Life

Previziuni culinare pentru 2023. Specialiștii în gastronomie ne spun ce se mănâncă

Previziuni gastronomice pentru anul 2023. Cum ni se va modifica stilul de viață și ce produse alimentare vom cumpăra mai des.
30.12.2022 | 09:00
Previziuni culinare pentru 2023 Specialistii in gastronomie ne spun ce se mananca
Previziuni gastronomice pentru anul 2023. Cum ni se va modifica stilul de viață. Sursa foto: pixabay.com
ADVERTISEMENT

Previziuni culinare pentru 2023. Specialiștii în gastronomie ne spun ce se mănâncă în anul ce vine și care sunt alimentele pe care toți mai mulți oameni încearcă să le evite. Spre ce se orientează lumea în viitorul apropiat.

Previziuni gastronomice pentru anul 2023. Cum ni se va modifica stilul de viață

Potrivit unui articol publicat de New York Times, specialiștii culinari ne atrag atenția că se vorbește tot mai frecvent de regenivor, adică oamenii vor începe să caute produse pentru care se produc puține emisii de carbon.

ADVERTISEMENT

Lumea are tendința să renunțe la carne și să-și îndrepte atenția spre alte alimente. Acesta este motivul pentru care pielea de pui crocantă ar putea fi gustarea anului 2023, mai ales că poate fi folosită sub formă de crutoane, în salată sau chiar ca aperitiv și garnitură pentru friptură.

În tendințe este și ube, un cartof purpuriu cu gust ușor de nucă și aromă de vanilie din Filipine. Leguma poate fi folosită atât în mâncăruri, cât și în băuturi, de la plăcinte și vafe la latte și ube colada. Fructul dragonului, litchiul și porumbul peruvian violet vor fi la mare căutare.

ADVERTISEMENT

În creștere se mai anunță a fi și aromele florale precum vetiver și ylang-ylang. Mâncarea nigeriană, cea mexicană și cea japoneză nu vor fi trecute cu vederea de bucătari în 2023.

Așadar, stilul de viață pentru noul an va fi cu mâncare mai puțină, mai simplă și mai ieftină și din cauza creșterii prețurilor, schimbărilor climatice și tensiunilor globale.

ADVERTISEMENT

„Suntem obosiți. Simplitatea, versatilitatea, evadarea și ingeniozitatea sunt ceea ce se rezumă tendințele noastre în acest an”, a declarat Jennifer Zegler, director de alimente și băuturi pentru grupul de cercetare a pieței globale Mintel.

Moda culinară pentru anul 2023

Pe de altă parte, specialiștii în domeniul alimentar ne spun că previziunile pentru 2023 nu sunt toate sumbre, ci există și părți pozitive. Unele dintre acestea, în vogă pentru următorul an, sunt injecțiile de Jell-O de înaltă calitate, produsele cu culori naturale strălucitoare și ambalajele care evocă anii ’70.

ADVERTISEMENT

De asemenea, alimentele și băuturile care te fac să te simți sănătos, pentru că oamenii vor în continuare distracție, noutate și produse cât mai naturale. Fructele de mare și algele și-au asigurat un loc de cinste în perioada următoare.

Totodată, tot mai mulți bucătari au transmis că vor folosi în preparatele lor „ingrediente eroice pentru climă”, cum ar fi: fasolea teff, fava și lupin. Industria băuturilor alcoolice vrea la rândul său să se alinieze cuvântului „eco”.

ADVERTISEMENT