News

De ce au explodat prețurile vacanțelor de vară! Pachete și cu o mie de euro în plus față de anul trecut. „Au existat mereu șmecheri de sezon care vor să dea lovitura”

Agențiile de turism vând deja pachetele de vară, însă prețurile sunt unele mult mai mari în comparație cu cele de anul trecut! Sunt diferențe și de o mie de euro
27.02.2022 | 14:00
De ce au explodat preturile vacantelor de vara Pachete si cu o mie de euro in plus fata de anul trecut Au existat mereu smecheri de sezon care vor sa dea lovitura
De ce au explodat prețurile vacanțelor de vară în 2022. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a propus încă de la început o explozie a prețurilor în turism. Oamenii s-au reorientat în primul an și au căutat să stea cât mai distanțați unii de ceilalți. Tocmai acest lucru a costat și nu puțini au fost antreprenorii care au dat lovitura.

De exemplu, piața autorulotelor, una nu cu o foarte mare căutare înainte de apariția COVID-19, a devenit aproape de neatins. Astfel, pentru 24 de ore, mașinile au ajuns să fie închiriate cu prețuri între 100 și chiar și 250 de euro, în funcție de opțiunile extra care existau.

ADVERTISEMENT

De ce au crescut prețurile vacanțelor de vară!

Cam la fel s-a petrecut și în privința hotelurilor sau a pensiunilor. Specialiștii au transmis că virusul apărut în Wuhan a avut darul de a mai clasifica o dată locurile de cazare. Astfel, liniștea și confortul s-au plătit scump, în condițiile în care doritori au fost.

Primul val de scumpiri a avut loc în vara lui 2020 și a aparținut antreprenorilor locali. A fost anul în care românii nu s-au mai înghesuit la concedii în străinătate. Grecia, Bulgaria și Turcia abia dacă au strâns câteva sute de mii de turiști, în condițiile în care aveau parte de milioane de intrări în hoteluri.

ADVERTISEMENT

Românii s-au înghesuit și s-au luptat pentru fiecare petec de nisip de pe litoralul Mării Negre. Nu s-au mai uitat la bani și n-au mai băgat de seamă că totul a costat aproape dublu, în condițiile în care erau primele clipe de libertate după restricțiile severe cauzate de coronavirus.

Anul 2021 a însemnat o mare palmă pe care românii au dat-o proprietarilor de hoteluri de la mare. Dezamăgiți de plajele uriașe apărute peste noapte, de cele găsite în urmă cu doar un și de calitatea serviciilor, mulți au ales să plece în străinătate. Pe lângă cele trei țări enumerate mai sus, agențiile de turism au explicat că au fost căutate și Italia, Egipt, Tunisia și chiar destinații mai exotice. În mod evident, toate au costat.

ADVERTISEMENT

Pachete și cu o mie de euro în plus față de anul trecut

Vara aceasta se înscrie trendului crescător și agențiile n-au ezitat o clipă. Nu puține au fost situațiile în care românii au rămas gură cască atunci când au văzut că trebuie să plătească pentru același hotel sume impresionante în plus, deși pachetul era achiziționat cu early booking, adică beneficia de o reducere semnificativă.

Turcia a venit cu prețuri de peste o mie de euro în plus pentru anumite hoteluri. Lanțurile căutate de părinți, intens mediatizare pe grupuri, forumuri și vândute de reprezentanții din turism, au ajuns acum și la peste trei mii de euro.

ADVERTISEMENT

Egiptul a propus, de asemenea, prețuri ridicate, prețuri care anul trecut rivalizau cu cinci stele, ultra all inclusive în alte destinații.

„Grecia este ca întotdeauna accesibilă, în condițiile în care nu puțini sunt cei care ocolesc agențiile de turism și merg pe cont propriu. În insula Thassos, de exemplu, una preferată de români, prețurile nu au crescut enorm, au avut același salt anual. 

Turcia, într-adevăr, s-a mai scumpit, însă aici este vorba și de agențiile de turism. Atrag atenția, ca în fiecare an, oamenii trebuie să fie atenți cu banii lor. Să verifice agențiile acestea apărute peste noapte care nu fac altceva decât să își pună un plus prețului pe care îl face touroperatorul”, a zis Alina Morea, reprezentanta unei agenții de turism cu sediul în București, pentru FANATIK.

Unde se duc banii în plus solicitați pe concedii

Consultanții în turism spun că, de cele mai multe ori, banii ajung la hoteluri, mai ales atunci când este vorba despre all inclusive. Sunt prețuri ridicate și pentru transport, un sejur cu avionul fiind unul ceva mai costisitor față de anul trecut. Există însă și situații în care turiștii cad în plasa unor agenții fantomă.

„Au existat mereu șmecheri de sezon care vor să dea lovitura, dar ține foarte mult și de turist. Vă dau un exemplu, aveam un hotel în Corfu de care mă ocupam, era undeva la o mie de euro de persoană.

Și acesta era prețul, plus minus, la mai toate agențiile din țară pentru că nimeni nu își permite să adauge prea mult, ideea e să vinzi pachetul. 

Anul trecut mi-au ajuns și vreo câteva cupluri care au dat aproape trei mii de euro pentru hotelul acela. Avion, mâncare, tot ce trebuie. Ce puteam să le zic? Concediu plăcut, bine ați venit în paradis”, a explicat Bogdan Turbă, consilier în insula Corfu, pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT