ADVERTISEMENT
News

Prețurile energiei electrice s-au liberalizat. Consumatorii trebuie să-și schimbe contractul și să aleagă cea mai bună ofertă

Autor: Adrian Baciu | 01.01.2021 | 12:49
Prețurile energiei electrice s-au liberalizat. Consumatorii trebuie să-și schimbe contractul și să aleagă cea mai bună ofertă
Prețurile energiei electrice s-au liberalizat. Consumatorii trebuie să-și schimbe contractul și să aleagă cea mai bună ofertă. Sursa foto: adevarul.ro

Odată cu 1 ianuarie 2021, prețurile energiei electrice de pe teritoriul României s-au liberalizat. Asta înseamnă că utilizatorii casnici trebuie să-și schimbe contractul și să aleagă cea mai bună ofertă de pe piață pentru a plăti facturi mai mici.

ADVERTISEMENT

Tot din prima zi a noului an, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu va mai stabili prețul energiei electrice, așa cum o făcea până pe 31 decembrie 2020.

De la zonă la zonă, prețurile la energie vor suferi creșteri diferite. Per total, vorbim de majorări cuprinse între 13-26%.

ADVERTISEMENT

Prețurile energiei electrice s-au liberalizat. Consumatorii trebuie să-și schimbe contractul și să aleagă cea mai bună ofertă

Piața de electricitate din România devine, de la 1 ianuarie, complet liberalizată, iar asta înseamnă că cetățenii nu mai plătesc preţuri stabilitate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), ci trebuie să compare şi să-şi aleagă oferta de servicii cu prețul cel mai bun.

Dată fiind această situație, cei 6 milioane de consumatori care au rămas în piaţa reglementată au două soluții: în primul caz nu fac nimic și rămân cu vechile contracte şi plătesc automat preţuri numite de serviciu universal, care vor fi mai mari cu 13-26%, sau încheie alte contracte în piaţa liberă.

ADVERTISEMENT

În perioada următoare, cel mai mult vor creşte preţurile de serviciu universal pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%.

Pe locul următor se situează Enel Distribuţie Muntenia, zonă care acoperă și Capitala, unde electricitatea se va scumpi cu 23%. Pe ultimul loc de pe podium va fi Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, urmată de Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare.

ADVERTISEMENT

Unde vor fi cele mai mici creșteri de preț

Cei mai ”feriți” de explozia de prețuri ale energiei electrice vor fi clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul de serviciu universal majorându-se aici cu 15% faţă de preţul reglementat de acum. De asemenea, la Electrica Transilvania Nord, prețul va fi mai mare cu 14%, iar la E.ON Distribuție, cu 13%.

În acest moment, epecialiştii au un sfat important pentru consumatori: să renunţe la contractele pe care le au în prezent şi care le vor aduce facturi mai mari şi să caute în piaţa liberă oferte cu preţuri şi condiţii mai bune. Cetățenii pot să-şi păstreze furnizorul sau pot alege un altul dintre cei licenţiaţi.

ADVERTISEMENT

Din păcate, mulți români nu sunt la curent cu noile modificări. Un sondaj al Asociaţiei Energia Inteligentă arăta că, la începutul lunii decembrie, peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu ştiau că piaţa va fi liberalizată de la 1 ianuarie.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!