News

Preţuri mai mici la alimente, în supermarketuri. Dispar taxele abuzive aplicate producătorilor români

26.01.2021 | 18:02
Preturi mai mici la alimente in supermarketuri Dispar taxele abuzive aplicate producatorilor romani
Supermarketurile nu vor mai putea impune taxe suplimentare producătorilor de alimente/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

PNL intenționează să promoveze un proiect de lege prin care producătorii agroalimentari vor fi protejați  în fața abuzurilor marilor rețele de supermarketuri și față de taxele pe care le impun furnizorilor. Legea ar putea avea impact inclusiv asupra prețurilor produselor alimentare.

Ministrul Agriculturii Adrian Oros susținea încă din luna iulie a anului trecut că lanțurile de retail au reînceput să impună taxe furnizorilor lor, acestea fiind discriminatorii pentru producătorii și procesatorii români.

ADVERTISEMENT

Potrivit proiectului, Consiliul Concurenței va căpăta dreptul să ancheteze eventualele taxe abuzive, iar supermarketurile ar putea fi amendate cu până la 500.000 de lei.

Supermarketurile nu vor putea percepe taxe suplimentare de la producători

Adoptarea cadrului normativ de identificare a practicilor comerciale neloiale, de stabilire a modului de aplicare a sancțiunilor asigură stabilitatea și securitatea raporturilor juridice. De asemenea, reprezintă un mijloc eficient de înlăturare a inegalității apărute în procesul de negociere, determinate de puterea de negociere a cumpărătorilor și garantează un tratament echitabil pentru întreprinderile mici și mijlocii din domeniul agroalimentar”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege semnat de către deputatul PNL Cristian Buican.

ADVERTISEMENT

Acesta susține că puterea disproporționată a retailerilor în negocierile cu furnizorii lor pune pe seama acestora din urmă anumite costuri suplimentare care se regăsesc, finalmente, în prețul de la raft. Furnizorii sunt într-o poziție mai slabă la negocieri inclusiv pentru că o parte dintre produsele agroalimentare sunt perisabile și sezoniere, iar producătorii trebuie să le vândă repede.

Astfel, articolul 3 al proiectului impune surpermarketurilor termene clare pentru plata către furnizori: fie șapte zile pentru pentru produse perisabile precum carne, legume, fructe, ouă, fie 30 sau 60 de zile pentru produse cu termen de valabilitate mai mare sau fără termen de expirare.

ADVERTISEMENT

De asemenea, comenzile către furnizori nu pot fi anulate cu  un preaviz mai  mic de 30 de zile în cazul produselor agricole și alimentare, iar contractele nu pot fi modificate unilateral în ce privește frecvența, metoda, locul, calendarul sau volumul furnizării sau livrarii produselor, standardele de calitate, condițiile de plată sau prețurile

Este intezis cumpărătorului să solicite fumizorului plăți care nu sunt legate de vânzarea produselor agricole si alimentare ale fumizorului. Cumpărătorului îi este interzis să solicite furnizorului plăți pentru deteriorarea sau pierderea de produse agricole si alimentare, survenite în spațiile cumpărătorului”, mai prevede proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

În plus, comercianții nu vor putea cere de la furnizori plata unor taxe pentru includerea anumitor produse pe lista celor comercializate sau pentru simpla lor expunere, să returneze produsele nevândute sau să oblige furnizorii să cumpere sau vândă produse sau servicii de la sau către un terț. De asemenea este interzisă amenințarea unui producător cu scoaterea de la comercializare a produselor sale ca represalii comerciale sau ca mijloc de presiune în timpul negocierilor. Producătorii nu vor mai suporta nici costurile legate de promovarea mărfii pe care o vând lanțurilor de retail.

Furnizorii vor putea sesiza Consiliul Concurenței

În cazul încălcării acestor prevederi, furnizorii lezați vor putea sesiza Consiliul Concurenței pentru demararea unor anchete. Autorii sesizării nu vor fi dezvăluiți comercianților pentru a preveni adoptarea unor măsuri de represalii. „Reclamanții au obligația să furnizeze elemente de probă în legătură atât cu posibila practică comercială neloială, interesul legitim, cât și în legătură cu prejudiciul înregistrat sau în legătură cu riscul producerii unui prejudiciu”, prevede proiectul.

Sancțiunile prevăzute pentru încălcarea interdicțiilor stabilite prin lege sunt între 250.000 și 500.000 de lei, la care se adaugă câte 1% pentru fiecare zi de întârziere în remedierea problemelor pentru care a fost aplicată amenda. În cazuri extreme, de încălcare repetată a legii, amenda poate ajunge la 1% din veniturile înregistrate în anul fiscal precedent.

Proiectul reprezintă implementarea în legislația națională a unei directive europene din 2019 referitoare la practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, directivă care trebuie implementată de către statele Uniunii Europene până la data de 1 mai 2021. Din acest motiv, inițiatorul a cerut adoptarea legii  în procedură de urgență. După eventuala adoptare, comercianții vor avea la dispoziție 12 luni pentru conformarea contractelor încheiate cu furnizorii la prevederile legii.

Nemulțumirea ministrului Agriculturii

Legea 28/2020 dădea posibilitatea instituirii unor taxe și servicii între producători și comercianți, însă reprezentanții industriei agroalimentare au acuzat faptul că lanțurile de retail abuzează de prevederile acestei legi și instituie taxe discriminatorii.

Acuzația a fost reluată, pe 15 iulie 2020, de către ministrul Agriculturii Adrian Oros care a spus că unele dintre taxe sunt abuzive și vor trebui reglementate astfel încât directiva europeană să fie aplicată și în România.

Foarte mulţi producători, chiar cooperativele care au produse de calitate, în cantitate suficientă pot să asigure o anumit ritmicitate şi au contracte, au spus că după apariţia acestei legi au fost reintroduse aceste taxe ascunse şi s-a prelungit iarăşi termenul de plată. Unii, nu toţi, comit asemenea abuzuri, de aceea folosesc acest prilej, pentru că ştiu cu siguranţă că ei se uită la noi şi vreau să îşi corecteze această manieră de a lucra cu producătorii şi cu procesatorii, care de regulă în România sunt mici”, spunea Oros, citat de către Agerpres.

ADVERTISEMENT
Tags: