News

Preţul la alimentele de bază din România a fost umflat artificial. Consiliul Concurenţei investighează mai mulţi producători de ulei, zahăr şi unt

Consiliul Concurenţei suspectează o înţelegere între anumiţi producători din România, pentru majorarea nejustificată a preţurilor.
30.03.2023 | 15:49
Pretul la alimentele de baza din Romania a fost umflat artificial Consiliul Concurentei investigheaza mai multi producatori de ulei zahar si unt
Preţul unui litru de ulei trece frecvent de 10 lei, în creştere cu peste 50% în doar un an Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Consiliul Concurenţei a anunţat joi că a declanşat trei investigaţii privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe pieţele producţiei de ulei de floarea soarelui, unt şi zahăr, fiind desfăşurate inspecţii inopinate la 13 producători. Controalele vin în contextul creşterii explozive a preţurilor la aceste trei categorii de produse.

Consiliul Concurenţei a luat în vizor patru producători de ulei

Consiliul Concurenţei, prin vocea preşedintelui Bogdan Chiriţoiu, spune că există suspiciuni că unii producători au profitat de contextul economic actual, respectiv de creşterea inflaţiei, şi s-au înţeles să crească suplimentar preţurile de vânzare pentru unele produse, obţinând, astfel, profituri mai mari, nemeritate.

ADVERTISEMENT

“Dacă, în urma investigaţiilor, vom constata acest gen de practici, le vom sancţiona drastic”, a transmis Bogdan Chiriţoiu, într-un comunicat. Documentele ridicate în cadrul inspecţiilor inopinate sunt analizate de autoritatea română de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

În cadrul celor trei investigaţii s-au desfăşurat inspecţii inopinate la sediile şi punctele de lucru ale mai multor firme de pe piaţa producţiei şi comercializării de ulei de floarea soarelui, precum Bunge România SRL, Expur SA, Prutul SA şi Ardealul SA.

ADVERTISEMENT

Pe piaţa producţiei şi comercializării de unt, printre companiile vizate se află Albalact, Covalact şi Dorna Lactate (parte din grupul Lactalis), Friesland România SA, Lacto Food SRL şi Fabrica de Lapte Braşov (Olympus). În ceea ce priveşte piaţa fabricării şi comercializării de zahăr, Consiliul Concurenţei a derulat inspecţii la firmele Agrana România SRL, Pfeifer & Langen România SRL şi Lucsor Impex SRL.

Cât priveşte preţurile la zahăr rafinat, la nivel global acestea au atins în această săptămână cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu şi sunt pe cale să înregistreze un salt de 11% numai pe parcursul lunii martie, cel mai puternic avans lunar de după 2021. De asemenea, zahărul nerafinat este aproape de cel mai scump nivel din ultimii şase ani. Livrările globale devin din ce în ce mai limitate, în principal ca urmare a deciziei Indiei, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali, de a-şi reduce exporturile după ce sezonul furtunilor a afectat recolta de trestie de zahăr şi autorităţile au decis să direcţioneze o parte mai mare din culturile de trestie de zahăr spre producţia de biocarburanţi.

ADVERTISEMENT

Zahărul, consumat în foarte multe produse de la ciocolată şi până la băuturi acidulate şi patiserie, devine din ce în ce mai scump, ceea ce creşte costurile pentru industria alimentară şi pune noi presiuni la adresa inflaţiei mondiale a produselor alimentare, transmite şi Bloomberg.

Inspecţiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor.

ADVERTISEMENT

Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească, în special cele care stabilesc preţuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiţii de tranzacţionare.

ADVERTISEMENT