News

Prețul petrolului, la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani. Care sunt cauzele

Prețul de referință al petrolului a urcat, miercuri, la cel mai mare nivel din ultimii 7 ani. Sunt mai multe cauze care stau la baza acestei majorări reportate la nivel global.
20.01.2022 | 12:04
Pretul petrolului la cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani Care sunt cauzele
ADVERTISEMENT

Prețul petrolului a ajuns, în această săptămână, la cel mai ridicat nivel din anul 2014 încoace.

Prețul petrolului a înregistrat cel mai ridicat nivel din octombrie 2014. Cauzele creșterii

Miercuri, 19 ianuarie, pentru a 4-a zi la rând, prețurile petrolului au explodat, după un incendiu produs la o conductă între Irak şi Turcia.

ADVERTISEMENT

Acest eveniment a dus la oprirea pentru scurt timp a livrărilor, sporind îngrijorările legate de oferta pe termen scurt, transmite Reuters.

Dată fiind această situație, prețul petrolului Brent a crescut cu 1,31%, la 88,82 dolari pe baril, iar în timpul tranzacţiilor a atins 89,13 dolari, cel mai ridicat nivel din 13 octombrie 2014.

ADVERTISEMENT

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) a avansat cu 1,93 dolari, la 87,36 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din 9 octombrie 2014.

Sursa citată notează că livrările prin intermediul conductei Kirkuk-Ceyhan, care transportă petrol din nordul Irakului, al doilea mare producător de ţiţei din cadrul OPEC, către portul turc Ceyhan, au fost reluate.

ADVERTISEMENT

Explozia care a declanşat incendiul la conducta din sud-estul Turciei a fost provocată de prăbuşirea unui stâlp de electricitate, nu de un atac, a declarat o sursă de securitate.

Alte cauze ale exploziei prețurilor petrolului din această săptămână

Temerile privind furnizarea de petrol au fost la un nivel maxim în această săptămână după ce grupul yemenit al rebelilor Houthi a atacat Emiratele Arabe Unite, ducând la o intensificare a ostilităților dintre grupul apropiat Iranului și o coaliție condusă de Arabia Saudită, scrie CNBC.

ADVERTISEMENT

”Condamnăm atacul milițiilor houthi asupra unor zone civile și instalații de pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite”, a declarat ministerul de externe al țării din Zona Golfului într-un comunicat remis presei imediat după atacul în urma căruia 3 persoane și-au pierdut viața”.

Marți, prețul de referință al petrolului Brent a crescut cu 1,6% până la 87,89 de dolari per baril, în timp cel al futures-urilor U.S. West Texas Intermediate cu 2%, ajungând la 85,56 de dolari la primele ore ale dimineții.

În același timp, analiștii din domeniul energetic pun creșterea prețului petrolului din ultimele săptămâni pe seama problemelor de aprovizionare, îngrijorărilor persistente privind o invazie rusească în Ucraina și temerilor legate de deteriorarea situației de securitate din Orientul Mijlociu.

Există mulți analiști care se tem că prețul barilului de petrol ar putea urca din nou la trei cifre.

ADVERTISEMENT