Fotbal intern

Presiune pe arbitri înainte de Dinamo – FCSB. Scandal și decizii controversate la ultimele trei derby-uri din Liga 1

03.02.2021 | 17:05
Presiune pe arbitri inainte de Dinamo  FCSB Scandal si decizii controversate la ultimele trei derbyuri din Liga 1
ADVERTISEMENT

Un nou episod al celui mai intens derby din România se va desfășura în data de 3 februarie, iar FANATIK a analizat prestațiile arbitrilor la ultimele trei întâlniri dintre ceie două echipe din Liga 1. 

Istvan Kovacs, Horațiu Feșnic și Radu Petrescu au avut parte de situații încinse și au luat decizii la limită pe parcursul ultimelor trei dueluri disputate în Liga 1 între cele două mari rivale.

ADVERTISEMENT

Faulturile dure, eliminările și incidentele provocate de suporteri au condimentat din plin derby-ul la ultimele sale episoade, și  este de așteptat ca și partida de miercuri să fie una foarte încinsă.

Presiune pe arbitri înainte de Dinamo – FCSB. În 2019, Istvan Kovacs a oprit meciul timp de 7 minute!

Dacă în turul Ligii 1 Dinamo se afla încă într-o perioadă în care se căuta, înaintea meciului din retur lucrurile par a fi puțin mai stabile în Ștefan cel Mare. Nu din punct de vedere financiar, ci din punct de vedere sportiv. „Câinii” au legat două victorii consecutive în Liga 1, cu Gaz Metan și cu UTA și sunt motivați să facă un meci mare și contra rivalei FCSB.

ADVERTISEMENT

Lucrurile s-au îmbunătățit la Dinamo și datorită fanilor. Adunați în programul DDB și responsabili pentru faptul că Dinamo încă este în viață, suporterii au negociat cu jucătorii, au plătit prime și salarii și i-au încurajat mereu pe oamenii lui Jerry Gane înaintea partidelor. Având în vedere conexiunea specială care s-a creat pe parcursul ultimelor luni între fani și jucători, Dinamo va resimți, cu certitudine, absența fanilor din tribune pentru această partidă.

De altfel, fanii le-au lipsit în mod evident „câinilor” de când mecurile se joacă în fața tribunelor goale. De la începutul pandemiei, s-au disputat trei partide între cele două rivale, toate câștigate de roș-albaștri. Capabili să creeze o atmosferă incredibilă, fanii lui Dinamo și-au împins de multe ori de la spate favoriții în meciurile cu FCSB, mai ales în condițiile în care de cele mai multe ori lotul roș-albaștrilor era mai bine cotat decât cel al formației din Ștefan cel Mare.

ADVERTISEMENT

În 2019, suporterii dinamoviști au creat și o situație neplăcută. FCSB-Dinamo s-a jucat pe Arena Națională și, deși au fost ca de obicei prezenți în număr mare și au creat o atmosferă incendiară, dinamoviștii l-au abuzat verbal pe Florinel Coman și l-au lovit cu un obiect pe centralul Istvan Kovacs. Acesta a întrerupt partida și i-a trimis pe jucători la vestiare în minutul 34. După șapte minute, partida s-a reluat.

Nici meciul în sine nu a fost unul lipsit de incidente. S-au acordat nu mai puțin de 12 cartonașe galbene, câte șase de echipă, Laurențiu Corbu s-a ales cu nasul spart, iar în minutul 70 Florin Tănase a avut un gol anulat, după ce Kovacs a dictat fault în loc să lase avantaj.

ADVERTISEMENT
  • 1-1 s-a terminat partida din octombrie 2019;
  • Denis Ciobotariu și Florinel Coman au marcat pentru Dinamo, respectiv FCSB.

Slavko Perovic a fost scos cu ambulanța de pe teren în urmă cu un an. Horațiu Feșnic, roșu cu „delay” pentru Iulian Cristea

Penultimul duel dintre Dinamo și FCSB, disputat în Liga 1, a fost ultimul care s-a jucat cu spectatori în tribune. Se întâmpla în data de 16 februarie 2020, când pandemia părea doar o amenințare îndepărtată. Coronavirus încă nu începuse să facă ravagii în Europa, iar aproape 30.000 de fani mergeau pe Arena Națională pentru un derby cu miză nu tocmai importantă. Dinamo știa deja că va fi în play-out, iar FCSB lupta doar pentru a intra în play-off cu cât mai multe puncte.

Cu toate acestea, „câinii” lui Dușan Uhrin Jr. au mâncat pământul pe Arena Națională și au dat totul pentru victorie. Pentru sârbul Slavko Perovic, „totul” ar fi putut fi un cuvânt deloc exagerat, având în vedere că în finalul primei reprize a căzut ca secerat la marginea terenului, după un duel cu Iulian Cristea. Centralul Horațiu Feșnic l-a eliminat pe fundașul FCSB-ului doar după ce a conștientizat gravitatea situației. Fostul atacant dinamovist, retras între timp din activitate, a fost scos cu ambulanța din teren.

Rămasă în 10 oameni, FCSB a egalat totuși înainte de pauză, după un penalty clar comis de Filip, însă a primit gol în startul reprizei secunde, de la Valentin Lazăr. Deja avertizat cu galben, fostul mijlocaș dinamovist s-a bucurat ostentativ în fața peluzei roș-albastre, însă nu a fost taxat de Feșnic, spre nemulțumirea ulterioară a oaspeților de atunci și de miercuri, 3 februarie. Duelul s-a terminat cu scorul de 2-1, iar Dinamo a obținut o victorie de orgoliu care, până acum, este și ultima dintr-un derby.

  • Cu 2-1 s-a impus Dinamo în 16 februarie 2020;
  • Iulian Cristea a fost eliminat de Horațiu Feșnic.

Radu Petrescu, coșmar la ultimul derby. Acuzat de vicierea rezultatului

Poate cel mai încins derby din ultimii ani a fost cel de la care lumea se aștepta cel mai puțin să iște scandal. FCSB – Dinamo 3-2 s-a disputat în data de 3 octombrie 2020 pe Arena Națională. Nu au fost spectatori, dar au sărit scântei în urma presiunii puse de oficialii FCSB din tribune care, în frunte cu Mihai Stoica, au contestat din primul minut deciziile lui Radu Petrescu. Inițial pe bună dreptate, deoarece Janusz Gol trebuia eliminat în startul partidei, după un cot în gură aplicat lui Perianu.

Ulterior, însă, lucrurile s-au întors în favoarea roș-albaștrilor. Deși au condus cu 2-0 și au fost egalați de Dinamo înainte de pauză, oamenii lui Toni Petrea au beneficiat în final de o eroare gravă a lui Radu Petrescu. Centrarul a văzut penalty la o intrare corectă a lui Isma Lopez la Dennis Man, l-a eliminat pe spaniol, iar roș-albaștrii au înscris prin Tănase și au câștigat derby-ul.

La finalul partidei, Cosmin Contra și ceilalți dinamoviști l-au contestat dur pe centralul care a avut probleme și în ultimele săptămâni, după meciurile pe care le-a arbitrat în Liga 1. Inclusiv analiștii, precum Ion Crăciunescu, au dat verdictul după meci și au semnalat faptul că penalty-ul din care FCSB a marcat golul decisiv nu trebuia dictat.

„Vă pot spune ceva care să aibă sens, și anume că Radu Petrescu nu trebuia delegat la acest mare derby, ci unul dintre primii trei arbitri FIFA. Este o fază în care arbitrul este acolo, mingea îi trece prin față, e la câțiva metri, nu are nicio scuză. Dubla decizie a fost o catastrofă pe tot ansamblul ei, pentru că nu a fost nici fault acolo și nu puteai implicit să dai nici cartonaș roșu. El se afla în spatele adversarului său și a jucat mingea regulamentar, a dat în minge și după aceea s-a produs contactul, se vede clar și pe reluări”, a spus atunci Ion Crăciunescu.

  • Două cartonașe roșii a primit Dinamo în tur. Lopez și Răuță au fost eliminați;
  • Două penalty-uri a dictat Radu Petrescu, unul pentru FCSB și unul pentru Dinamo.

Presiune pe arbitri înainte de Dinamo – FCSB din 2021: „Să sperăm că nu va fi execrabil”

Sebastian Colțescu va arbitra derby-ul Dinamo – FCSB, programat pentru data de 3 februarie, iar Mihai Stoica a început deja să lanseze acuze. În stilul său caracteristic, managerul roș-albaștrilor s-a plâns de deciziile luate de arbitri în ultima vreme și a contestat erorile comise în favoarea lui Dinamo la partidele cu Gaz Metan și UTA.

„Miercuri vom merge la derby de România. Ce știm sigur e că va fi un teren execrabil. Să nu fie și un arbitraj la fel…”, spunea Stoica duminică, 31 ianuarie. FANATIK a prezentat modul în care arată gazonul din „Groapă” înaintea partidei, iar situația nu este deloc atât de proastă precum a sugerat oficialul liderului Ligii 1.

„Și mă uit la UTA-Dinamo. Henț-careu. Se dă. La 0-0. După aia, două clare pentru UTA. Nu se dă niciunul. La 0-1. Mă duc 3 zile în urmă. Dinamo-Gaz Metan. Golul de 2-1. Se dă fault și la fotbal american”, mai declarase Stoica.

  • 20 de puncte le despart pe Dinamo și FCSB înaintea meciului direct;
  • FCSB este lider, în vreme ce Dinamo se clasează pe locul 9.

  • (P) Cota BETANO pentru Dinamo – FCSB: 7,70 este cota pentru „fără gol”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT