La scurt timp după ce în spațiul public a apărut informația conform căreia PSD ar dori un preț unic la energia electrică, din partea partenerilor de guvernare de la PNL a venit o primă reacție.
Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al liberalilor, a declarat, luni, că discuţiile privind modificarea ordonanţei privind energia trebuie să pornească de la “baze reale”. Acesta a spus că PNL ”nu-şi asumă creşterea acestui preţ”.
”În coaliţie nu s-a discutat despre o astfel de modificare (n.r. preţ fix) prin care să se practice aceste noi tarife plafonate şi compensate. Ca şi principiu, ideea nu este una nouă apropo de preţuri sau ajutoare în funcţie de venit. Acum sincer să vă spun, dacă există vreo propunere concretă ea trebuie avansată de PSD în cadrul coaliţiei şi spun asta pentru că evident există disponibilitate din partea noastră.
Ordonanţa pe energie este perfectibilă, au existat discuţii pentru modificarea ei cu furnizorii, dar trebuie să se pornească pe baze reale care se pot aplica. Dacă sunt chestiuni serioase ele trebuie promovate în plan intern, după care şi în mass-media şi pentru informarea opiniei publice le putem avansa public.
Dacă se discută despre un eventual preţ de 1,3 lei pe KWh acesta este mult mai mare decât tariful practicat în prezent 0,68 kWh pentru electricitate.
PNL nu-şi asumă această creştere a acestui preţ, ar fi absurd în condiţiile în care ne dorim îmbunătăţirea legislaţiei care reglementează acest domeniu al energiei să propunem preţuri mai mari”, a spus Stroe, la Digi24.
La scurt timp după ce s-a vorbit despre revenirea la piața reglementată, dinspre coaliția PNL – PSD – UDMR apar informații legate despre noi planuri în sectorul energetic.
Conform Antena 3, la propunerea PSD, Guvernul ar putea renunța total la pragurile actuale de consum. În schimb, guvernanții doresc introducerea unui preț unic pentru toată lumea, indiferent de clienți casnici sau non-casnici.
Prețul unic vehiculat la energie ar putea fi de 1,3 lei/kWh, indiferent de consumul de energie electrică înregistrat.
La un calcul simplu vedem cum această majorare ar însemna un preț aproape dublu față de pragul maxim de compensare, de 0,68 de lei/kWh, existent în prezent.
Dacă propunerea va intra în vigoare, compensarea din viitor se va face în funcție de venituri, nu de consum, așa cum este în actuala varianta. Cei cu venituri mici ar putea avea un preț chiar mai mic de 0,68 de bani/kWh, iar cei cu venituri mari nu vor fi compensați.
Sursa citată mai notează că, în aceeași Ordonanță, care ar putea fi prezentată în curând, Guvernul va compensa și prețul lemnului de loc. Această compensare va fi la prețul pieței și va ține cont de veniturile fiecărei familii.
În prezent, potrivit noii ordonanțe de urgență adoptate de către Guvern în august, există două niveluri de compensare a facturilor la energie electrică, în funcție de consum.
Cetățenii care se încadrează într-un consum de 100 de kWh pe lună plătesc 68 de bani. În schimb, un consum cuprins între 100 și 255 kWh duce prețul la 80 de bani, diferența față de prețul real fiind suportată de stat.
Pentru cei care trec de un consum lunar de 255 kWh, prezenta OUG aduce un preț de piață prevăzut în contractul cu furnizorii.
Sinteza ajutoarelor de la stat pentru facturile la energie electrică, așa cum este în prezent: