News

Previziune sumbră de la analiștii economici! Când va fi lovită România de criză

13.08.2020 | 12:10
Previziune sumbra de la analistii economici Cand va fi lovita Romania de criza
ADVERTISEMENT

Efectele economice ale epidemiei de coronavirus încă nu  s-au manifestat cu toată forța, cred analiștii economici. Potrivit estimărilor acestora, șocul va fi resimțit abia din toamnă, informează Digi24.ro.

Deja unele afaceri s-au închis, lucru arătat și de creșterea numărului de șomeri, însă finalul anului va afecta direct alte companii, precum și pe cetățenii obținuiți.

ADVERTISEMENT

Mediul de afaceri a beneficiat până acum de amânarea plății taxelor, iar populația de amânarea ratelor la băncii, însă perioada de grație se va încheia spre sfârșitul anului, iar costurile vor fi resimțite abia atunci.

26 octombrie, o zi care va arăta dimensiunile crizei economice

Veștile nu sunt bune și avem foarte multe riscuri la orizont. Pe finalul acestui an ne așteptăm la probleme pentru companii, de aceea există riscul ca salariile să scadă sau chiar șomajul să crească și în acest context, din păcate gospodăriile din România, familiile, nu sunt pregătite pentru că nu au investiții care să producă pentru ele”, a declarat analistul economic Iancu Guda.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, mediul de afaceri are nevoie de susținerea statului și a UE prin diverse granturi sau alte facilități, însă este greu de spus cât de repede aceste fonduri vor fi disponibile.

Cât de repede vor ajunge la acele companii granturile și măsurile de finanțare? De la o ordonanță pe hârtie până a fi trase acele granturi și utilizate de companii este cale lungă”, a avertizat Adrian Bența, expert în fiscalitate.

ADVERTISEMENT

Economia a primit o gură de oxigen de la măsurile luate de Guvern pentru a asigura lichiditate în piață, precum amânarea termenului de plată a taxelor până pe 25 octombrie, însă este probabil ca multe firme să nu aibă bani nici  atunci.

Vom vedea în 26 octombrie câte dintre aceste companii își vor permite să plătească acele taxe și câte vor intra sau nu în lipsă de lichiditate și poate insolvență, faliment”, a estimat Adrian Bența.

ADVERTISEMENT

Deficitul ar putea ajunge la 10% din PIB

Nici statul nu are motive de optimism în condițiile în care este probabil ca deficitul bugetar să fie peste cel estimat anterior, din cauza cheltuielilor suplimentare generate de combaterea epidemiei.

Avem deja un deficit la primele 6 luni de 4,6%, este hazardat să spui că vei avea sub 5% deficit pentru întreg anul”, crede Iancu Guda.

Undeva la 7% este un procent previzibil pentru situația actuală, dar dacă se prelungește în continuare scadența taxelor, atunci deficitul va fi mai mare de 7%, probabil se va duce într-un 10%”, crede și Adrian Bența.

Cei doi nu cred nici revenirea în V, cu o creșter bruscă a economiei după căderea bruscă generată de epidemie, prognozată de către ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.

Dilema este alta, cât de adânc este V-ul și panta de revenire, adică intesitatea, cât de repede revine. Dacă avem un 2020 dezastruos și revenim lent abia în 2021 nu e deloc bine”, a avertizat Iancu Guda.

Adrian Bența crede chiar că modelul revenirii va fi altul: „Văd o revenire în U, o adâncire punctuală undeva în noiembrie, decembrie a căderii activității economice și o reluare a activității în 2-3 ani”.

ADVERTISEMENT