News

Previziunea care ne dă fiori. Alexandru Rafila: „În maxim 10 zile ajungem ca în Lombardia”

22.10.2020 | 23:38
Previziunea care ne da fiori Alexandru Rafila In maxim 10 zile ajungem ca in Lombardia
ADVERTISEMENT

În ultimele 24 de ore au fost raportate 4.902 cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2 și 98 de decese, cel mai negru bilanț zilnic raportat în lunile care s-au scurs de la debutul pandemiei, iar specialiștii nu pot să nu se gândească la ce este mai rău.

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, susține într-un interviu acordat recent că vom ajunge cât de curând în situația în care a fost Lombardia, cea mai afectată dintre regiunile italiene.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, le recomandă autorităților să ia foarte serios în calcul stoparea tuturor activităților pentru 14 zile. „Este o măsură care are eficiență și lucrul ăsta s-a văzut foarte bine în primăvară”, subliniază specialistul.

Alexandru Rafila susține că România calcă pe urmele Italiei: „Ajungem ca în Lombardia”

În maxim 10 zile ajungem ca în Lombardia, de aproximativ de 7.000 de cazuri zilnic. Dar nu putem să știm exact câte persoane se îmbolnăvesc și ajung la ATI.

ADVERTISEMENT

Dacă oamenilor li s-ar explica într-un mod uniform… Nu dă încredere dacă mesajul nu e comun. Cred că aceasta e secretul: să fim sinceri și deschiși. Asta lipsește și cred că cetățenii își dau seama”, a declarat Alexandru Rafila la B1 TV.

„Lockdown-ul are eficiență și lucrul ăsta s-a văzut foarte bine în primăvară”

Avem această creștere a numărului de cazuri și ecoul care apare după o săptămână sau două de la o creștere a numărului de cazuri, respectiv creșterea numărului de la ATI și decesele. Este o solicitare pe care o înțeleg (n.r. lockdown).

ADVERTISEMENT

Probabil că dânșii văd ca singura posibilitate de a stopa această creștere a cazurilor internate în terapie intensivă o oprire a activităților, dar este o decizie greu de luat din punct de vedere politic, este o decizie politică.

Are eficiență și lucrul ăsta s-a văzut foarte bine în primăvară, chiar și în țările care au avut probleme foarte serioase. Italia, Spania, chiar și Franța au reușit să controleze evoluția catastrofală a epidemiei doar prin măsuri de închidere.

ADVERTISEMENT

Avem și exemplul mai recent al Irlandei care a făcut exact același lucru. Noi ne temem, în general, să luăm măsuri, de multe ori nu sunt populare , afectează viața socială, economia. Atunci, întotdeauna eziți când iei anumită măsură.

Însă s-a observat ceva în timpul acestei pandemii: cu cât întârzii luarea unei măsuri, ești forțat să iei o măsură mai dură și aplicarea ei va fi de durată mai lungă. Atunci, măcar atât să învățăm când lucrurile vor reveni cât de cât la normal, să învățăm să luăm măsuri moderate din timp.

Altfel lucrurile se răzbună și intrăm într-o situație în care medicii propun soluții drastrce care afectează foarte serios viața socială și economică. Eu aș mai aștepta un pic, dar nu foarte mult.

Aș vedea dacă măsurile care au fost luate de curând, inclusiv închiderea școlilor au vreun efect, măcar de stabilizare a creșterii. Dar nu mai avem foarte mult timp de așteptat și va trebui să fie luată o decizie. Eu aș fi luat alte măsuri puțin mai devreme, astfel încât să nu ajungem în această situație”, a mai spus profesorul Rafila.

ADVERTISEMENT