News

Ce se întâmplă cu prețurile locuințelor în 2022. Materialele de construcții continuă să se scumpească de la o lună la alta

Materialele de construcții continuă trendul ascendent al prețurilor, un trend care a început la finele lui 2020. Prețurile locuințelor ar putea să nu mai rămână foarte mult timp pe loc.
12.02.2022 | 18:45
Ce se intampla cu preturile locuintelor in 2022 Materialele de constructii continua sa se scumpeasca de la o luna la alta
Prețurile materialelor de construcție continuă să crească în 2022. Sursa foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

Anul 2021 a adus scumpiri pe linie în privința materialelor de construcții. Din această cauză, prețurile apartamentelor și caselor au crescut într-un ritm accelerat, iar trendul va fi unul ascendent și în 2022, după cum arată situația din prezent.

2022 va aduce noi creșteri de prețuri pentru materialele de construcții, astfel că bugetele proiectelor imobiliare, și așa date peste cap în 2021, ar putea suferi noi modificări.

ADVERTISEMENT

Producătorii se confruntă încă de pe acum cu noi creșteri propuse de către furnizori pentru materialele folosite. Asta se va traduce în prețuri mai mari plătite de cumpărătorii finali, mărirea de preț rostogolindu-se până la ultimul din șir, anume omul de rând.

”Contextul general al pieței materiilor prime nu se va schimba nici în 2022. Pe fondul creșterii prețului utilităților, încă din primele zile ale anului avem noi măriri de prețuri ale materiei prime”, arată Irina Măndoiu, CEO al Policolor-Orgachim, producător de lacuri și vopsele.

ADVERTISEMENT

Prețurile materialelor de construcție, în continuă creștere de la finele lui 2020

”Suntem conștienți că toate aceste creșteri nu vor putea fi transferate în totalitate către consumatori, a căror putere de cumpărare va fi afectată de multe categorii de cheltuieli”, mai arată aceasta, conform mediafax.ro.

Scumpirile în lanț din 2021 continuă își anul acesta, astfel că diverse companii din alte sectoare ale pieței materialelor de construcții reclamă aceleași probleme din teren.

ADVERTISEMENT

FANATIK a realizat în urmă cu câteva luni o analiză a prețurilor materialelor de construcții. Unele dintre acestea au ajuns să fie chiar și de două ori mai scumpe decât în 2020. Lemnul brut, de exemplu, care costa 750 de lei metrul cub, a ajuns să coste cel puțin 1.500 – 1.600 RON. Un sac de ciment de 18-19 lei a ajuns să coste 25-27 de lei.

Toate aceste creșteri de prețuri se văd când se trage linie la final. Un metru pătrat construit a devenit considerabil mai scump, de la 1.100 de euro urcând chiar la 1.400 de euro.

ADVERTISEMENT

Dincolo de problema costurilor, a apărut și o problemă a disponibilității materialelor. Unii constructori ar fi fost dispuși să cumpere materiale, însă s-au trezit că furnizorii nu aveau în stoc

Costurile materialelor de construcții au crescut și s-au resimțit de la finele lui 2020, de când a crescut rapid cererea pentru astfel de produse.

Un colaps imobiliar a fost anticipat încă din 2021, în lipsa unei soluții prin care constructorii și beneficiarii să poată prelua împreună creșterea prețurilor.

ADVERTISEMENT
Tags: