vicepreşedintele unei companii catalane din domeniul energiei regenerabile. Romeu nu a făcut parte din campania lui Laporta, dar ar putea fi omul însărcinat să descâlcească finanţele clubului.

Presa din Spania a scris că Laporta încearcă să strângă suma necesară. El a avut mai multe întâlniri cu instituţii financiare din provincia catalană, printre care Banca de Sabadell, JB Capital Markets şi HPS Partners, dar rezultatul acestora va fi aflat miercuri, 17 martie, când expiră termenul pentru depunerea garanţiilor.

Laporta are planul făcut pentru salvarea clubului, dar şi pentru menţinerea lui Messi la echipă. Rămâne de văzut dacă va putea să îl pună în practică.

ADVERTISEMENT