News

Previziune sumbră. Iarna grea ar putea provoca 100.000 de decese în Europa. Armele energetice ale lui Putin, mai puternice decât cele convenţionale

Criza energetică expune Europa riscului unei dezindustrializări masive, iar numărul deceselor ar putea să crească enorm în această iarnă
28.11.2022 | 14:55
Previziune sumbra Iarna grea ar putea provoca 100000 de decese in Europa Armele energetice ale lui Putin mai puternice decat cele conventionale
Predicţie sumbră a The Economist faţă de iernile ce vin peste Europa Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Revista britanică The Economist a lansat o proiecție-predicție referitoare la iarna care urmează, arătând că întreaga Europă va avea de suferit de pe urma crizei energetice, iar mulţi oameni chiar îşi vor pierde viaţa.

Creşterea preţurilor la energie duce la creşterea mortalităţii

Dacă acum câteva săptămâni pentru Europa era prognozată o iarnă relativ caldă, acum prognoza s-a schimbat. Bloomberg scrie că iarna aceasta va fi mai rece decât de obicei, în primul rând în țările nordice. De fapt, frigul s-a instalat deja. “O toamnă excesiv de caldă a permis țărilor UE să-și umple instalațiile de stocare a gazului. Acum nivelul de gaz din ele este de 95% din total, dar în ultimele zece zile acest nivel a scăzut constant”, subliniază Bloomberg.

ADVERTISEMENT

Dar, chiar dacă UE nu îngheață în iarna 2022/2023, iarna 2023/2024 va fi mult mai severă, avertizează specialiştii. În 2023, instalațiile de stocare a gazelor din Europa vor trebui să fie umplute din nou, de data aceasta fără nicio conductă de gaz rusesc. Asta înseamnă că ori UE va intra în iarnă cu rezerve minime, ori va umple depozitele cu gaz american scump, adică va pierde brusc miliarde și miliarde de euro. Prin urmare, după cum a remarcat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, dacă războiul Rusiei în Ucraina nu se oprește până în iarna viitoare, atunci problemele economice din Europa se vor “înrăutăți dramatic”.

Această agravare a situaţiei economice va afecta direct populația. “Simulările noastre sugerează că o creștere cu 10% a prețurilor reale la energie într-o iarnă tipică ar duce la o creștere cu 0,6% a mortalității”, scrie The Economist.

ADVERTISEMENT

“Astfel, criza energetică din acest an ar putea provoca peste 100.000 de decese suplimentare în rândul persoanelor în vârstă din întreaga Europă. Dacă se va întâmpla acest lucru, armele energetice ale lui Putin ar putea secera mai multe vieți în afara Ucrainei, decât ucid artileria, rachetele și dronele ruseşti pe teritoriul ucrainean”, mai scrie publicația britanică.

Cert este că economiile statelor membre UE depindeau înainte de război de două țări. “Prea multe industrii europene, în special cele germane, s-au bazat pe surse abundente de energie din Rusia. Multe companii au devenit și mai dependente de China ca piață finală pentru produsele lor”, explică The Economist.

ADVERTISEMENT

Între timp, Europa a abandonat deja o parte semnificativă a resurselor energetice rusești, iar în viitor va fi, de asemenea, forțată să reducă cooperarea cu China. Mulți oficiali europeni au declarat deja că dependența UE de Beijing este inacceptabilă.

Totuși, în același timp, americanii încearcă să profite şi introduc măsuri preferențiale și protecționiste pentru producătorii lor, precum și pentru străinii care își transferă afacerea în Statele Unite. În consecinţă, o serie de companii europene, incapabile să suporte costurile din UE, au ajuns peste Ocean. “Combinația dintre energie scumpă și subvenții americane expune Europa riscului unei dezindustrializări masive”, mai scrie The Economist.

ADVERTISEMENT

Cum pot europenii să se salveze de situația actuală? “Pentru a reduce prețurile la energie pe termen lung, Europa trebuie să accelereze revoluția energiei din surse regenerabile, menținând în același timp piețele energetice deschise concurenței. De asemenea, trebuie să se adapteze la noua realitate a securității”, opinează publicaţia britanică.

ADVERTISEMENT