News

Polițele RCA, majorate după ultimele modificări ale Ministerului Finanțelor. Surse din piața asiguratorilor: „Vor crește cu 300%”

22.09.2019 | 14:06
Politele RCA majorate dupa ultimele modificari ale Ministerului Finantelor Surse din piata asiguratorilor Vor creste cu 300

Ministerul Finanțelor a propus mai multe modificări legii care reglementează încheierea polițelor RCA. Modificările au fost puse în dezbatere publică și, dacă vor fi acceptate, specialiștii susțin că acestea vor duce la o explozie a prețului polițelor de asigurare civilă auto. Asta pentru că printre principalele modificări aduse Legii. Nr 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie vizează vizează eliminarea obligației ASF de reglementare a modului în care sunt calculate tarifele de primă, criteriile de risc, coeficienții de majorare sau alte instrumente de ajustare a tarifelor.

Cât va crește prețul polițelor RCA

Surse din piața asiguratorilor susțin că „Lobby-ul asigurătorilor la Comisia Europeană a dat rezultatele aşteptate de ei. România va fi obligată până la sfârşitul anului, sub ameninţarea sancţiunilor, sp adopte acele măsuri. Preţul RCA va putea creste după bunul plac al asigurătorilor şi exact acesta era şi rolul acelui lobby. Vom asista cu siguranţă la creşterea tarifului RCA începând de anul viitor, dar nu foarte mult. Această creştere va avea loc treptat”.

„Sunt convins că vor găsi metode mai sigure de comunicare pentru a creşte preţul în toată piaţa. Preţul RCA este preconizat să crească în cursul anului următor cu aproximativ 15%. Ideea este că preţul va creşte în fiecare an începând cu 2020. Când va ajunge la nivelul mediu al UE se va stabiliza. E vorba de câţiva ani, timp în care creşterea va fi de 300%. Estimez că, în vreo 5 ani, preţul mediu al poliţelor RCA va fi de 350 de euro”, a mai spus sursa citată, pentru adevarul.ro.

Cu cât cresc polițele RCA
Cu cât cresc polițele RCA *foto: economica.net

ASF nu sa va mai implica în prețul polițelor RCA, întrucât vor crește încasările

Sursa citată a mai precizat că ASF se va bucura că nu va mai răspunde de preţul RCA. Mai ales pentru că vor creşte încasările, având în vedere că primeşte aproximativ 1% din valoarea fiecărei poliţe RCA încheiate. Potrivit Notei de fundamentare a actului normativ, în data de 26 iulie, Comisia Europeană a dat României un termen de 2 luni pentru adoptarea modificărilor. În opinia Comisiei Europene măsurile adoptate de România îngrădesc libertatea asigurătorilor de a-şi stabili propriile prime, în special în ceea ce priveşte reflectarea cheltuielilor administrative şi de vânzare în calcularea tarifelor de primă şi prin stabilirea unui plafon pentru tarifele de primă pe care asigurătorii le pot aplica „asiguraţilor cu risc ridicat” care le sunt alocaţi de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).