News

Cât de mult s-au scumpit gazele și curentul electric la final de 2021 în comparație cu 2020? Din ce în ce mai mulți români simt presiunea prețurilor

Gazele și curentul electric continuă să se scumpească de la lună la lună. Noile cifre publicate de Institutul Național de Statistică arată situația de la finele lui 2021, comparativ cu decembrie 2020.
14.01.2022 | 11:33
Cat de mult sau scumpit gazele si curentul electric la final de 2021 in comparatie cu 2020 Din ce in ce mai multi romani simt presiunea preturilor
Cât de mari sunt scumpirile la gaze și curent electric? Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

2021 a fost un an marcat de scumpiri pe linie în România, iar trendul crescător a reușit să se stabilizeze abia la final, în luna noiembrie. După luni întregi de scumpiri, abia în luna noiembrie s-a remarcat o ușoară scădere a prețurilor serviciilor și produselor.

Totuși, după cum relevă graficul de mai jos, publicat de INS, mica scădere din noiembrie s-a transformat într-o nouă rampă de lansare pentru prețuri în luna decembrie. Iar creșterea prețurilor este departe de a se fi încheiat, 2022 oferind noi temeri pentru români. Prospectul unei inflații a cărei valoare este din două cifre este tot mai aproape de realitate, în condițiile în care în luna decembrie, rata anuală a inflației a ajuns la 8,2% comparativ cu aceeași lună a lui 2020.

ADVERTISEMENT

FANATIK a mai scris și în lunile trecute despre scumpirile din piață, aici și aici, cel mai recent, și încă de la prima vedere poți observa că scumpirile încă mai au loc să crească și, cel mai probabil, o vor face și în primele luni ale lui 2022.

ins preturi decembrie
Indicele prețurilor de consum în România. Sursa foto: INS.

Mărfurile alimentare de bază, din ce în ce mai scumpe

Cel mai mult s-au scumpit mărfurile nealimentare în 2021 față de 2020, o creștere de 7,08%, în vreme ce mărfurile alimentare s-au scumpit, în medie, cu 3,24% între cele două perioade.

ADVERTISEMENT

Referitor la mărfurile alimentare și comparând situația cu decembrie 2020, scumpiri mari s-au înregistrat tocmai la produse de bază, indispensabile oamenilor de rând.

Mălaiul s-a scumpit cu aproape 15%, în vreme ce pâinea a pus și ea un spor de 10,32% la preț. Cartofii au înregistrat și ei o scumpire semnificativă, de 24,9%, în vreme ce uleiul este cu 27,1% mai scump în decembrie 2021 decât cu un an în urmă. Și zahărul a înregistrat un avânt al prețului de 11,2% la finalul lui 2021 față de aceeași lună din 2020.

ADVERTISEMENT

Scumpiri s-au înregistrat și de la lună la lună, însă au fost ceva mai temperate între noiembrie și decembrie. În top se află tot cartofii, cu o scumpire de 4,42%, ouăle care s-au scumpit cu 2,46% și din nou mălaiul, care e cu 2,39% mai scump în decembrie decât era cu o lună înainte. Singura ieftinire pe care o regăsim în datele INS este la citrice și alte fructe meridionale, datorată probabil de faptul că există o disponibilitate mare a portocalelor și a fructelor similare în magazine, în perioada sărbătorilor.

Cu cât sunt mai scumpe gazele și curentul electric?

Gazele și curentul electric poartă o responsabilitate însemnată în ceea ce privește scumpirile în lanț ce au avut loc la mai toate produsele de consum. Față de aceeași perioadă din 2020, în decembrie 2021 curentul electric a fost mai scump cu 14,92%. De luat în seamă este și faptul că de la lună la lună, energia electrică s-a scumpit cu 6,27%.

ADVERTISEMENT

Gazele și-au mai temperat tarifele între noiembrie și decembrie, având o creștere de preț de doar 1,44%. Totuși, între decembrie 2020 și decembrie 2021, gazul este cu 51,57% mai scump!

Energia termică este și ea mai scumpă, având în vedere că s-a scumpit cu 14,27% luna trecută față de luna decembrie 2020.

Taxele pentru apă, canal și salubritate sunt cu 8% mai mari decât în 2020, în vreme ce chiriile au crescut și ele cu 3%. Serviciile poștale au înregistrat și ele o creștere de 22,5 % între decembrie 2021 și 2020.

Vedem, astfel, că scumpirile continuă să se țină lanț, antrenate de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Rămâne de văzut, astfel, ce se va întâmpla în următoarele luni ale noului an, predicțiile arătând că, din păcate, mai este loc de creșteri ale prețurilor. Între timp, mulți români dintre cei cu salarii mici vor fi nevoiți să strângă cureaua și mai tare, aceștia fiind afectați mai puternic de creșterea inflației decât cei cu venituri medii sau mari. Scumpirile la produse de bază, care alcătuiesc o bună parte din coșul de cumpărături al acestora, nu vor fi de bun augur.

În paralel, politicienii întrebați despre scumpirile la curent și gaze încearcă să evite răspunsuri concrete. Cel mai recent exemplu este chiar cel al lui Florin Cîțu, președintele PNL. Întrebat despre factura la energie electrică, acesta a răspuns că ”am primit o factură, în noiembrie, era mai mare. Eu nu prea stau pe acasă, nu este importantă factura mea, ci ale românilor”, ulterior afirmând vag că ”trebuie să găsim soluții pe termene mediu și lung. Trebuie să găsim soluții ca să fim independenți economic, iar soluția este să investim.”

ADVERTISEMENT
Tags: