News

Previziune sumbră a medicului Cristian Oancea: „Ajungem în situația în care trebuie să alegem pacienții”

19.10.2020 | 13:40
Previziune sumbra a medicului Cristian Oancea Ajungem in situatia in care trebuie sa alegem pacientii
ADVERTISEMENT

Bilanțul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus crește pe zi ce trece și împinge încet, dar sigur pe marginea prăpastiei un sistem medical care oricum nu era pregătit să facă față unei astfel de situații. În tot acest timp, medicii din spitalele destinate pacienților infectați avertizează la unison că în scurt timp vor fi obligați să aleagă „între viață și moarte” dacă autoritățile nu vin cu măsuri concrete care să încetinească răspândirea agentului patogen.

Dacă nu ne vom trezi în al 13-lea ceas, nu știm unde o să ajungem. Nu mai avem cu ce să facem față. Ne trebuie soluții rapide de la o zi la alta”, susține Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

ADVERTISEMENT

Acesta insistă, totodată, asupra rolului cheie pe care îl are masca de protecție în lupta împotriva virusului și le recomandă cetățenilor să o poarte de fiecare dată când se află în spații publice, fie că sunt închise sau deschise. „Pot fi asimptomatici și își pot infecta familia și prietenii”, atrage atenția specialistul.

Coronavirus în România. Medicul Cristian Onciu se teme de ce este mai rău

Noi nu mai avem locuri, am dus la Arad pacienții care necesitau terapie intensivă. Am ajuns la aproape de maxim, inclusiv cu paturile de interne.

ADVERTISEMENT

Dacă nu ne vom trezi în al 13-lea ceas, nu știm unde o să ajungem. Nu mai avem cu ce să facem față. În acest moment, capacitatea e la maxim.

Dacă mai avem azi cazuri de terapie intensivă nu știm unde să le trimitem. Ne trebuie soluții rapide de la o zi la alta. Dacă ne menținem pe 4.000 de cazuri, săptămâna asta vom fi plini, vom ajunge în situația în care trebuie să alegem pacienții. De săptămâna aceasta, la asta se va ajunge”, a explicat managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

ADVERTISEMENT

Virgil Musta: „Sunt copleșit de gândul că va trebui să aleg între viață și moarte”

Trecem prin momente dificile atât noi, medicii, cât și întreaga comunitate, pentru că noi ne facem datoria, suntem în prima linie în această bătălie.

Și am avut speranțe când în urmă cu 3 luni pandemia era foarte bine ținută sub control și mai aveam în spital doar 2 pacienți, pregătindu-ne de o viață normală și în foarte scurt timp, din păcate, lucrurile au început să meargă din rău în mai rău.

ADVERTISEMENT

Și acum suntem într-o situație foarte dificilă în care suntem puși să alegem între pacienți: pe care dintre ei putem să îi internăm la noi, pe care îi trimitem în spitalele suport și, eventual, în momentul în care se înrăutățește starea lor, îi vom relua pentru a-i trata noi, noi având competența cea mai mare în patologia COVID.

Sunt copleșit de gândul că poate va trebui la un moment dat, să aleg între viață și moarte. Până în momentul de față am avut încă posibilitatea să trimit pacienții care sunt grav în spitale suport. Dar secția noastră de ATI este plină”, a spus și medicul Virgil Musta.

ADVERTISEMENT
Tags: