News

Prețul unui metru pătrat în Cluj-Napoca se apropie de 2.500 de euro. Cât costă apartamentele în București și Brașov

Prețul unui apartament în Cluj-Napoca a ajuns în medie la 2.450 de euro pe metru pătrat, în timp ce brașovenii scot din buzunare 1.625 de euro.
25.09.2023 | 13:43
Pretul unui metru patrat in ClujNapoca se apropie de 2500 de euro Cat costa apartamentele in Bucuresti si Brasov
Prețul unui metru pătrat în Cluj-Napoca se apropie de 2.500 de euro. Foto: Știri de Cluj
ADVERTISEMENT

Deși apartamentele începuseră să se ieftinească din iulie, ”minunea” nu a durat mult în marile orașe ale României, astfel că prețurile apartamentelor sunt deja cu 3% mai mult decât anul trecut, deși acest lucru ar putea fi stopat în curând

Cât costă un apartament în Cluj-Napoca

Sunt mult mai scumpe apartamentele noi, pentru că sunt și mai căutate, deși există și o creștere de 5% pentru apartamentele vechi. Specialiștii spun că prețurile cresc de la lună la lună cu 1%, astfel că e greu de anticipat unde se vor opri.

ADVERTISEMENT

”Are o corelare directă cu creşterea preţurilor a tuturor lucrurilor care duc la procesul de construcţie. Materiale de construcţie, manoperă şi a tuturor celorlalte servicii conexe care susţin activitatea de construcţii. Şi mai există o creşterea a preţului datorată faptului că aceste măsuri care vor veni vor constrânge dezvoltatorul să ofere un cost mai mare”, a transmis Bogdan Bălașa, directorul general al unui complex imobiliar.

Potrivit Observatornews.ro, măsurile fiscale anunțate de Guvernul Ciolacu îi determină pe mulți să cumpere sau să vândă mai rapid apartamente, până când TVA-ul nu crește de la 5% la 9%. Conform lui Toma Filipovici, reprezentant al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari, oamenii încearcă să cumpere acum, cât mai pot beneficia de TVA de 5%.

ADVERTISEMENT

”Oamenii se grăbesc, nu vor să mai aştepte să vadă creşterea cotei de TVA, creşterea dividendelor, creşterea acelui impozit de vânzare care este pe masa guvernului”, a explicat Filipovici. În București, prețul mediu al unui metru pătrat a ajuns la 1.489, cu 2% mai mult ca în luna iulie, însă cu mult sub nivelul din Cluj-Napoca.

Cu toate acestea, există desigur zone în București unde prețurile vor fi mult peste Cluj, așa că totul depinde de fapt de zonă. ”La începutul vânzărilor am făcut nişte oferte. În jur de 3.000 de euro mp. Şi acum suntem la 4.000-4.500 euro mp. Ultima creştere a fost de 9% undeva la începutul acestui an”, a explicat Nistor Bocăneală, manager vânzări complex imobiliar.

ADVERTISEMENT

Bogdan Bălașa, un alt director general al unui complex imobiliar și-a prezentat, la rândul său, oferta. ”Avem apartamente cu 2 camere care încep de la 80 de mii de euro, iar apartamentele cu 3 camere pornesc de la 135.000 de euro + TVA. Au crescut. În ultimul an, avem o apreciere a preţului de 7-8”, a explicat Bălașa.

În Cluj-Napoca prețul mediu al unui apartament e de 2.452 de euro pe metru pătrat, cu 1.4% mai mult ca luna trecută, însă probabil prețurile sunt afectate direct de zecile de mii de studenți care au venit aici pentru începerea anului universitar. În Brașov prețul scade la o medie de 1.625 de euro, iar în Constanța 1.546. De remarcat că în Timișoara un metru pătrat valorează 1.575 de euro, iar în Iași 1.390 de euro.

ADVERTISEMENT

”Pe partea de construcţii noi, nu au cum să scadă. Pe partea de ravânzări, vor exista corecţii”, a completat Toma Filipovici. Totodată, reprezentantul Asociației Profesionale a Agenţilor Imobiliari crede că odată cu adoptarea noilor măsuri fiscale există riscul să avem un blocaj total pe piața imobiliară.

ADVERTISEMENT
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul...
Englezii l-au ironizat pe Edi Iordănescu. Incredibil ce au remarcat jurnaliștii britanici: „Omul care conduce România...”
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat...
Un șofer a ajuns în chinuri groaznice la spital după ce a încercat să-şi oprească un strănut. Avertismentul medicilor
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și...
Septuagenarul care a câștigat 10 miliarde la pariuri. Bărbatul este din Argeș și a reușit să se îmbogățească
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară,...
Reacţia unei turiste străine care a devenit voluntară într-un proiect unic în ţară, la Timiş: "Oamenii vor fi mai fericiți"
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român....
Câţi bani poate primi Nadia Comăneci, lună de lună, de la statul român. Suma a fost făcută publică
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe:...
A recunoscut tot, în sfârșit! De ce s-a bătut Anamaria Prodan cu Reghe: 'Mi-am dat seama că...'
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție...
Modificări la SGR din 3 iulie! Se anunță schimbări la Sistemul de Garanție – Returnare, transmite ReturRO
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce...
EXCLUSIV Dezvăluiri cutremurătoare făcute de Marinela Chelaru. "Nu mă mai sună nimeni." Ce pensie incredibilă are actrița
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Paste cu sos de roșii și brânză feta. Un prânz gustos și sățios
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu...
Ilinca Vandici rupe tăcerea despre infidelitatea fostului ei soţ, Andrei Neacşu. „Eu nu am zis că accept, am zis că iert”
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit...
REPORTAJ Lacrimogene de campanie în Mihăilești, Giurgiu: polițiști înarmați și jandarmi au venit să oprească un protest față de primar
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte...
Pepe și Yasmine Ody, nuntă cu peripeții. Aristul a avut mari emoții înainte de eveniment: „I-am comandat pe un site și de patru ori mi-au trimis banii înapoi”