Daron Acemoglu, numele cel mai cunoscut dintre cei trei economiști care au primit în acest an premierul Nobel, a vorbit despre riscurile asociate cu cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump. Un reprezentant al școlii de gândire care pune accentul pe rolul instituțiilor în dezvoltarea statelor, autor al celebrei cărți De ce eșuează națiunile, Acemoglu este de părere că cel de-al doilea mandat al lui Trump aduce o serie de riscuri pe termen lung.
În cartea lor celebră, De ce eșuează națiunile, Acemoglu și James Robinson au arătat că instituțiile economice sunt modelate de puterea politică. Atunci când instituțiile politice sunt incluzive, acestea creează sisteme economice de care beneficiază majoritatea. Atunci când puterea este concentrată în mâinile elitelor, economia este structurată pentru a servi intereselor acestora.
Într-o postare pe rețeaua X, Daren Acemoglu susține că cel de-al doilea mandat al lui Donald Trump nu va aduce o creștere economică de care să beneficieze angajații de rând și subliniază că agenda politică și economică a lui Trump prezintă riscuri pe termen mediu, atât prin impactul asupra instituțiilor americane cât și prin dereglementarea Inteligenței Artificiale.
În primul rând, economistul american, de origine turcă, susține că Trump vine la putere într-un moment fericit pentru economia americană, și că se va putea lăuda cu efectele politicilor administrației Biden.
„Trump vine la putere într-un moment norocos. Politicile lui Biden dau semne de succes, dar dividendele lor nu se simt încă. Acestea vor fi realizate în timpul mandatului lui Trump, iar acesta va fi rapid să-și asume meritele.
Politicile lui Biden au început să aducă beneficii clasei muncitoare în ceea ce privește crearea de locuri de muncă și creșterea salariilor de bază (un contrast real față de ceea ce am fost obișnuiți din anii 1980). Legea CHIPS și IRA consolidează baza industrială și tehnologică a țării.
Investițiile substanțiale în infrastructură realizate de Biden vor stimula și mai mult economia și producția din SUA și ar trebui să contribuie la creșterea salariilor și a locurilor de muncă. Și aceste beneficii se vor vedea în timp”, a scris Daren Acemoglu pe contul său de pe platforma X, care susține că Donald Trump se va putea lăuda o vreme cu rezultatele politicilor lui Biden, dar că propriile sale politici economice nu vor ajuta economia SUA.
Asta pentru că tarifele vamale foarte ridicate impuse Chinei nu vor aduce înapoi locurile de muncă care au părăsit SUA și este puțin probabil ca el să aplice tarife aliaților (iar acestea nu ar ajuta și probabil ar împiedica creșterea economică, deoarece perturbă lanțurile de aprovizionare).
Același lucru se va întâmpla și cu inflația, alimentată inițial de politicile lui Biden, dar care acum este la cel mai scăzut nivel grație intervenției FED-ului. Trump se va lăuda și cu faptul că prețurile nu vor mai crește, dar politicile sale vor fi inflaționiste pe termen mediu.
„Politicile inițiale ale lui Biden au alimentat inflația. Dar, datorită în mare parte Fed, inflația a scăzut și se va stabiliza probabil la un nivel scăzut. Amintirea faptului că prețurile de la magazinul alimentar sunt mult mai mari în raport cu anul trecut se va estompa. Trump se va lăuda și cu asta.
Cu toate acestea, agenda economică a lui Trump nu conține prea multe elemente care ar trebui să contribuie la reducerea inflației. Tarifele, dacă sunt puse în aplicare, vor crește prețurile pe termen scurt, iar dacă face presiuni asupra FED pentru mai multe reduceri ale ratelor pentru a-și ajuta popularitatea, acest lucru ar putea readuce inflația ridicată.
Susținerea criptomonedei de către Trump ar permite probabil mai multe escrocherii și ar încuraja micii investitori să cadă pradă bulelor nesustenabile. Nu văd nimic bun din criptomonede pentru lucrătorii sau consumatorii americani”, a mai susținut economistul american, care a adăugat că reducerile de impozite promise de Trump vor ajuta corporațiile și piața bursieră. Dar, chiar dacă acest lucru va duce la creșterea investițiilor, o mare parte din acestea se vor îndrepta către sectorul tehnologic și automatizare, deci este puțin probabil să ajute clasa de mijloc.
Economistul Daren Acemoglu susține că riscurile asociate cu acest al doilea mandat al lui Trump sunt mai degrabă pe termen mediu decât imediate, astfel că efectele venirii la putere a lui Trump se vor simți probabil după cei patru ani de mandat. Iar primul dintre aceste riscuri este asociat cu lipsa de reglementare a Inteligenței Artificiale.
„Ordinul executiv al lui Biden privind IA a fost doar un punct de plecare (aș spune un punct de plecare insuficient) pentru reglementarea acestei tehnologii cu potențial de transformare. Dacă nu este reglementată în mod corespunzător, inteligența artificială nu numai că va face ravagii în multe industrii, ci va duce și la manipularea generalizată a consumatorilor și a cetățenilor (vezi social media). Mai rău, adevăratul său potențial ca tehnologie a informației care poate ajuta lucrătorii nu va fi realizat.
Este probabil ca Trump să elimine toate reglementările și să alimenteze hype-ul IA (susținut de cei mai nesăbuiți investitori și capitaliști de risc din Silicon Valley). Este probabil să avem parte de multă IA proastă și nu prea multă IA bună, în cadrul abordării lui Trump privind reglementarea IA.
Cel mai mare cost, în opinia mea, va fi faptul că politica lui Trump va sprijini marile companii și capitaliștii de risc din Silicon Valley, care vor alimenta mai multă automatizare, ocolind dezvoltarea tehnologiei în favoarea muncitorilor. Mai multă automatizare va fi costisitoare pentru lucrătorii americani”, a mai scris Daren Acemoglu.
Al doilea capitol unde acest al doilea mandat al lui Trump aduce riscuri semnificative este reprezentat chiar de instituțiile americane. Acemoglu, care și-a făcut cariera descifrând dezvoltarea instituțiilor, susține că Trump va duce la slăbirea instituțiilor din SUA, iar efectele se vor vedea în anii și deceniile următoare.
„Așa cum am susținut în repetate rânduri, Trump este o amenințare la adresa instituțiilor americane. Asta nu înseamnă că democrația americană va lua sfârșit în următorii patru ani: deși nu aș exclude complet acest lucru, nu cred că acesta este cel mai probabil scenariu.
În schimb, Trump va slăbi și mai mult normele democratice, va spori incertitudinea și arbitrariul în politică, va adânci polarizarea și va submina și mai mult încrederea în instituții, inclusiv în instanțe și în Departamentul de Justiție, pe care va încerca să le transforme în arme politice.
Acest lucru nu va duce la un colaps economic imediat. Pe termen scurt, politica tranzacțională a lui Trump ar putea chiar să încurajeze unele investiții din partea companiilor favorizate de el. Trump ar putea, de asemenea, să stimuleze companiile energetice și forajul petrolier, din nou cu costuri pe termen lung (dar nu și pe termen scurt).
Dar, pe termen mediu (aproximativ 10 ani), slăbirea instituțiilor, creșterea incertitudinii în ceea ce privește politicile și scăderea încrederii în instanțe vor afecta investițiile și eficiența”, este de părere profesorul american.
Acesta este de părere că slăbirea instituțiilor americane va conduce chiar la o scădere a capacității de inovare a economiei Statelor Unite, ceea ce va însemna stagnarea salariilor angajaților. Acesta subliniază însă că toate aceste efecte vor fi vizibile mult după mandatului lui Trump.
„Astfel de slăbiciuni instituționale sunt costisitoare pentru orice economie. Ele pot fi dezastruoase pentru economia SUA, care depinde de inovare și de tehnologii complexe și avansate, care necesită un sprijin contractual și o încredere mai mare între părți în instituții.
Lipsa unei reglementări conduse de experți ar putea fi deosebit de costisitoare pentru sectoare-cheie ale economiei, cum ar fi asistența medicală, educația și afacerile online și serviciile pentru consumatori. Am putea obține mult mai mult ulei de șarpe și mai puține produse de înaltă calitate.
Toate acestea sunt vești proaste pentru lucrători. Dacă economia nu generează inovare și nu este vârful de lance al creșterii productivității, salariile nu vor crește. Dacă nu investim mai mult în tehnologii favorabile lucrătorilor, salariile și locurile de muncă vor fi în pericol.
Președinția lui Trump poate fi privită ca un test al efectelor instituțiilor asupra economiei. Dacă instituțiile contează, agenda lui Trump va costa economia SUA. Singura problemă este că aceste efecte vor întârzia să apară”, a mai scris economistul american în postarea sa pe platforma X.