News

Prețul gigacaloriei ar putea crește de la 164 la 280 de lei. Propunerea, făcută de primarul Nicușor Dan

Bucureștenii au putea plăti 280 de lei pentru gigacalorie din această iarnă. Nicușor Dan a fost cel care a făcut această propunere într-o ședință a Consiliului General al Capitalei.
26.11.2021 | 11:41
Pretul gigacaloriei ar putea creste de la 164 la 280 de lei Propunerea facuta de primarul Nicusor Dan
ADVERTISEMENT

Bucureștenii ar putea plăti, începând cu acest sezon rece, cu 116 lei în plus față de prețul actual pentru gigacalorie.

Nicușor Dan propune un preț de 280 de lei pentru gigacalorie. USR și PSD se opun majorării

Primarul general al Bucureștiului, Nicuşor Dan, a declarat, vineri, că a propus majorarea la 280 de lei a preţului gigacaloriei suportat de către bucureşteni.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, până la instituirea măsurii este cale lungă, dat fiind faptul că această variantă nu este agreată de către USR şi PSD.

”Propunerea pe care am făcut-o consilierilor generali a fost ca, începând de la 1 decembrie 2021, preţul pe care bucureştenii să îl plătească pentru gigacalorie să fie 280 de lei, TVA inclus.

ADVERTISEMENT

Această propunere a rezultat dintr-o discuţie cu consilierii din majoritate, a fost îmbrăţişată de PNL şi PMP, nu şi de către USR, iar PSD s-a pronunţat public împotriva măririi tarifelor.

Până la o nouă hotărâre de Consiliu General, care să stabilească tarifele pentru populaţie, bucureştenii vor plăti cât plătesc din 2011, adică 164 de lei pe gigacalorie”, a declarat primarul general, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan explică cum a ajuns la prețul de 280 de lei pentru gigacalorie

Edilul Capitalei a explicat cum s-a ajuns la acest preț propus de 280 de lei. Nicuşor Dan a afirmat majorarea de la 164 de lei la 280 de lei are la bază trei aspecte.

În primul rând s-a ţinut cont de creşterea de preţ pe care o suportă de la 1 noiembrie şi cetăţenii care au centrale individuale. Acesta a spus că există o diferenţă în ce priveşte calitatea serviciilor oferite prin cele două sisteme.

ADVERTISEMENT

”Acest 280 de lei pentru bucureştenii care sunt conectaţi la sistemul centralizat este mai puţin decât plătesc bucureştenii care au centrale individuale”.

Un al doilea aspect este acela că tariful nu s-a mai mărit din 2011, când preţul gigacaloriei suportat de către bucureşteni a fost stabilit la 164 de lei, dintr-o valoare totală de 320 de lei.

”Azi, preţul de furnizare a gigacaloriei este 980 de lei şi este total disproporţionat să avem 164 de lei raportat la 980 de lei”.

În fine, un al treilea element avut în vedere a fost preţul gigacaloriei suportat de populaţie în alte oraşe din ţară.

Nicușor Dan a spus că, înainte de scumpiri, preţurile în alte oraşe erau cuprinse între 200-280 de lei pe gigacalorie, în condiţiile în care în Bucureşti preţul suportat de populaţie era 164.  La ora actuală, în oraşele care au actualizat preţurile, acestea au valori cuprinde între 350-500 de lei

ADVERTISEMENT