News

Prețurile în piețe la legume și fructe au crescut cu 20%! Cartofii, cea mai mare scumpire

12.08.2019 | 11:26
Cartofii și citricele s-au scumpit cel mai mult. Sursa foto - facebook

E jale mare, din nou, la tarabe. Prețurile în piețe la legume și fructe au crescut și cu 20%! În ciuda faptului că guvernanții anunță „lapte și miere” pentru populație, oamenii sunt nevoiți să scoată din ce în ce mai mulți bani din portofel pentru a mânca. Preţurile cartofilor şi citricelor au explodat în primele şapte luni ale anului. Astfel, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, un kilogram de cartofi a costat în luna iulie cu 21,7% mai mult decât în decembrie anul trecut.

Prețurile în piețe la legume și fructe au crescut cu 20%!

Nu se termină aici. Şi pentru un kilogram de citrice românii au dat cu 20% mai mulţi bani faţă de ultima jumătate de an. Scumpiri sunt şi în ceea ce priveşte ouăle, ale căror preţuri au crescut cu 8%, dar şi în privinţa fructelor proaspete care costă cu 12% mai mult. Trebuie specificat însă că, în iulie 2019 faţă de iunie 2019, ouăle, carnea de porc şi telemeaua de vacă sunt produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult, în timp ce, cartofii şi fructele au cunoscut o ușoară ieftinire.

Mai exact, față de iunie 2019, preţurile la ouă au crescut cu 0,64% în iulie, carnea de porc a fost mai scumpă cu 0,58% iar telemeaua da vacă a avut un preţ mai mare cu 0,55%. Cartofii au fost mai ieftini cu 11,41% iar fructele cu 1,31%. Dacă ne raportăm exact la mărfurile nealimentare, faţă de sfârşitul anului trecut, scumpiri importante au fost consemnate la tutun, care a avut un plus de 6,18%, combustibili, care a crescut cu 4,79% şi energie termică, plus 4,79%.

Prețurile în piețe la legume și fructe au crescut cu 20%! Piață
Mai multe produse s-au scumpit în ultima perioadă. Sursa foto – facebook

Unde au fost scumpiri foarte mari

Sunt și câteva prețuri care au mers în scădere. Gazele naturale au un minus de 4,93% şi energia electrică, de asemenea, minus de 0,61%. În iulie faţă de iunie, cel mai mult au crescut preţurile la tutun şi ţigări, cu un plus aproximativ de  1,44%, dar și la cărţi, ziare şi reviste, acolo unde românul a fost nevoit să scoată din buzunar mai mult cu 0,53%. Gazele au fost mai ieftine cu 5,53% iar energia electrică a avut un preţ mai mic cu 1,64%.

Vești proaste vin și de la transportul aerian care s-a scumpit cu 9,26% în timp ce serviciile de telefonie au consemnat preţuri mai mici cu 0,45%. Faţă de sfârşitul anului trecut, serviciile de telefonie au fost mai scumpe cu 5,66%, cele de apă, canal salubritate cu 4,77% iar abonamentele la televiziune cu 3,18%.

Tags: