News

Președinții Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, acord de încetare a focului în regiunile Doneţk şi Lugansk

27.07.2020 | 16:05
Presedintii Rusiei si Ucrainei Vladimir Putin si Volodimir Zelenski acord de incetare a focului in regiunile Donetk si Lugansk
ADVERTISEMENT

Președinții Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, au ajuns la un acord de încetare a focului în estul Ucrainei, în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Conform presei locale, o ”încetare completă și atotcuprinzătoare a focului” a intrat în vigoare în zona de conflict din estul Ucrainei, începând de luni ora 0.00 (22.00 GMT duminică).

ADVERTISEMENT

Tratatul vine după ce, în trecutul apropiat, alte două acorduri de armistițiu puse la cale au eșuat complet pentru regiunile Donețsk și Lugansk.

Acord de încetare a focului în estul Ucrainei, stabilit de Vladmiri Putin și Volodimir Zelenski

La baza acestui acord istoric și extrem de important pentru regiunea estică a Ucrainei ar sta președintele rus Vladimir Putin, cel care a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, duminică.

ADVERTISEMENT

Conform Agerpres, ambele părţi s-au folosit de această discuție pentru a lăuda eforturile suplimentare de a pune capăt luptelor, potrivit comunicatelor Kremlinului şi biroului lui Zelenski.

Liderul de la Kremlin i-a cerut lui Zelenski să se angajeze în acordurile de pace existente nu numai cu vorbe, dar şi prin acţiuni.

ADVERTISEMENT

Putin şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la declaraţiile recente în Ucraina, conform cărora o parte a planului de pace va fi renegociată.

El a mai spus că decizia Ucrainei de a ţine alegeri regionale spre sfârşitul acestui an contrazice acordurile precedente de pace de la Minsk, adaugă comunicatul Rusiei, conform sursei citate. Ucraina are în plan să organizeze alegeri regionale în octombrie în toată ţară, dar nu în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk.

ADVERTISEMENT

Papa Francis, apel pentru pace în regiune

La slujba de duminică de la Vatican, papa Francisc a declarat că se roagă ca o nouă încetare a focului să dureze, deschizând calea reconcilierii “mult dorite şi mult aşteptate”.

În timp ce se adresa mulțimii în Piaţa Sfântul Petru din Roma, în timpul rugăciunii duminicale, Suveranul Pontif a subliniat necesitatea “unui proces eficient de dezarmare şi deminare”.

Circa 13.000 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Europei, potrivit estimărilor Naţiunilor Unite. Rusia a respins în repetate rânduri acuzaţiile de implicare directă.

ADVERTISEMENT