News

Prețul gazului rusesc ar putea crește cu 60% la iarnă. Avertismentul lansat de Gazprom

Iarna care urmează se anunță una extrem de dificilă pentru statele Uniunii Europene. Prețul gazului rusesc ar putea crește cu 60%. Avertismentul lansat marți de gigantul în energie Gazprom.
16.08.2022 | 23:30
Pretul gazului rusesc ar putea creste cu 60 la iarna Avertismentul lansat de Gazprom
FILED - 03 March 2022, Russia, St. Petersburg: The Gazprom logo is seen on a branch of the Russian state-owned corporation in St. Petersburg. Gazprom said that Russia continues to deliver gas to Europe via Ukraine at normal levels. Photo: Igor Russak/dpa
ADVERTISEMENT

În plin război Rusia – Ucraina și într-o perioadă în care relațiile UE – Moscova sunt la un punct minim, cel mai mare furnizor de gaze rusești, Gazprom, lansează un avertisment sever.

Avertisment al Gazprom în privința prețului gazului în iarna următoare: ”Ar putea crește cu 60%”

Marți, 16 august, compania energetică rusă a anunţat că preţurile europene la gaze ar putea creşte iarna aceasta cu 60%. Mai exact, la peste 4.000 dolari pentru 1.000 metri cubi.

ADVERTISEMENT

Cauza ar fi reprezentantă de faptul că exporturile şi producţia companiei ruse de stat se află pe un trend descendent, în urma sancţiunilor impuse de Occident, transmite Daily Sabah.

În lunile de după declanșarea invaziei în Ucraina, fluxurile de gaze din Rusia, principalul furnizor al Europei, s-au situat la un nivel redus.

ADVERTISEMENT

Într-o primă fază, o rută a fost închisă imediat după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina, în februarie. Apoi, sancţiunile impuse de Vest au dus la o dispută privind echipamentul folosit pentru gazoductul Nord Stream 1. Un prim efect: preţul gazelor a crescut.

”Preţurile gazelor pe piaţa spot din Europa au atins 2.500 dolari (per 1.000 metri cubi). Conform unor estimări conservatoare, dacă tendinţa persistă, preţurile vor depăşi 4.000 dolari per 1.000 metri cubi iarna aceasta”, afirmă reprezentanții Gazprom.

ADVERTISEMENT

Încă din primăvară, la Amsterdam (Olanda), unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh).

Marţi, acestea se situau la aproximativ 226 euro pentru un Megawatt oră. Valoarea este mult peste nivelul la care erau în urmă cu un an, de aproximativ 46 euro per MWh.

ADVERTISEMENT

Exporturile de gaze ale companiei Gazprom au scăzut cu 36,2%

În perioada ianuarie – august, exporturile de gaze ale Gazprom către statele UE au scăzut cu 36,2%, la 78,5 miliarde metri cubi.

În același timp, producţia a înregistrat un declin de 13,2%, la 274,8 miliarde metri cubi, faţă de 2021, se mai arată în comunicatul companiei ruse.

ADVERTISEMENT