News

Prețul gazului natural în Europa a explodat. Rusia a limitat livrările

Debut de an 2022 dificil pentru consumatorii din Europa. Marți, 4 ianuarie, prețul gazului natural pe continent a explodat, după ce Rusia a limitat livrările.
04.01.2022 | 15:56
Pretul gazului natural in Europa a explodat Rusia a limitat livrarile
ADVERTISEMENT

Pentru a doua zi consecutiv, prețul gazului natural din Europa cunoaște o creștere importantă.

Conform ultimelor informații apărute în presa internațională, prețurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa continentală au înregistrat marţi o creştere de peste 30%. Luni, acestea înregistraseră o majorare cu 20%.

Creșterile curente au loc în condițiile în care livrările din Rusia sunt tot mai limitate. Această situație a relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică într-un moment în care continentul se îndreaptă spre o perioadă cu temperaturi scăzute, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

Explozie în prețul gazului natural din Europa. Livrările limitate dinspre Rusia, la baza creșterii

În prima zi a acestei săptămâni, prețul de referință al gazului natural a crescut cu până la 20%, până la 84,50 euro pe megawatt-oră. Acest lucru s-a întâmplat după ce fluxurile rusești printr-o rută cheie prin Ucraina au scăzut.

La o zi distanță, marți, 4 ianuarie, preţurile de referinţă au înregistrat o creştere de peste 30%.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, conducta Yamal, una din principalele căi pentru livrarea de gaze naturale din Siberia în Europa, continua să funcţioneze marţi în sistem reverse, pentru a 15-a zi la rând.

Mai exact, asta înseamnă că în loc să trimită gaze naturale ruseşti spre Europa, livra gaze din Germania spre Polonia. În paralel, livrările de gaze ruseşti din Ucraina spre Slovacia erau şi ele la un nivel redus.

ADVERTISEMENT

Livrările de gaze rusești prin Ucraina rămân, de asemenea, limitate, după ce Gazprom și-a redus volumul zilnic de tranzit de gaze prin Ucraina către Europa la aproximativ 50 de milioane de metri cubi, cel mai scăzut nivel înregistrat din ianuarie 2020.

În prezent, Rusia furnizează 35% din gazul natural al Europei, iar exporturile sale către Germania se vor dubla dacă conducta Nord Stream 2 este certificată de autoritatea de reglementare a țării.

ADVERTISEMENT

Rusia, arătată cu degetul de unii parlamentari europeni

O parte din parlamentarii europeni au acuzat Rusia că utilizează această criză ca un instrument pentru a obţine autorizaţia de funcţionare a gazoductului Nord Stream 2. În replică, Rusia dezminte acuzaţiile, dar subliniază că Nord Stream 2 va creşte exporturile de gaze ceea ce va duce la scăderea preţurilor în Europa.

Marți, la bursa TTF de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrarea în luna următoare au urcat cu 27,50 euro, ajungând în jurul orei 11.41 GMT până la valoarea de 99,50 euro pentru un Megawatt-oră, în timp ce cotaţiile la contractul pentru ziua următoare au crescut cu 30,50 euro până la 97 de euro pentru un Megawatt-oră.

La ora actuală, Europa traversează o criză energetică începută încă din 2021, atunci când eliminarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19 a generat o cerere mare de energie într-un moment în care stocurile de gaze naturale erau la un nivel redus.

Din ianuarie 2021 până în prezent, preţurile de referinţă au crescut de cinci ori, ceea ce a pus presiuni asupra consumatorilor şi companiilor.

ADVERTISEMENT
Tags: