News

Prețurile RCA, plafonate timp de şase luni. Ministrul de finanțe: ”Măsura, adoptată în regim de urgență”. Proiectul, pus în dezbatere. Update

Prețurile la polițele RCA vor fi plafonate pentru 6 luni. O propunere a fost trimisă către Guvern, vineri, de ASF. Ministrul de finanțe spune că măsura urmează a fi adoptată în regim de urgență.
18.02.2022 | 19:07
Preturile RCA plafonate timp de sase luni Ministrul de finante Masura adoptata in regim de urgenta Proiectul pus in dezbatere Update
ADVERTISEMENT
18-02-2022
17:08

Proiectul privind plafonarea tarifelor RCA, pus în dezbatere publică

Într-un comunicat emis vineri seara, Ministerul de Finanţe anunță că documentul privind plafonarea tarifelor RCA a fost pus în dezbatere publică – DOCUMENT.

”Ministerul Finanțelor continuă măsurile de protejare a populației și mediului de afaceri și propune prin proiect de hotărâre de guvern, elaborat în colaborare cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, limitarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă de asigurare RCA practicate de asigurători. Măsura este necesară pentru stabilitatea pieței și pentru diminuarea efectelor scumpirii polițelor RCA, ca urmare a recentei ieșiri de pe piață a celui mai mare asigurător în domeniu.

Prin proiect se propune o diferențiere de calcul al tarifelor pentru persoanele fizice și cele juridice. Legiuitorul a luat măsura ținând cont atât de diferența de putere de cumpărare între cele două categorii, cât și de factorul de risc al fiecăreia.

Pentru persoanele fizice, limitarea tarifului maximal este justificată prin plafonarea la nivelul tarifului de referință publicat de către ASF, iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA, prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adică tariful de referință publicat de ASF înmulțit cu factorul N. În această situație, asigurații nu vor mai fi nevoiți să apeleze la acest mecanism și își vor putea alege asigurătorul RCA fără întârziere.

Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale. În prezent, 98,5% dintre asigurați se află în clase de bonus și restul în clase de malus.

Această soluție temporară vine în sprijinul tuturor categoriilor de asigurați, va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pieței de asigurări și poate contribui la o mai bună funcționare a acesteia până la momentul la care portofoliul de asigurați ai Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA este preluat de alți asigurători din domeniu”, se arată pe site-ul ministerului.

18-02-2022
15:11

Ministrul de finanțe, Adrian Câciu, confirmă măsura plafonării prețurilor RCA: ”Măsura va fi adoptată în regim de urgență”

Ministerul de finanțe, Adrian Câciu, a anunțat că instituția pe care o conduce va pune în transparență decizională proiectul de hotărâre de guvern pentru plafonarea prețurilor polițelor RCA timp de 6 luni.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, oficialul a anunțat că, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi în urma dialogului cu transportatorii şi Consiliul Concurenţei, s-a decis promovarea unei hotărâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primă maxime, plafonate pentru o perioadă de 6 luni.

Câciu este convins că măsura va fi adoptată în regim de urgenţă de către Guvern, astfel încât efectele să se reflecte rapid în piaţa de asigurări RCA.

”Aşa cum am promis, soluţiile care protejează populaţia şi companiile sunt principala noastră preocupare! Având în vedere situaţia dificilă cu care se confruntă milioane de persoane fizice şi juridice, din cauza creşterii foarte ridicate a preţurilor la poliţele de răspundere civilă auto, am decis, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi în urma dialogului cu transportatorii şi Consiliul Concurenţei, promovarea unei hotărâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primă maxime, plafonate pentru o perioadă de 6 luni, potrivit art. 4 alin. 3 din Legea Concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Avem convingerea că va fi adoptat în regim de urgenţă de către Guvern, astfel încât efectele să se reflecte rapid în piaţa de asigurări RCA şi să conducă la un nivel sporit de suportabilitate din partea asiguraţilor”, a spus ministrul Finanţelor, într-un clip video pe Facebook.

Tarifele polițelor RCA din România ar putea fi plafonate pentru următoarele 6 luni. O propunere în acest sens a fost transmisă vineri Guvernului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Consiliul Concurenței.

Prețurile RCA ar putea fi plafonate pentru 6 luni. O propunere a fost trimisă guvernului de către ASF

Vasile Ștefănescu, președintele Confederației transportatorilor auto (COTAR) spune că prețurile ar urma să fie plafonate pentru 6 luni la tarifele de referință comunicate de instituție. Acela va fi tariful maximal, și în funcție de clasa de bonus, prețul RCA va scădea.

ADVERTISEMENT

La rândul său, președintele ASF, Nicu Marcu, a anunțat că a transmis Ministerului de Finanțe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință.

”În urma analizelor realizate cu privire la evoluția pieței RCA și la impactul unor tendințe speculative asupra consumatorilor, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis să înainteze Ministerului de Finanțe o propunere de Hotărâre de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referință.

ADVERTISEMENT

Pentru protejarea consumatorilor și pentru stabilitatea piețelor pe care le supraveghează, Autoritatea face uz de toate resursele legislative și de reglementare de care poate dispune, împreună cu Guvernul României și cu alte autorități ale statului.

Credem că Guvernul va lua în calcul cât de curând propunerea înaintată, tocmai în scopul protejării populației în fața tendințelor inflaționiste sau speculative”, a declarat Nicu Marcu, președintele ASF, notează HotNews.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, hotărârea ar putea fi aprobată de Guvern săptămâna viitoare.

Reprezentanții transportatorii au amenințat cu proteste, dacă nu se aplică urgent plafonarea tarifelor RCA

Tot în această săptămână, mai multe sindicate ale transportatorilor, printre care Confederația Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), A.P.T.E. 2002 și A.P.U.L.U.M. au cerut adoptarea de urgenţă a unei hotărâri pentru plafonarea tarifelor RCA.

În caz contrar, cele trei organizaţii patronale au anunțat că sunt gata să inițieze proteste de stradă.

ADVERTISEMENT

”Oamenii au început să plătească poliţe RCA mai scumpe decât maşinile pe care le conduc. Ne vor aduce pe toţi la sapă de lemn şi se va prăbuși economia. Firmele nu-şi mai permit costurile, în general, pentru că totul s-a scumpit, iar transportatorii vor fi nevoiţi să renunţe la afaceri.

Nu se poate transfera totul în costurile clienţilor, nici în transportul de persoane, nici în cel de marfă. Dacă în continuare vor creşte preţurile, de la o zi la alta, închidem firmele, iar asta va însemna că se blochează România. În aceeași situație sunt toti plătitorii, cei peste 8,5 milioane de plătitori de polițe RCA , captivi in legea 132/2017.

Am stabilit să organizăm proteste, pentru a cere Guvernului plafonarea de urgenţă a RCA, dar sperăm să se întâmple înainte de a protesta, dacă cei care conduc România înţeleg spre ce dezastru ne îndreptăm, iar coroborat cu preţul carburantului şi a energiei , deja devine o problemă de siguranță națională”, a declarat Vasile Ştefănescu, președinte COTAR, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT