News

Prețul asigurării RCA ar putea crește. Guvernul vrea să evite un proces cu Comisia Europeană

19.08.2020 | 23:22
Pretul asigurarii RCA ar putea creste Guvernul vrea sa evite un proces cu Comisia Europeana
ADVERTISEMENT

Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care va fi modificată modalitatea de calcul a prețului RCA. Decizia a fost luată după ce Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva României pe tema legislației RCA, scrie HotNews.

Comisia Europeană că notificarea prealabilă a oricărei intenții de modificare a primelor RCA și limitările impuse la modul de calcul al acestora contravin normelor europene.

ADVERTISEMENT

Aspectele reclamate de către Executivul de la Bruxelles au fost legiferate în România după protestele transportatorilor din 2015. Acum guvernul de la București vrea să renunțe la aceste prevederi.

Asigurătorii RCA nu vor mai fi limitați în stabilirea prețului

Întrucât Comisia Europeană consideră că prin actualul mod de funcționare este îngrădită libertatea de tarifare prin impunerea unei prime calculate și ofertate de către BAAR și nu de către asigurătorul RCA, propunerea de modificare a legislației are în vedere, printre altele, eliminarea obligației BAAR de ofertare a primei de asigurare în cazul asiguratului cu risc ridicat și eliminarea obligației Autorității de Supraveghere Financiară de a emite reglementări în ceea ce privește stabilirea criteriilor de risc, a indicilor de încărcare, a coeficienților de majorare şi/sau corecție ori alte instrumente de ajustare necesare calculului tarifului de primă”, se arată în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.

ADVERTISEMENT

Astfel, în proiectul de ordonanță de urgență, asiguratul cu risc ridicat este definit drept persoana pentru care, pe baza încadrării în clasele de risc, cel puţin trei asigurători RCA ofertează un tarif de primă de N ori mai mare decât tariful de referinţă.

Potrivit legislației aflate acum în vigoare, ”BAAR (n.a Biroul Asigurătorilor Auto) va formula o ofertă de asigurare calculată pornind de la tariful de referință și îi va aloca acestuia un asigurător RCA în vederea încheierii contractului RCA”.

ADVERTISEMENT

Dacă ordonanța va fi adoptată pentru a da curs cererii Comisiei Europene,  BAAR va avea doar rolul de a aloca unui asigurător RCA asigurații cu risc ridicat, iar oferta de preț va fi în sarcina asigurătorului.

Astfel, companiile de asigurări nu vor mai putea fi limitate în stabilirea prețurilor RCA, limitare care apărea în alineatul 4 al articolului 18 din Legea 132/2017 care stipulează: ”Cheltuielile administrative și de vânzare ale poliței de asigurare, incluse în tariful de primă, nu pot depăși cumulat 25% din tariful rezultat.

ADVERTISEMENT

Nota de fundamentare a proiectului de OUG menționează că România riscă inițierea procedurii de infringement dacă nu schimba rapid legislația, însă procedura a fost deschisă încă din vara anului 2018.

A doua etapă a procedurii a fost avizul motivat care a fost remis guvernului român în luna iulie 2019. România riscă în momentul de față un proces la Curtea Europeană de Justiție și plata unor despăgubiri dacă va pierde procesul.

ADVERTISEMENT