News

Prezenţă la vot de peste 120% într-o localitate din Neamţ! Ce s-a întâmplat la o secţie de votare de la o… mănăstire!

26.05.2019 | 18:11
Prezenta la vot de peste 120 intro localitate din Neamt Ce sa intamplat la o sectie de votare de la o manastire

Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat că într-o secție de votare din județul Neamț s-a înregistrat o prezență de 121%. Este vorba de secția de votare amenajată în apropiere de Mănăstirea Sihăstria, din comuna Vânători – Neamț.

Ce s-a întâmplat la o secție de votare din Neamț

La secția de votare amenajată în apropierea Mănăstirii Sihăstria, din comuna Vânători-Neamţ s-au înscris 168 de alegători pe listele electorale. Pe listele suplimentare au votat 177 de oameni, printre aceștia numărându-se monahi și pelerini. La ora 14:00, se înregistra o prezență la vot de 50%.

La Mănăstirea Sihăstria au votat pe listele suplimentare 126 de persoane, prezența fiind de 82,73%. În aceeași categorie, cea unde oamenii au votat în număr mare pe listele suplimentare se află și o secție din comuna Ceahlău, unde 93 de turiști din stațiunea Durău și-au exprimat opțiunea pentru alegerile europarlamentare. Alți 79 de turiști au votat pe listele suplimentare, la Bălțătești.

La polul opus, cea mai scăzută prezență la vot s-a înregistrat la Oglinzi, stațiunea din apropierea orașului Târgu Neamț. Aici prezența la vot este de doar 6,69%.

Mănăstirea Sihăstria deține recordul și anul acesta

În județul Neamț sunt deschise 388 de secții de vot. Prezența la vot, la ora 18 este de 36,43%. Cei mai mulți oameni care au ieșit la vot sunt votanții cu vârste între 45-65 de ani. Cei mai mulți dintre aceștia sunt din mediul rural, peste 50%, iar urbanul deține un procent de 41%. În anul 2018, la Mănăstirea Sihăstria, s-a înregistrat cea mai mare prezență la urne, 269,46%. La alegerile din 2018, 351 de persoane au votat pe listele suplimentare puse la dispoziție.

Datele furnizate de Biroul Electoral Central au arătat că, Mănăstirea Sihăstria a condus la nivel județean și chiar național. Prezența la urne, în această secție a depășit 382,03%, în urmă cu 1 an. Totodată, la secția de votare de la Mănăstirea Sihăastria s-au suplimentat buletinele de vot.
”Am trimis suplimentar la secţia de votare Vînători-Neamţ, de care aparţine Mănăstirea Sihăstria, un număr de 600 de buletine de vot – 300 sâmbătă şi 300 duminică, după ce s-a înregistrat un număr mare de persoane care au votat pe listele suplimentare. Am constatat o creştere a persoanelor în zonă unde este arondată mănăstirea, ies oamenii de la slujbă de la biserică şi merg la vot. Iniţial, aici au fost distribuite 200 de buletine de vot, fiind înscrişi pe listele electorale permanente 167 de alegători. De la biroul secţiei de votare nu am primit nicio altă solicitare de suplimentare a buletinelor”, a spus președintele BEJ Neamț, Cristina Florea.
La Mănăstirea Sihăstria au votata foarte mulți oameni pe liste suplimentare
Număr recod de români care au votat la Mănăstirea Sihăstria, județul Neamț
Sursa foto: digi24.ro
Tags: