News

Prețul gazelor naturale în Europa, sub nivelul celor de dinainte de război. Șantajul energetic al lui Putin, dejucat complet

Pe bursa din Amsterdam, prețul gazelor naturale în Europa a ajuns la 83,8 euro, cât era și în data de 23 februarie, cu o zi înainte de începerea războiului
30.12.2022 | 08:34
Pretul gazelor naturale in Europa sub nivelul celor de dinainte de razboi Santajul energetic al lui Putin dejucat complet
Importurile de LNG, vitale pentru Europa. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Criza energetică pe care Kremlinul spera să o provoace în Europa pare să nu se materializeze în condițiile în care prețul gazelor naturale a ajuns la nivelul înregistrat înainte de începerea războiului.

Prețul gazelor naturale în Europa, în scădere continuă

Prețul gazelor naturale în Europa a ajuns zilele acestea la valorile înregistrate înainte de începerea războiului din Ucraina. Contractele futures pentru gaze naturale pe termen de o lună, pe Title Transfer Facility din Olanda, contractul de referinţă în Europa, au scăzut în ultimele săptămâni până la sub 77 de euro pe megawat oră.

ADVERTISEMENT

Vineri dimineața aceste contracte erau tranzacționate cu 83,8 euro, în linia valorilor întâlnite înainte de declanșarea invaziei asupra Ucrainei de către Rusia.

Imediat după începerea războiului, prețul gazelor naturale a explodat ajungând până la 215 euro pe megawat oră la începutul lunii martie, pentru ca în luna iunie să ajungă iar la valori pre-război. A urmat apoi o creștere accentuată în contextul în care a existat o cerere semnificativă în piață, statele europene demarând un amplu proces de umplere a depozitelor de gaze, iar temperaturile ridicate au dus la un consum mare de energie.

ADVERTISEMENT

La finalul lunii august s-a ajuns astfel la valori de aproape 340 de euro, pentru ca de atunci să asistăm la o scădere continuă.

gaz natural europa

Acum, datorită temperaturile peste medie înregistrate în această iarnă cumulate cu o producţie peste medie de electricitate a turbinelor eoliene au permis Germaniei să acumuleze gaze naturale în ultimele cinci zile, a informat preşedintele Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania (BNetzA), Klaus Mueller. Potrivit Bloomberg, gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa a crescut pe parcursul week-end-ului, de la 82,9% până la 83,1% datorită vremii deosebit de blânde.

ADVERTISEMENT

Europa iese din criză

Analiștii sunt de părere că prin livrările abundente de gaze lichefiate, gradul de umplere peste medie a depozitelor de gaze şi diminuarea obişnuită a cererii de gaze din partea sectorului industrial la final de an, Europa pare să fi depășit criza energetică spre care părea că se îndreaptă.

”De regulă, o creştere sau o scădere a preţurilor gazelor cu 100 de euro pe MWh modifică costul gazelor pentru economia zonei euro, la consumul de gaze din 2021, cu o sumă egală cu aproape 3% din PIB, odată ce gospodăriile şi consumatorii trebuie să suporte costurile totale ale modificării preţurilor la gaze”, a explicat economistul şef al Berenberg, Holger Schmieding.

ADVERTISEMENT

Nivelul actual de rezerve de gaze naturale este cu 30% mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, când Europa a avut niveluri neobișnuit de scăzute de depozitare, și cu aproximativ 10% mai mare decât media din ultimii cinci ani.

Cererea redusă de gaze a ajutat, de asemenea, la menținerea acestor stocuri, regiunea reducându-și necesarul cu aproximativ un sfert față de media pe cinci ani în noiembrie, după o scădere similară în octombrie.

Analiștii avertizează că Europa se va afla într-o poziție dificilă atunci când va încerca să își refacă stocurile de gaze anul viitor, când volumul de gaze furnizate de conductele rusești va fi considerabil mai mic, iar piața gazelor naturale lichefiate, de care regiunea a depins în acest an, rămâne restrânsă.

“Pentru a constitui stocuri de gaze pentru iarna viitoare, Europa va trebui să ia în continuare în considerare ce să facă în legătură cu cererea sa, cu importurile mai mici de gaze rusești prin conducte și cu o concurență mai mare pentru GNL, pe măsură ce economia chineză iese din pandemie”, a declarat Glen Kurokawa, liderul sectorului energetic la firma de consultanță CRU, pentru Financial Times.

“Dacă prețul gazului TTF continuă să fie mai mic, ar putea exista o anumită revizuire în creștere a utilizării gazelor industriale europene”, cum ar fi pentru producția de amoniac, a spus el. “Cu toate acestea, orice creștere ar putea fi limitată, deoarece costurile de producție industrială vor rămâne foarte ridicate… . Cererea europeană de gaze va rămâne probabil presată în general de la an la an la începutul anului 2023”.

 

 

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
Cu cine este căsătorită arbitra despre care Gigi Becali a spus
Cu cine este căsătorită arbitra despre care Gigi Becali a spus "Dacă avea inteligență...dar, femeie, ce vrei?"
Kremlinul a anunțat ce se va întâmpla în cazul în care NATO va...
Kremlinul a anunțat ce se va întâmpla în cazul în care NATO va trimite trupe în Ucraina: "Ar fi inevitabil un conflict"
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după...
„Așa am scăpat de retenția de apă”. Amna are un obicei simplu după fiecare masă
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme
Recordmanul mitei din 2023. Cine este politicianul prins de DNA cu cea mai...
Recordmanul mitei din 2023. Cine este politicianul prins de DNA cu cea mai mare șpagă în valiză
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
Cum ajută CIA în secret Ucraina să lupte cu Putin
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman. Lumea s-a înghesuit pentru pomană
Familia Rotschild, una dintre cele mai controversate din lume. Testamentul și interdicția absolută
Familia Rotschild, una dintre cele mai controversate din lume. Testamentul și interdicția absolută
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de...
Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, spune o aliată a opozantului. Ea îl acuză pe Putin de crimă
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman și ce s-a dat de pomană, în...
Cât a costat înmormântarea Mioarei Roman și ce s-a dat de pomană, în pachete: „Era omor, au luat și câte trei”