News

Prețul carburanților a crescut din nou de la 1 mai. Cât costă la pompe benzina și motorina

01.05.2019 | 12:17
Prețul carburanților a crescut din nou de la 1 mai

Prețul carburanților s-a majorat din nou de la 1 mai, așa că la benzinăriile din București cotațiile sunt cu 10 bani peste cele de la începutul lunii martie. În cazul motorinei, prețul este cu 13 bani mai mare decât cel de acum aproximativ o lună.

Prețul carburanților a crescut din nou de la 1 mai

Și benzina s-a scumpit, prețul materiei prime majorându-se cu circa 8%. Barilul de petrol a depășit cotația de 72 de dolari pe piețele internaționale, fiind cel mai ridicat nivel din 2019. Comparativ cu luna mai, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 5,3%, de unde se deduce că un plin, adică 50 de litri, costă cu 14,5 lei mai mult decât în urmă cu o două luni.

În cazul motorinei, prețul unui litru a crescut, față de acum două luni, cu 1,2%, ceea ce înseamnă că un plin costă cu 3,5 lei mai mult decât înainte de majorare. Conform peco-online.ro, în acest moment, cele mai mici prețuri ale carburanților din diferite orașe mari din România sunt următoarele:

Prețul carburanților a crescut din nou de la 1 mai. Cât costă la pompe benzina și motorina
Prețurile carburanților

Pronosticurile ce vizau scumpirea carburanților veneau încă din 2011

Un pronostic ce viza scumpirea carburanților vine încă din anul 2011, când se spunea că prețul pe un litru de benzină va ajunge la 7,1 lei! Specialiștii așteptau încă de atunci măriri uluitoare, susținând că un plin poate ajunge la 108 lire sterline pentru un model Ford Mondeo cu rezervor de 70 de litri. „Până în 2013, prețurile la pompă vor mușca din finanțele gospodăriilor din nou”, declara Neil Blake, consultant economic senior la ITEM Club. Încă din acel an, specialiștii declarau ferm o creștere a cererii economice asiatice care urma să declanșeze un boom pe piețele petroliere.

Prețul carburanților a crescut din nou de la 1 mai. Cât costă la pompe benzina și motorina
Barilu de petrol a depășit cotația de 72 de dolari pe piețele internaționale, fiind cel mai ridicat nivel din 2019

Despre scumpirea constantă a carburanților a vorbit și europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan. „La fiecare plin, Guvernul bagă mâna adânc în buzunarul nostru. Nu numai măsura majorării accizei a condus la creșterea prețului la carburant, ci și politicile fiscale care au făcut ca leul să se devalorizeze în raport cu euro și cu dolarul, impactând astfel și mai mult prețul carburantului la pompă”, a declarat politicianul.

Media la nivel UE:

  • Preț benzină iunie 2018
    1,461 euro/litru
  • Preț benzină iunie 2017
    1,324 euro/litru
  • Scumpire benzină în ultimul an: 13,7%
    La un plin, acest lucru se traduce într-o creștere a prețului cu 5,48 euro, echivalentul a aproximativ 25 de lei.
  • Preț motorina iunie 2018
    1,359 euro/litru
  • Preț motorina iunie 2017
    1,168 euro/litru
  • Scumpire motorină în ultimul an: 14%
    La un plin, acest lucru se traduce într-o creștere a prețului cu 7,64 euro, echivalentul a aproximativ 32 de lei.