News

Previziuni sumbre pentru București. Estimările unui medic cu privire la numărul de infectări

14.12.2020 | 09:12
Previziuni sumbre pentru Bucuresti Estimarile unui medic cu privire la numarul de infectari
ADVERTISEMENT

Numărul ridicat al infecțiilor cu Covid-19 raportate în Capitală aduce previziuni sumbre pentru medici în săptămâna care tocmai a început. Rata de infectare în București este cea mai mare din țară, iar situația din secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă este critică, cu doar 200 de locuri disponibile la nivelul țării.

Managerul spitalului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a explicat pentru Digi24 că urmează o săptămână foarte grea pentru sistemul medical. Ieri, doi pacienți au fost transferați cu un avion militar la Sibiu, după ce spitalele bucureștene au rămas fără locuri la ATI.

ADVERTISEMENT

Beatrice Mahler a explicat că vom avea nevoie de aproximativ 1000 de locuri la ATI, cel puțin 200 în Capitală. Medicul a explicat că trei locuri eliberate la ATI au fost ocupate în doar 20 de minute.

Situație critică în Capitală. Previziunile sumbre ale unui medic

„Din păcate, este o criză de locuri în secțiile de terapie intensivă și dacă în acest moment vorbim de criză de locuri în terapie intensivă și în secții, mă gândesc cu îngrijorare la ce înseamnă săptămâna viitoare, uitându-mă puțin în urmă la numărul de cazuri confirmate în București în această săptămână.

ADVERTISEMENT

La un calcul minim, în funcție de datele statistice pe care le avem, 20 la sută dintre pacienții internați necesită internare, adică vom avea nevoie de aproape 1.000 de locuri în spitale și un minim de 200 de locuri în terapie intensivă pentru București, în săptămâna viitoare, dacă regula statistică pe care o cunoaștem – și s-a verificat de atâtea ori – rămâne valabilă”, a explicat Beatrice Mahler, potrivit Digi24.

Medicul avertizează că este posibil să ne contruntăm cu o situație critică. „Nu știu care va fi evoluția următoarelor zile, cu siguranță, însă, lucrurile pot să ducă spre situații critice, dacă vorbim despre spitalele COVID”, a subliniat managerul spitalului „Marius Nasta”.

ADVERTISEMENT

Ea a mai explicat și modul în care privește atitudinea cetățenilor cu privire la pandemie și virusul SARS – CoV – 2, în contextul în care apar tot mai multe imagini de la petreceri cu număr mare de participanți și unde nu sunt respectate normele de protecție.

„Suntem în două lumi paralele: lumea celor care muncim în spitale și care ne confruntăm cu suferința oamenilor și familiilor care trec prin această experiență cu totul, cu totul deosebită și extrem de dură, și lumea celor care nu vor să accepte sau se gândesc că ei nu pot fi atinși de această boală, o boală care știm că nu alege și știm că deocamdată nu avem criterii extrem de exacte de a stabili care dintre noi va avea o formă severă. Este extrem de trist ce vedem și este păcat, pentru că trăim și trecem printr-o perioadă dificilă, iar unii nu înțeleg”, a precizat Beatrice Mahler.

ADVERTISEMENT

Medicul a transmis, cu această ocazie, câteva sfaturi oamenilor pentru perioada sărbătorilor. „Cu toții ne dorim sărbători în familie și cu siguranță le vom petrece anul viitor, după ce 70 la sută dintre noi vom fi vaccinați, însă anul acesta va trebui să regândim sărbătorile într-un mod în care familia apropiată să fie aproape de noi, iar pe ceilalți să-i simțim aproape prin alte mijloace de comunicare, pe care în acest an vrând-nevrând le-am adoptat. Este mult mai sigur așa, este mult mai sigur dacă vrem să fim lângă bunicii noștri și lângă părinții noștri și anul viitor, pentru că este important să rămânem sănătoși și, din păcate, încă în acest moment nu avem altă soluție decât distanța fizică”

ADVERTISEMENT