News
notix pixel id

Prețul cafelei, la cel mai mare nivel în ultimul deceniu. Tendința de creștere va continua până în 2023

Prețul cafelei a atins, în ultimele zile, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Analiștii se așteaptă ca tendința de creștere să continue până în 2023.
01.12.2021 | 15:02
Prețul cafelei, la cel mai mare nivel în ultimul deceniu. Tendința de creștere va continua până în 2023
Prețul cafelei, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Încă din luna august, specialiștii prognozau că prețul cafelei ar putea exploda din cauza celui mai grav val de frig din ultimele decenii și a costurilor mari de transport din pandemie.

Din păcate, temerile s-au adeverit, iar prețul cafelei a atins, la ora actuală, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

Și mai grav este faptul că analiștii se așteaptă ca tendința de creștere să continue până în 2023, scrie site-ul CNBC.

ADVERTISEMENT

Prețul cafelei, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani

Potrivit sursei citate, contractele de cafea pentru livrarea în luna decembrie au încheiat ședința de tranzacționare de luni la 2,34 dolari pe livră.

Joia trecută, contractele futures pe cafea de la Intercontinental Exchange din New York au ajuns la 2,46 dolari.

ADVERTISEMENT

Vorbim astfel de cel mai ridicat preț din 2011 încoace. În urmă cu un deceniu, prețul depășea 3 dolari pe livră.

Prețul de referință al Asociației Internaționale a Cafelei a fost vineri de 2,07 dolari pe livră, în creștere cu 85% față de anul trecut.

ADVERTISEMENT

Analiștii spun că majorarea va continua în următorii ani

Șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank, Ole Hansen, a declarat pentru CNBC că, în ultimele 12 luni, ”o furtună perfectă de evenimente a conspirat pentru a da un impuls iubitelor noastre boabe”.

Acesta a avertizat că aceste fenomene meteorologice nefavorabile vor afecta producția mai târziu în acest an, precum și în 2022 și, potențial, chiar și în 2023.

ADVERTISEMENT

În august, cel mai grav îngheț din ultimele decenii din Brazilia a făcut ca prețul boabelor verzi de cafea să ajungă la cel mai înalt nivel din aproape șapte ani.

Condițiile meteo nu sunt singurele care afectează prețul cafelei. Pe lângă vremea nefavorabilă, constrângerile legate de aprovizionarea la nivel mondial au avut un impact substanțial asupra pieței cafelei, deoarece producătorii și companiile care prelucrează cafeaua se află adesea în țări diferite.

ADVERTISEMENT

Această incertitudinea de pe piață provine din țări exportatoare precum Etiopia, care se află în pragul unui război civil, și Vietnam, care înregistrează o creștere a cazurilor de Covid-19 care ar putea afecta producția.

Maximillian Copestake, director executiv al vânzărilor europene de cafea, a declarat că acest produs a fost angajat într-o ”cursă uriașă a prețurilor, care este determinată în principal de dislocarea transportului de marfă”.

”În ultimii cinci până la opt ani, am avut aprovizionarea concentrată în una sau două mari țări producătoare de cafea, una dintre ele fiind Brazilia, una dintre ele fiind Vietnam”, a spus Copestake.

La fel ca Hansen, și Copestake a spus că se așteaptă ca prețurile să rămână ridicate și în anii viitori.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri