News

Previziuni sumbre făcute de Fondul Monetar Internațional. Economia lumii va avea de suferit teribil în următorii doi ani

24.06.2020 | 19:53
ADVERTISEMENT

FMi a înrăutățit estimările economice pentru 2021 și 2021, totul pe fondul pandemiei de Covid-19 de la nivel global.

Fondul Monetar Internațional anticipează o redresare inegală și nesigură din cauza crizei provocate de noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

FMI a înrăutățit estimările economice, comparativ cu previziunile incluse în raportul World Economic Outlook publicat în aprilie 2020.

Previziuni sumbre făcute de FMI pentru economia lumii în 2020 și 2021

Experții anticipează pentru 2020 un declin de 4.9% al economiei mondiale, cu 1.9 puncte procentuale mai accentuat față de estimarea din aprilie. Cu toate aceasta, în 2021 va urma o creștere de 5.4%.

ADVERTISEMENT

FMI a supranumit criza provocată de noul coronavirus „Marea Închidere”, după modelul Marii Depresiuni de la începutul anilor 1900.

Pandemia de Covid-10 a împins economiile în Marea Închidere, care a ajutat la ţinerea sub control a virusului şi salvarea de vieţi, dar a declanşat şi cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune. Peste 75% dintre ţări se redeschid acum, în timp ce pandemia se intensifică în multe pieţe emergente şi economii aflate în dezvoltare. Mai multe ţări au început să îşi revină. Cu toate acestea, în absenţa unei soluţii medicale, consolidarea redresării este extrem de nesigură, iar impactul asupra sectoarelor economice şi a ţărilor este inegal”, au explicat cei de la FMI, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Economia mondială va pierde, cumulat pentru perioada 2020-2021 peste 12.000 miliarde de dolari.

Estimările au un grad ridicat de incertitudini, existând un risc ridicat de revizuire în sens pozitiv și în sens negativ a perspectivei, potrivit sursei citate.

Cu toate acestea, informațiile pozitive despre vaccinuri ar putea conduce la o reluare mai rapidă a activităților economice. Lucrurile s-ar înrăutăți dacă boala continuă să facă victime la nivel mondial.

ADVERTISEMENT

De asemenea, schimburile comerciale vor fi afectate, fiind prognozată o scădere cu 12% a tuturor operațiunilor de acest gen.

Criza care afectează omenirea în acest an este nemaivăzută în istorie, fiind un pericol real pentru redresarea economiilor dependente de exporturi.

De asemenea, această criză pune serios în pericol perspectivele de convergență a veniturilor între economiile în curs de dezvoltare și cele avansate.

Economiile lumii vor avea pierderi de aproape 8%

FMI anticipează o scădere de 8% pentru economiile avansate, 3% pentru piețele emergente și 5% pentru economiile în curs de dezvoltare. Peste 95% dintre țări vor consemna o creștere negativă raportată la cap de locuitor.

În măsura în care țările se vor redeschide, reluarea activităților va fi inegală. Un alt aspect, remarcat de FMI, e reprezentat de creșterea cheltuielilor în anumite sectoare precum comerțul cu amănuntul.

Domeniul HoReCA va rămâne, din păcate, la un nivel scăzut. Țările care se bazează mult pe acest sector vor avea de suferit.

Potrivit specialiștilor, piața muncii a fost lovită puternic într-un ritm record, în special în cazul lucrărilor cu venituri mici, care nu au varianta de a lucra on-line. Așadar, o redresare a pieței muncii va dura, agravând inegalitatea veniturilor. Pe acest fond, sărăcia va fi în creștere.

Redresarea va fi susținută prin măsuri extraordinare de sprijin global, nu mai puțin 10.000 de miliarde de dolari, lucru care a dus la relaxarea politicii monetare, care a dus la reducerea dobânzilor, la injecții de lichidități și achiziții de active.

Astfel au fost evitate falimentele la scară largă în multe țări din lume.

Potrivit sursei citate, FMI recomandă guvernelor lumii să rămână vigilente și să se adapteze pe măsură ce situația evoluează. Țările sunt încurajate să asigure o disciplină fiscală adecvată și transparentă, pentru a nu compromite independența politicii monetare.

Generarea riscurilor pentru sănătate ar trebuie să fie o prioritate pentru toată lumea, fiind recomandată testarea pe scară largă, dar și menținerea măsurilor de distanțare socială.

Comunitatea internațională are obligația să ajute țările cu capacitate limitată de îngrijire a sănătății, pentru a se asigura că vaccinul va ajunge în toată lumea în momentul în care va fi dezvoltat.

Șomerii ar trebui ajutați de guverne cu orice preț, pentru a evita colapsul financiar

În țările unde oamenii au ajuns șomeri, sau nu pot merge la muncă din cauza bolii, guvernul ar trebui să-i ajute financiar, susține FMI. Același ajutor ar trebui gândit de toate guvernele lumii pentru firmele care își cheamă angajații la muncă în această perioadă, pentru a evita un colaps financiar.

Mai mult, FMI consideră că ar trebui asigurat accesul la lichidități al piețelor emergente și al economiilor în curs de dezvoltare, prin asigurarea de linii swap între băncile centrale și desfășurarea unei rețele de securitate financiară globală.

Majoritatea țărilor vor înregistra în această perioadă o datorie publică care va atinge cel mai înalt nivel din istorie, inclusv pe piețele avansate. Pentru a trece peste această încercare, țările vor avea nevoie de cadre fiscale solide pentru consolidarea economiilor pe termen mediu.

Reducerea cheltuielilor inutile, lărgirea bazei de impozitare, reducerea la minimum a evaziunii fiscale şi extinderea sistemului progresiv de impozitare sunt doar câteva dintre măsurile recomandate de FMI.

Această criză poate fi privită, totuși, ca prilejul de a trece la o economie durabilă și echitabilă, prin investiții în tehnologii digitale și ecologice noi, cu protecții de securitate socială mai largi.

Toate aceste lucruri nu se vor putea realiza fără cooperare globală, fiind de recomandat să se rezolve tensiunile comerciale și tehnologice dintre state.

FMI promite să facă tot posibilul pentru a asigura un nivel adecvat al lichidităților la nivel mondial, să ofere finanțări de urgență și să sprijine inițiativa G20 de a suspenda serviciul datoriilor și să ofere sfaturi și sprijin tuturor țărilor pe durata crizei financiare.

ADVERTISEMENT
Tags: