Gazul natural este una dintre cele mai importante resurse tranzacționate pe piețele internaționale, de prețul acestuia depinzând modul în care evoluează costurile de producție dintr-o gamă largă de ramuri economice. În cele din urmă, prețurile de referință de la nivel internațional ajung să influențeze și costurile traiului de zi cu zi pentru utilizatorii domestici.
Pe lângă relevanța sa economică, gazul natural joacă un rol important în relațiile dintre statele europene și Federația Rusă. În ultimii ani, Kremlinul a încercat să își consolideze poziția în diferite controverse internaționale prin modificarea prețurilor sau debitelor de livrare către Europa.
Din această cauză, evoluțiile care țin de gazul natural sunt îndeaproape urmărite de către state, companii și analiștii economici. Astfel, ultimele evoluții de pe piețele internaționale de la finalul săptămânii au atras imediat atenția tuturor.
Vineri, 17 decembrie, prețul de referință al gazului natural din Europa a suferit o scădere bruscă în urma unei decizii de ultim moment luate de Gazporm, arată o analiză Bloomberg, preluată de Agerpres.
Această evoluție subită a prețului de referință pentru gazul natural a fost determinată de decizia Gazpromului, compania rusească care gestionează comerțul și transportul acestei resurse, de a rezerva, în ultimul moment, o parte din capacitatea de transport pe conductele care ajung în Germania.
Datele legate de această tranzacție indică faptul că Gazprom a rezervat aproximativ 30% din capacitatea de transport a conductelor care pornesc din Rusia, traversează Polonia și ajung, în cele din urmă, la utilizatorii din Germania.
Un prim răspuns la decizia Gazprom de a rezerva o parte din capacitatea conductelor prin care alimentează Europa a venit de la investitorii de pe piața olandeză. Datele tranzacțiilor arată că a fost înregistrată o scădere de 16% la activele futures.
Anunțul rușilor, alături de estimările legate de transporturile de gaze naturale lichefiate, au redus din îngrijorarea jucătorilor de pe piață legată de accentuarea scumpirilor legate de încălzire și producerea energiei la începutul iernii.
Cotațiile oficiale arată că la Bursa de la Amsterdam, vineri, gazul a atins un nivel de 120,60 euro pentru fiecare Megawatt/oră.
“Indiferent care este motivul pentru această rezervare de capacitate în ultimul moment, el scoate în evidentă în mod clar problema diminuării rapide a stocurilor cu care se confruntă Europa”, subliniază Ole Hansen, analist la Saxo Bank A/S.
Hanse este de părere că o decizie a Rusiei de a depăși cantitățile de gaze pe care le va livra către Europa, astfel încât să depășească nivelurile stabilite în contractele pe termen lung, ar putea aduce o scădere a cotației gazului la un nivel de 80 euro pentru Megawattul-oră.