Preţul poliţelor RCA ar urma să scadă. Ce măsuri a luat ASF în acest sens

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că a elaborat un proiect prin care urmăreşte să scadă mai multe taxe şi contribuţii pe care le achită companiile de asigurare....
13.06.2016 | 21:54
Pretul politelor RCA ar urma sa scada Ce masuri a luat ASF in acest sens
ADVERTISEMENT

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat că a elaborat un proiect prin care urmăreşte să scadă mai multe taxe şi contribuţii pe care le achită companiile de asigurare.

ASF a luat decizia de a reduce unele taxe vizînd zona asigurărilor de răspundere civilă auto. Şi asta pentru că după falimentul Astra şi problemele înregistrate de companii care vindeau RCA la preţuri mici, cum ar fi Carpatica şi Euroins, firme care au acuzat „derapaje” în ultima perioadă, preţul poliţelor de asigurare obligatorie auto au explodat.

ADVERTISEMENT

„Cea mai importantă modificare vizează excluderea vânzărilor de RCA din calculul taxei de funcţionare aplicată asigurătorilor. Dacă regulamentul va fi aprobat în actuala formă, firmele de asigurare vor trebui să plătească 0,4% din primele brute subscrise pe asigurări generale, cu excepţia primelor provenite din vânzările de RCA. Costurile asigurătorilor scad astfel semnificativ, având în vedere că 47% din primele brute subscrise pe asigurări generale vin din RCA. În prezent, taxa de funcţionare este de 0,3% din totalitatea primelor”, transmite Profit.ro.

Pe de altă parte, ASF menţine taxa de 1% aplicată pe încasările din RCA, însă îi schimbă sensul şi denumirea în aşa fel încât încasările nu vor mai fi utilizate pentru funcţionarea bazei de date CEDAM, cum se întâmplă în prezent.

ADVERTISEMENT

Şi preşedintele ASF, Mişi Negriţoiu a declarat că preţurile poliţelor RCA au toate motivele să scadă. „Există o formulă magică pentru calculul preţului RCA, ca dimensiunile fotomodelelor. Aceasta este: 65% rata daunei (nr: raportul dintre primele brute subscrise pe RCA şi indemnizaţiile brute plătite), 30% cheltuieli de achiziţie şi 5% profit”, a explicat pentru Profit.ro Mişu Negriţoiu.

Sursă: www.realitatea.net