News

Preţurile mari schimbă obiceiurile nemţilor: în loc de unt cumpără margarină, beau apă de la robinet și renunță la deodorant

Afectaţi de criză, nemţii au început să renunţe la calitatea produselor pe care le consumă. Aleargă după oferte şi gătesc mai mult acasă
30.11.2022 | 17:59
Preturile mari schimba obiceiurile nemtilor in loc de unt cumpara margarina beau apa de la robinet si renunta la deodorant
Nemţii cumpărăr mai puţin şi mai ieftin Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un număr tot mai mare de germani sunt forțați să-și scadă consumul din cauza inflației și a creșterii costurilor cu energia, potrivit unui studiu asupra comportamentului consumatorilor realizat de grupul de cercetare de piață NielsenIQ.

Rezultatele arată că 52% dintre consumatorii germani cumpără doar produse pentru nevoi de bază, în timp ce aproximativ 30% au răspuns că au început să cumpere chiar mai puțin decât atât.

ADVERTISEMENT

Doar 10% din nemţi nu au fost afectaţi de criză

Aproximativ 44% au spus că acum evită produsele “care sunt distractive și luxoase”, iar unul din trei încearcă să reducă vizitele la restaurante, alegând să gătească acasă. Doar 10% dintre cei chestionați au spus că aceste creșteri ale prețurilor nu le-a afectat obiceiurile în a face cumpărături, iar acele răspunsuri au venit în mare parte de la oameni cu salarii mai mari.

Comentând rezultatele studiului, expertul Lothar Steiblin a observat că germanii recurg acum mai des la strategii de economisire a costurilor, cum ar fi compararea prețurilor și căutarea ofertelor speciale, precum și trecerea la produse mai ieftine și la cumpărături mai frecvente în lanțurile de supermarketuri.

ADVERTISEMENT

Unii respondenți au spus că au început să-și schimbe complet preferințele de cumpărături, cumpărând margarină în loc de unt, folosind apă de la robinet în loc de apă îmbuteliată și chiar renunțând la deodorant.

“Cu cât criza durează mai mult, cu atât oamenii folosesc mai multe oportunități pentru a economisi”, a subliniat Saiblin.

ADVERTISEMENT

Rata anuală a inflației din Germania a crescut la 10,4% în luna octombrie, atingând un nou maxim istoric, potrivit datelor Oficiului Federal de Statistică (Destatis), publicate la începutul acestei luni.

Prețurile au fost determinate în principal de creșterea costurilor la energie, care au crescut cu 43% în ultimul an și se așteaptă să crească în continuare pe parcursul iernii.

ADVERTISEMENT

Anterior, directorul Oficiului Federal pentru Protecție Civilă și Ajutorare în caz de dezastre (BBK), Ralph Tiesler, i-a avertizat pe nemţi că ar trebui să se pregătească pentru întreruperi de curent pe termen scurt, în această iarnă, şi că ar trebui să-şi facă provizii de apă şi conserve pentru zece zile.

ADVERTISEMENT