News

Previziuni sumbre despre valul patru al pandemiei. Epidemiolog: “E momentul să revenim la mască”

Epidemiologul Octavian Jurma avertizează că acest val va fi despre numărul de internări și decese.
09.08.2021 | 11:40
Previziuni sumbre despre valul patru al pandemiei Epidemiolog E momentul sa revenim la masca
ADVERTISEMENT

Epidemiologul a explicat și de ce se întâmplă acest lucru. Vaccinurile sunt cele care au făcut diferența între numărul de decese cauzat de varianta Delta în Marea Britanie, a cărei populație este vaccinată în proporție de 65% și Indonezia cu doar 15%.

Previziuni sumbre despre valul patru al pandemiei de COVID. Epidemiolog: “E momentul să revenim la mască”

“Așa cum au declarat deja mai mulți specialiști, valul 4 (Delta) nu va fi atât despre numărul de cazuri noi cât despre numărul de internări și decese.

ADVERTISEMENT

Motivul este simplu, în valul 4-Delta. Marea Britanie a avut un număr similar de cazuri ca în valul 3 (Alpha), dar de 200 de ori mai puține decese.

Indonezia pe de alta parte a avut în valul 4 (Delta) de 4x mai multe cazuri ca în valul 3 (Beta) și de 4x mai multe decese.

ADVERTISEMENT

Diferența dintre cele două țări? Marea Britanie are 65% din populație vaccinată, Indonezia doar 15%”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.

Epidemiologul continuă explicând care va fi cel mai bun scenariu pentru România și de ce, pornind de la datele existente până în acest moment, situația din țara noastră nu este una bună, fiind mai aproape de cea din India sau Indonezia decât de cea din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Autoritățile să ia în serios tulpina Delta în ceasul al 13-lea

Potrivit lui Octavian Jurma, postarea sa este menită să fie un semnal de alarmă în speranța că autoritățile române vor lua varianta Delta în serios și vor acționa pentru a proteja cele mai vulnerabile categorii.

“Trag acest ultim semnal de alarmă în speranța că autoritățile vor începe să ia în serios tulpina Delta în ceasul al 13-lea.

ADVERTISEMENT

Încă este posibil sp mai protejăm măcar intrarea în școală prin filtre măcar la fel de sigure ca cele necesare pentru intrarea la concerte și festivaluri.

Încă mai e posibil să stăm de vorbă cu cei vulnerabili. Încă mai putem vaccina pe cei vaccinați parțial sau cu vaccinuri mai puțin eficiente.

Avem deja prea mulți orfani după valurile 2 si 3 ca să ne mai prefacem că siguranța epidemica nu contează în clase sau la locul de muncă”, mai scrie epidemiologul.

Trebuie să revenim la mască, igienă, distanțare

Potrivit lui Octavian Jurma, acesta este momentul pentru revenirea la măsurile de protecție sanitară de care mulți nu mai țin cont: mască, igienă, distanțare, la care să se adauge criteriul vaccinării ca o condiție pentru participarea la evenimente sociale din cauza contagiozității ridicate a variantei Delta.

“De asemenea cred că este momentul ca din această săptămână să revenim la măsurile de protecție non-farmaceutică prin care am reușit să navigăm nevătămați și valurile precedente (mască, igienă, distanțare).

La aceste măsuri putem adăuga și criteriul vaccinării pentru a participa la anumite evenimente sociale având în vedere că Delta este atât de infecțios încât poate face chiar și din cei vaccinați o sursă de infectare pentru câteva zile”, concluzionează specialistul.

ADVERTISEMENT