News

Cât costa un apartament în București imediat după Revoluție! Cât de mult s-au schimbat prețurile în 30 de ani

Cât costa un apartament în București imediat după Revoluție! La mai bine de trei decenii, aproape că nu te mai poți apropia de locuințele din Capitală. Prețurile au explodat și experții spun că vor mai crește
10.12.2021 | 18:06
Cat costa un apartament in Bucuresti imediat dupa Revolutie Cat de mult sau schimbat preturile in 30 de ani
Cât costa un apartament în București imediat după Revoluția din 1989! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Regimul comunist nu permitea foarte multe și nici nu oferea opțiuni, dar a avut un plus pe care nostalgicii îl laudă și acum. Aproape că nu exista adult care să nu aibă loc de muncă și, în cele din urmă, o casă. De altfel, lipsa unui job putea să aducă chiar și închisoare în acei ani.

Încadrați în fabricile patriei, oamenii se înscriau pe o listă uriașă pe care se aflau toți doritorii de case. Și apoi intervenea așteptarea, dar și pachetul de țigări și cafea pentru a sălta ca prioritate.

ADVERTISEMENT

Cât costa un apartament în București la puțin timp de la Revoluție!

Revoluția a venit cu multe lucruri noi și perioada imediat următoare a propus o cvasilibertate. Granițele s-au deschis, însă nu chiar pentru toată lumea și nici viața nu s-a schimbat din temelii, pe cum se aștepta. Cel puțin, nu pentru toți.

Apartamente nu s-au mai dat de la locul de muncă și pentru că șantierele s-au închis și ani de zile nu s-a mai construit nimic. Mai mult decât atât au dispărut și fabricile, uzinele, întreaga industrie gândită de Nicolae Ceaușescu.

ADVERTISEMENT

Încă nu exista noțiunea de vilă și oamenii care trăiau la case cu curte încercau de zor să schimbe cu proprietari de apartamente. Culmea, tot ei erau cei care ofereau bani în plus drept compensație.

Și, în mod evident, toată lumea fugea de periferie. De altfel, FANATIK a scris AICI cum zonele rău famate ale Capitalei erau ocolite în debutul anilor 90, dar, între timp, au ajuns să fie chiar căutate datorită extinderii orașului.

ADVERTISEMENT

La puțin timp de la Revoluție piața apartamentelor în București nu era una foarte mare și pentru că nu existau foarte mulți proprietari. Cu toate acestea, decretul de lege numărul 61 din 1990 emis de Executivul condus de Petre Roman, avea să aducă România pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte procentul proprietarilor de locuinţe.

A urmat o explozie de anunțuri, dar nu neapărat și de vânzări în ciuda prețurilor ridicole. Astfel, un apartament cu două camere cumpărat de proprietar cu 110 mii de lei, atenție, bani vechi, se vindea cu zece mii de dolari.

ADVERTISEMENT

Apartamente, la preț de mașină second-hand

Aproape incredibil, dar în urmă cu trei decenii, un apartament în cel mai mare oraș al țării costa cât o mașină. Și vorbim de un autoturism la mâna a doua.

De exemplu, o garsonieră confort I sporit în Colentina, Berceni sau în orice cartier aflat mai în marginea Bucureștiului se vindea atunci cu 5.000 de dolari.

Dacă ne raportăm la apartamente, atunci trebuie să știți că unul cu două camere poziționat pe Calea Griviței sau pe Calea Vitan, adică deloc central, ajungea până aproape de opt mii de dolari. În același timp, o mașină străină, de exemplu Opel sau chiar un Fiat costau și ele aproape cinci mii de dolari.

Se mai schimba situația la apartamentele de 3 camere, cele pe care regimul lui Nicolae Ceaușescu le oferea familiilor numeroase. Acestea erau cotate la zece mii de dolari. Vă readucem aminte că o mașină nouă costa la acea vreme 60 de mii de lei.

Cât a ajuns să coste un apartament la periferia Bucureștiului

Trei decenii mai târziu, aproximativ două milioane de oameni în plus în București și câteva programe Prima Casă au schimbat din temelii prețurile apartamentelor în Capitală. În acest moment anunțurile de vânzare pleacă de la sume amețitoare.

„Bucureștiul este un oraș plin de viață din acest punct de vedere. Pandemia de coronavirus nu a scăzut prețurile, din contră. Piața imobiliară a cunoscut un adevărat boom. La dezvoltatori nici nu s-a pus problema vreodată de reduceri. S-au vândut apartamente la roșu pe zeci de mii de euro. Apartamente în care mai erau de băgat bani serioși pentru a deveni locuibile.

În Berceni, bloc vechi se vinde un apartament cu trei camere cu 110 mii de euro. Pajura, două camere, 100 de mii. Dar, vedeți, între timp e metrou până aproape de ieșirea din București. Giulești, zonă dificilă în trecut, la fel, 100 – 120 de mii de euro un apartament cu trei camere.

Sunt prețuri uriașe, prețuri care aduc aminte de cele din 2008 care n-au mai coborât decât printr-o criză financiară”, a zis pentru FANATIK Ștefănescu Elena, reprezentanta unei companii imobiliare.

ADVERTISEMENT