News

Prețurile rechizitelor au crescut. Cât plătesc părinții în această toamnă

Au crescut prețurile rechizitelor. Părinții elevilor scot mai mulți bani din buzunar în acest an
08.09.2021 | 10:43
Preturile rechizitelor au crescut Cat platesc parintii in aceasta toamna
ADVERTISEMENT

Noul an școlar va începe în mai puțin de o săptămână, la 13 septembrie. Părinții și elevii cutreieră magazinele, pentru a cumpăra rechizite.

Prețurile acestora au crescut în acest an. Specialiștii spun că scumpirile au la bază un fenomen global: creșterea costului transportului și a cererii de materii prime, potrivit Știrile ProTV.

ADVERTISEMENT

Prețurile rechizitelor au crescut. Cât plătesc părinții în această toamnă

Pe piață, rechizitele sunt după gustul și buzunarul fiecăruia. Modelele și prețurile acestora variază.

Costul mediu pentru un ghiozdan ajunge la aproximativ 200 de lei. Totuși, prețul poate să ajungă și la 400 de lei. Un penar costă în jur de 50 de lei, iar un stilou ajunge la 15 lei.

ADVERTISEMENT

Elevii au nevoie de mult mai multe lucruri: „caiete, stilouri, pixuri, creioane colorate, acuarele, pensule, bloc de desen. Bugetul mai mic, că avem doi, unul clasa 1 şi unul a 6-a”.

„Sperăm să facem faţă cu brio. Cel puţin 200 de lei de copil, ţinând cont că avem deja ghiozdanele, le păstrăm pe cele de anul trecut, la asta am scăpat”, a povestit un părinte.

ADVERTISEMENT

„Sunt un pic mai scumpe. De la an la an Cerinţele sunt din ce în ce mai mari se cer altfel de caiete şi trebuie să ne adaptăm, automat creşte şi bugetul”, a adăugat un altul.

Care este explicația specialiștilor

„În ultimele 18 luni la nivel global a fost o creştere a cererii de materie primă şi o creştere a costului de transport. Acest lucru a dus la creştere de producţie şi s-a reflectat şi în preţul de retail de 2-4%,” a explicat Adrian Olteanu, director de marketing la o librărie.

ADVERTISEMENT

„Acele produse care au la bază foarte multă materie primă, de exemplu hârtia în sine, sau anumite produse din plastic, mai ales cele care au la baza importul din China”, a adăugat acesta.

Luni, 13 septembrie, aproximativ trei milioane de elevi vor reveni în bănci. Anul școlar va debuta cu prezență fizică pentru toți.

Activitatea din instutuțiile de învățământ pe timp de pandemie a fost reglementată printr-un Ordin comun semnat de miniștii de la Educație și Sănătate. Acesta a fost publicat în Monitorul Oficial la data de 6 septembrie, cu o săptămână înainte de începerea noului an școlar.

ADVERTISEMENT
Tags: