News

Prețul la gaze va crește cu 116% în Germania: ”Nu avem de ales, trebuie să majorăm prețul”

Germania este primul stat din Europa care a anunțat că prețul la gaze naturale va fi majorat cu 116% începând cu luna octombrie, din cauza războiului din Ucraina.
11.08.2022 | 10:54
Pretul la gaze va creste cu 116 in Germania Nu avem de ales trebuie sa majoram pretul
Gazele se scumpesc în Germania cu 116%. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Țară dependentă de gazul rusesc, Germania resimte sancțiunile impuse Rusiei. De fapt, cei care vor resimți din plin vor fi consumatorii casnici, care vor plăti facturi duble la gaz începând cu această toamnă.

Gazul se scumpește în Germania cu 116%

Guvernul german a luat diverse măsuri de economisire, pentru a se pregăti de iarna grea, însă creșterile de prețuri sunt inevitabile. Companiile se plâng că vor cheltui suplimentar la achizițiile de gaz și anunță noi scumpiri. ”Nu avem de ales, trebuie să majorăm prețul”, s-au plâns reprezentanții acestor companii.

ADVERTISEMENT

Potrivit Handelsblatt, un furnizor mare de energie cu sediul în Koln și-a anunțat deja clienții că prețul la gaze va ”exploda” din 1 octombrie.

”Avem cheltuieli suplimentare de peste 700.000.000 de euro pe partea de achiziţie de gaz, nu avem de ales. Trebuie să majorăm preţul”, a explicat directorul companiei, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Scumpirile la gaz sunt doar o problemă care îi îngrijorează pe germani. În această țară, tariful pe kilowatt-oră a crescut în multe orașe cu peste 50%. Din păcate pentru cetățeni, este un prim val de scumpiri, care va fi urmat de alte scumpiri și mai mari. Un expert în energie al Centralei Consumatorilor din Renania de Nord-Westfalia crede că prețurile vor crește semnificativ, de mai multe ori, până la finele anului.

În aceste condiții, o gospodărie care consumă anual 15-20.000 de kilowați-oră, ar ajunge să plătească în plus 3.000 de euro pe an. La toamnă, când va expira subvenția la biletele pentru transportul în comun sau reducerea taxelor la carburanți, inflația va cauza și mai mari probleme populației.

ADVERTISEMENT

Energia se scumpise deja în Germania cu 35.5% din iunie, în condițiile în care Uniunea Europeană produce electricitate folosindu-se de gaz natural. Țările din vestul Europei vorbesc tot mai mult despre restricționarea consumului de energie electrică sau gaz natural în lunile următoare. Așadar, scenariul în care oamenii ar rămâne fără energie electrică sau gaz timp de câteva ore pe zi, ca și pe vremea comunismului, ar putea să fie o realitate a iernii în 2022.

Pentru a remedia situația, ministrul mediului ia în considerare extinderea duratei de funcționare pentru o centrală nucleară din Bavaria. Ecologiștii se opun ideologic energiei nucleare, însă Partidul Verzilor pare flexibil în această chestiune, dată fiind situația de criză din Germania.

ADVERTISEMENT

”Dacă Bavaria are o problemă gravă cu electricitatea sau rețeaua, guvernul va evalua această situație și opțiunile care vor exista atunci”, a anunțat Steffi Lemke, membru al Partidului Verzilor.

România a plafonat prețul la gaze și energie electrică, însă guvernul nu poate susține la infinit acest efort. Cu toate că premierul Ciucă anunța că nu ar trebui ca facturile să se dubleze la iarnă, orice scenariu este posibil.

ADVERTISEMENT
Tags: