Informațiile apărute în mediul online referitor la prețul uleiului sunt informații incomplete, care pot induce în eroare consumatorul. În acest sens, dorim să aducem clarificări pentru o înțelegere cât mai bună a contextului.
Astfel, subliniem faptul că prețul apărut în mediul online nu reflectă prețurile pentru întreaga categorie de uleiuri de floarea-soarelui comercializate în magazinele noastre.
Kaufland monitorizează cu atenție prețurile din piață și își ajustează ofertele în interesul consumatorului. La acest moment, prețul pentru uleiul marcă proprie Kaufland Vitae D’oro 1l este de 9.99 lei, cel mai mic preț din sortiment fiind în prezent de 8.99 lei.
Dacă în urmă cu câteva luni prețul litrului de ulei nu trecea de 10 lei, lucrurile s-au schimbat dramatic. Crizele suprapuse din ultima perioadă fac ca românii să fie nevoiți să achite prețuri record.
În prezent, în marile lanțuri de supermarketuri din țară, cu greu se mai găsește ulei cu sub 10 lei pe litru.
Majoritatea tipurilor de ulei de floarea soarelui au prețuri care trec frecvent de 10 lei, chiar de 15 lei în unele situații.
La un cunoscut lanţ de magazine de la noi din ţară, acest produs s-a scumpit mult, depăşind chiar și pragul de 15 lei pe litru, informează Asociația pentru Protecția Consumatorilor.
”La Kaufland, uleiurile de floarea soarelui au trecut de prețul psihologic de 15 lei/litru!”, scriu cei de la sursa citată, pe Facebook.
Pentru a dovedi această afirmație, cei de la Asociația pentru Protecția Consumatorilor vin și cu câteva poze făcute în acest magazin.
Pe rafturile supermarketului se observă câteva tipuri de ulei al căror preț trece chiar și de 16 lei.
Astfel, un litru de ulei Bonatello costă 16,39 lei, în timp ce litrul de ulei Floriol se vinde cu 15,39 lei. Aceeași cantitate de ulei Spornic valorează în prezent 15,99 lei.
În această primăvară, în alte state din Europa situația a ajuns să fie mult mai gravă. Uleiul de floarea soarelui a fost raționalizat.
Oficialii din Guvernul Ciucă spun că în România situația este sub control. Luna trecută, ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, dădea asigurări că România este foarte departe de o astfel de situație.
La rândul său, și premierul Nicolae Ciucă spunea recent că România are cantități suficiente de floarea-soarelui şi nu există pericolul să nu poată fi asigurat necesarul de ulei pentru anul în curs.
”Am discutat cu fermierii şi cu procesatorii şi în acest moment există cantitatea de floarea-soarelui necesară până la sfârşitul recoltei, adică până în luna august şi, de asemenea, mi-au dat asigurări că există materie primă până la sfârşitul anului”, spunea șeful Executivului.