Fotbal intern

Previziuni sumbre pentru Dinamo. Statistica le dă fiori „câinilor” în lupta pentru evitarea retrogradării

16.04.2021 | 08:39
Previziuni sumbre pentru Dinamo Statistica le da fiori cainilor in lupta pentru evitarea retrogradarii
ADVERTISEMENT

Dinamo a ratat pentru al patrulea an consecutiv prezența în play-off-ul Ligii 1, iar semnele nu sunt deloc îmbucurătoare pentru „câini”. Dacă ar fi să ne luăm după statistică, gruparea „alb-roșie” ar avea mari probleme în lupta pentru evitarea retrogradării.

Dinamo a terminat sezonul regulat din Casa Pariurilor Liga 1 pe locul 14, de baraj, cu 27 de puncte, și din această cauză va avea un program infernal în play-out, urmând să dispute 4 partide pe teren propriu și 5 în deplasare.

ADVERTISEMENT

La fel ca și în sezonul precedent, echipa din Șoseaua „Ștefan cel Mare” are de tras din greu pentru a evita eșalonul secund. Anul trecut, a fost salvată de decizia FRF de a mări numărul de echipe din Liga 1 de la 14 la 16, însă e foarte puțin probabil ca scenariul să se mai repete încă o dată. Deși Justin Ștefan, secretarul general al LPF, militează pentru varianta cu 18 formații în prima divizie, șansele ca acest lucru să se întâmple încă din campionatul viitor țin de domeniul SF.

Vestea care le dă fiori „câinilor” în lupta pentru evitarea retrogradării. Dacă ar repeta rezultatele din sezonul regulat, Dinamo ar putea cădea direct în Liga 2

FANATIK vă propune un exercițiu de imaginație și încearcă să calculeze ce șanse ar avea Dinamo să se salveze de la retrogradare dacă ar repeta în play-out rezultatele înregistrate contra celorlalte echipe în sezonul regulat. Iar concluzia este una menită să le dea fiori „câinilor”: cu 10 puncte acumulate în partea a doua a campionatului, „alb-roșiii” ar scăpa cu greu de retrogradarea directă, în cel mai bun caz urmând să ocupe unul dintre cele două locuri care duc la baraj.

ADVERTISEMENT

După înjumătățirea aplicată la finalul sezonului regulat, Dinamo a rămas cu 14 puncte, unul mai mult decât au Poli Iași și Hermannstadt, care ocupă pozițiile direct retrogradante. FC Voluntari, formația care ocupă celălalt loc de baraj, are cu două puncte mai mult decât „câinii”, la fel ca și Viitorul, echipă aflată pe prima poziție salvatoare.

Program infernal pentru Dinamo în play-out: 5 meciuri în deplasare și doar 4 pe teren propriu

Pe lângă zestrea mică de puncte, criza de rezultate și de formă, Dinamo mai are un dezavantaj mare în lupta pentru salvarea de la retrogradare: va juca 5 partide în deplasare și doar 4 pe teren propriu, ceea ce practic le-ar îngreuna „alb-roșiilor” și mai mult misiunea de a-și îndeplini obiectivul.

ADVERTISEMENT

Iată în continuare cum arată programul lui Dinamo în play-out și ce șanse ar avea să se salveze dacă ar repeta rezultatele din sezonul regulat. Iar veștile nu sunt deloc dătătoare de speranțe…

Etapa 1: Astra – DINAMO (16 aprilie)

În sezonul regulat, cele două echipe s-au întâlnit la Giurgiu în etapa a 24-a, pe 21 februarie 2021, meci în care gazdele s-au impus cu scorul de 2-0 (goluri marcate de V. Gheorghe 36 și Stahl 41). De altfel, „câinilor” nu le priesc deloc în ultima perioadă deplasările în orașul de la malul Dunării, dovadă că în ultimii 4 ani au înregistrat numai înfrângeri. Ultima a venit chiar în această săptămână, în semifinalele Cupei României, victoria Astrei cu 1-0 ducând la demisia lui Gigi Mulțescu și instalarea lui Dusan Uhrin jr. ca antrenor al lui Dinamo.

ADVERTISEMENT
  • Calcule FANATIK: 14 puncte + 0 puncte cu Astra = 14 puncte după etapa 1 din play-out
David Bruno Carneiro si Vlad Alexandru Achim in meciul de fotbal dintre Astra Giurgiu si Dinamo Bucuresti, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat fara spectatori pe Stadionul Marin Anastasovici din Giurgiu, duminica 21 februarie 2021. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Etapa 2: DINAMO – UTA (20 aprilie)

Nici etapa a doua din play-out nu vine cu vești bune penttru Dinamo, pentru că adversar îi va fi pe teren propriu UTA. Pe 28 septembrie 2020, în etapa a 5-a din sezonul regulat, arădenii se impuneau cu 1-0 pe stadionul din Șoseaua „Ștefan cel Mare”, prin golul marcat de Hora în minutul 40 din penalty. O repetare a acelui rezultat, foarte posibilă de altfel, pentru că UTA evoluează bine în deplasare, ar îngreuna și mai mult situația dinamoviștilor…

  • Calcule FANATIK: 14 puncte + 0 puncte cu UTA = 14 puncte după etapa a 2-a din play-out

Etapa 3: Gaz Metan – DINAMO (23 aprilie)

Prima rază de soare pentru Dinamo, pentru că de aici ar putea veni primele 3 puncte în play-out. Pe 21 septembrie 2020, în etapa a 4-a din sezonul regulat, „câinii” obțineau prima victorie din mandatul lui Cosmin Contra pe banca lui Dinamo. A fost atunci 3-1 pentru Dinamo, golurile fiind înscrise de Gonzalez (49), Sorescu (74) și Camara (84), respectiv Cardoso (89).

  • Calcule FANATIK: 14 puncte + 3 puncte cu Gaz Metan = 17 puncte după etapa a 3-a din play-out

Etapa 4: DINAMO – FC Voluntari (28 aprilie)

O nouă partidă în care „alb-roșiii” s-ar putea alege cu toate cele 3 puncte puse în joc. Pe 20 noiembrie 2020, în etapa a 11-a din Liga 1, Dinamo se impunea clar pe teren propriu cu 3-0 în fața lui FC Voluntari, în ceea ce urma să fie ultimul meci al lui Cosmin Contra pe banca tehnică în campionat. După o primă repriză echilibrată, încheiată 0-0, „câinii” s-au dezlănțuit după pauză și au marcat de trei ori prin Anton (60) și Borja Valle (67 și 87), victoria cu 3-0 obținută la final fiind fără dubii.

  • Calcule FANATIK: 17 puncte + 3 puncte cu FC Voluntari = 20 puncte după etapa a 4-a din play-out
Borja Valle Balonga si Ionut Balaur in meciul de fotbal dintre Dinamo Bucuresti si FC Voluntari, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat fara spectatori pe stadionul Dinamo din Bucuresti, vineri 20 noiembrie 2020. © FOTO:Gheorghe Fluster/SPORT PICTURES

Etapa 5: Viitorul – DINAMO (2 mai)

După două calde, urmează una rece. Dinamo merge pe terenul Viitorului, unde pe 8 noiembrie 2020 pierdea cu 1-2 (Dobrosavlevici 53, Luckassen 56 / Borja Valle 64) în etapa a 10-a din Casa Pariurilor Liga 1. Va fi o deplasare infernală, cu puține șanse de a obține ceva, pentru că Dinamo are 4 înfrângeri consecutive la malul mării, de unde nu a mai luat punct din 2017. În plus, de numele Viitorului, se leagă și două dintre cele mai rușinoase înfrângeri suferite de Dinamo în ultimii ani, ambele cu 0-5: în campionatul trecut la Constanța și în actualul pe stadionul din Șoseaua „Ștefan cel Mare”.

  • Calcule FANATIK: 20 puncte + 0 puncte cu Viitorul = 20 puncte după etapa a 5-a din play-out

Etapa 6: Poli Iași – DINAMO (5 mai)

Deplasările la Iași au fost în ultimii ani un coșmar pentru Dinamo, iar recenta partidă din sezonul regulat, disputată pe 20 martie, în etapa a 28-a, nu putea face excepție. Gigi Mulțescu abia preluase echipa de la Ionel Gane, dar nu a putut evita o nouă înfrângere în Copou, gazdele impunându-se cu 1-0 prin golul marcat de Djuranovic (62). Nici statistica nu este deloc de partea dinamoviștilor în acest caz, în ultimele 9 jocuri din Dealul Copoului înregistrându-se 7 victorii ale gazdelor, o remiză și un singur succes al „câinilor”.

  • Calcule FANATIK: 20 puncte + 0 puncte cu Poli Iași = 20 puncte după etapa a 6-a din play-out

Etapa 7: DINAMO – Hermannstadt (8 mai)

Etapa a 7-a ar putea aduce în nou punct în contul lui Dinamo, dacă ar fi să se repete rezultatele înregistrate în sezonul regulat. Pe 24 august 2020, în chiar prima etapă a noului sezon, „câinii” și sibienii remizau 1-1 pe Arena Națională, prin golurile marcate de Sorescu (60, pen.), respectiv Joalisson (32). A fost ultimul meci al lui Gigi Mulțescu înainte să fie înlocuit de Cosmin Contra.

  • Calcule FANATIK: 20 puncte + 1 punct cu Hermannstadt = 21 puncte după etapa a 7-a din play-out

Etapa 8: FC Argeș – DINAMO (15 mai)

Ar fi meciul în care Dinamo ar obține ultimele puncte din acest sezon al Ligii 1. Pe 4 decembrie 2020, în etapa a 12-a, dinamoviștii se impuneau la Pitești cu 1-0, printr-un gol fabulos marcat în minutul 7 de Juan Camara, șut de la jumătatea terenului. Era primul meci al lui Ionel Gane ca antrenor principal după demisia lui Cosmin Contra, iar finalul a fost unul incendiar, marcat de o gravă eroare de arbitraj a centralului Marian Barbu.  Acesta nu a acordat un penalty clar pentru gazde în minutele de prelungire, la un placaj ca la rugby făcut de Ricardo Grigore asupra lui Drăghici, influențând decisiv rezultatul final.

  • Calcule FANATIK: 21 puncte + 3 puncte cu FC Argeș = 24 puncte după etapa a 8-a din play-out

Etapa 9: DINAMO – Chindia (19 mai)

Ar putea fi meciul în care Dinamo își ia adio de la Liga 1. Și nu oricum, ci cu o înfrângere, dacă ar fi să se repete istoria din sezonul regulat. Pentru că pe 16 ianuarie 2021, în etapa a 17-a din Liga 1, Chindia se impunea cu 1-0 pe stadionul din „Ștefan cel Mare”, prin golul marcat de Berisha în minutul 60.

  • Calcule FANATIK: 24 puncte + 0 puncte cu Chindia = 24 puncte după etapa a 9-a (ultima) din play-out
Adam Nemec si Paul Alexandru Iacob in meciul de fotbal dintre Dinamo Bucuresti si Chindia Targoviste, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat fara spectatori pe Stadionul Dinamo din Bucuresti, sambata 16 ianuarie 2021. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Cu 10 puncte acumulate în play-out, Dinamo are șanse minime să evite retrogradarea directă

Cu o zestre de doar 10 puncte obținute în play-out (din 27 maximum posibile), Dinamo ar ajunge la un total de 24 de puncte și ar putea prinde cu greu un loc de baraj. De evitarea directă a retrogradăriii nici nu poate fi vorba… Mai ales că „alb-roșiii” pleacă și cu dezavantajul rotunjirii în plus a punctajului, primul criteriu de departajare în caz de egalitate.

Criterii de departajare în play-out Liga 1 sezonul 2020-2021

  • numărul de puncte
  • numărul de puncte fără rotunjire
  • numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte
  • golaverajul mai bun în jocurile directe
  • numărul mai mare de goluri marcate în jocurile directe
  • numărul mai mare de goluri marcate în deplasare în jocurile directe
  • golaverajul general mai bun (diferenţa între golurile marcate şi primite în toate jocurile din campionat)
  • numărul mai mare de goluri marcate în toate jocurile de campionat
  • meci de baraj, dacă nu s-a putut face departajarea după criteriile de mai sus, pentru stabilirea echipelor care retrogradează sau merg în baraj
ADVERTISEMENT