News

Prețul petrolului a crescut din nou. A atins maximele ultimelor șapte săptămâni

Prețul petrolului a crescut din nou. Marți, 17 mai 2022, a atins maximele ultimelor șapte săptămâni, în timp ce UE solicită interzicerea importurilor din Rusia.
18.05.2022 | 08:19
Pretul petrolului a crescut din nou A atins maximele ultimelor sapte saptamani
Creșterea prețului petrolului a fost una temporară. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O nouă creștere a prețului petrolului. A atins maximele ultimelor șapte săptămâni. Mai exact, marți, 17 mai, a ajuns la 115 dolari pe baril.

Creșterea prețului petrolului a fost una temporară. Cum s-a micșorat

Totuși, majorarea prețului petrolului a fost una temporară după ce Reuters a scris pe surse că administrația Casei Albe a autorizat compania petrolieră americană Chevron să stea la negocieri cu guvernul președintelui venezuelean Nicolas Maduro.

ADVERTISEMENT

”Nu cred că asta va adăuga prea mult (petrol) pe piaţă în curând, dar arată disperare”, a declarat Phil Flynn, de profesie analist în cadrul Price Futures Group, transmite News.ro

Concret, prețul țițeiului Brent s-a micșorat cu până la 13 cenți, atingând de la 115 dolari pe baril la 114, 11 dolari pe baril. De altfel, prețul țițeiului West Texas Intermediate a scăzut cu 6 cenţi, ajungând la 114.14 dolari pe baril, la finalul zilei de marți.

ADVERTISEMENT

De la invazia Rusiei în Ucraina (24 februarie 2022-n.r) s-a observat o creștere a prețului petrolului cu aproape 20%. Mai mulți diplomați ai UE iau în calcul organizarea unui summit, pe 30-31 mai, pentru a se ajunge la un sens comun privind interzicerea treptată a petrolului de la Moscova.

Termenul dorit de UE pentru renunțarea la gazul rusesc

La începutul lunii mai, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene sugera tuturor statelor UE să renunțe total la gazele rusești până la finalul anului.

ADVERTISEMENT

”Astăzi vom propune interzicerea petrolului rusesc din Europa. Va fi o interdicție completă a importurilor din toată Rusia.

Abordăm dependența noastră de petrolul rusesc. Și să fie clar, nu va fi ușor, pentru că unele state membre sunt foarte dependente de petrolul rusesc, dar pur și simplu trebuie să facem acest lucru.

ADVERTISEMENT

Acest lucru înseamnă o interzicere totală a importului de petrol transportat pe apă și prin conducte, rafinat și nerafinat. Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc în mod sistematic, care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale.

De aceea, vom elimina aprovizionarea cu petrolul rusesc nerafinat pe parcursul a 6 luni și produsele rafinate până la sfârșitul anului”, spunea șefa Comisiei Europene, în Parlamentul European.

ADVERTISEMENT
Tags: