News

Prețul alimentelor, la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu. Cât de mult s-au scumpit în luna mai

Prețul alimentelor a atins cel mai înalt nivel al ultimilor zece ani. FANATIK vă spune cât de mult s-au scumpit în luna mai.
04.06.2021 | 08:43
Pretul alimentelor la cel mai inalt nivel din ultimul deceniu Cat de mult sau scumpit in luna mai
ADVERTISEMENT

Pe plan mondial, prețul alimentelor a crescut, luna trecută, cu cea mai ridicată rată a ultimului deceniu. Este a 12-a majorare lunară consecutivă.

Agenția alimentară a ONU, FAO, a anunțat că a fost atins cel mai ridicat nivel al prețurilor din septembrie 2011, transmite Reuters. Au fost comparate prețurile lunare ale unor coșuri de cumpărături care conțin cereale, carne, produse lactate, semințe oleaginoase și zahăr.

ADVERTISEMENT

Prețul alimentelor, la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu. Cât de mult s-au scumpit în luna mai

Totodată, Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a transmis prima prognoză din 2021 a producției mondiale de cereale. Potrivit estimărilor, s-ar înregistra o creștere 1,9% față de 2020, fiind un nou record, de aproximativ 2.821 miliarde de tone.

Creșterea anuală a producției de porumb, estimată la 3,7%, este ceea ce susține prognoza instituției privind producția record de cereale la nivel mondial din aest an. Și producția grâului va crește cu 1,4% față de anul precedent, în timp ce producția mondială de orez se estimează că va crește cu 1.0%

ADVERTISEMENT

De asemenea, și consumul ar putea să se mărească în 2021 și 2021, cu 1,7%, până la un nou record de 2,826 miliarde de tone, mai mult decât nivelul de producție: „se estimează că consumul total de alimente din cereale va crește odată cu populația mondială.”

Cu cât s-au scumpit alimentele

În luna mai, indicele prețurilor produselor alimentare al FAO, pentru un coș de cumpărături, a avut în medie 127,1 puncte. Este o creștere vizibilă față de luna aprilie, când aceleași produse aveau 121,3 puncte.

ADVERTISEMENT

Față de anul 2020, creșterea prețurilor, înregistrată luna trecută, a fost de 39,7%. Costul cerealelor, potrivit indicelor organizației, a crescut cu 6,0% în mai. Față de anul trecut s-a observat o creștere de și de 36,6%.

La porumb, prețul s-a mărit cu până la 89,9% față de cel din anul 2020. Totuși. FAO a transmis că la finalul lunii mai s-a înregistrat o scădere, datorită împunătățirii perspectivelor privind recolta din SUA.

ADVERTISEMENT

La fel, indicele prețului uleiului vegetal s-a mărit cu 7,8% luna trecută. Majorarea a fost cauzată de creșterea cotațiilor uleiul de palmier, soia și rapiță.

În cazul zahărului, s-a înregistrat o creștere a indicelui de 6.8% de la o lună la alta. Aceasta are drept cauză producția redusă din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr la nivel mondial, dar și întârzierile de recoltare.

Și carnea s-a scumpit, indicele acesteia a crescut cu 2,2% din luna aprilie. Produsele lactale au înregistrat creșteri lunare de 1,85. Față de anul trecut, majorările au ajuns și 28%.

ADVERTISEMENT
Tags: