News

Prezența talibanilor pe rețelele sociale, o problemă delicată pentru Facebook, Twitter și Instagram. Care va fi soarta conturilor oficiale ale guvernului afgan

Rețelele sociale se confruntă cu o problemă delicată, prezența talibanilor pe rețelele sociale, care va trebui gestionată într-un fel sau altul.
18.08.2021 | 18:22
Prezenta talibanilor pe retelele sociale o problema delicata pentru Facebook Twitter si Instagram Care va fi soarta conturilor oficiale ale guvernului afgan
Prezența talibanilor pe rețelele sociale, o problemă delicată pentru Facebook, Twitter și Instagram. Care va fi soarta conturilor oficiale ale guvernului afgan. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Preluarea puterii de către talibani în Afganistan ridică noi probleme în era digitală. Dacă în urmă cu două decenii, probabil puteau fi numărate pe degetele de la o mână calculatoarele din stat, tehnologia a ajuns în prezent și acolo.

Afganii au acum acces la rețelele sociale cam în aceeași măsură în care avem și noi, în România, sau alți cetățeni ai altor state. Și totuși, nu doar oamenii de rând pot folosi social media, ci și talibanii.

ADVERTISEMENT

Asta ridică noi provocări giganților din domeniul tech, care se confruntă cu o situație aparte odată cu (re)venirea la putere a talibanilor în Afganistan. Teroriști au mai existat și vor mai exista pe astfel de platforme, însă cazul de acum este special, mai ales în cazul Facebook și Twitter.

Au sau n-au loc extremiștii pe rețelele sociale?

Companiile au transmis deja pozițiile lor cu privire la conturile de social media ale talibanilor, iar opiniile sunt, în principiu, unitare. Extremiștii nu au ce căuta pe aceste platforme.

ADVERTISEMENT

YouTube a avut o schimbare de opinie în ultimele zile. Inițial, compania a refuzat să comenteze situația, iar ulterior reprezentanții au afirmat că se bazează pe definițiile guvernamentale ale organizațiilor teroriste străine (FTO).

Astfel, Youtube a indicat că talibanii nu apar pe lista FTO a Departamentului de Stat din SUA. Pe de altă parte, organizația apare pe lista Teroriștilor Global Desemnați Special (SDGT), întocmită de Trezoreria SUA. Această listă e folosită pentru a bloca conturile bancare americane ale persoanelor de pe lista neagră, dar și pentru a interzice americanilor să lucreze cu astfel de persoane.

ADVERTISEMENT

Ulterior, YouTube a revenit asupra deciziei și a declarat că va bloca conturile despre care crede că aparțin unor membri ai grupării talibane.

Compania a declarat că ”se conformează cu toate sancțiunile aplicabile, inclusiv sancțiuni americane relevante. Astfel, dacă descoperim un cont care pare să aparțină și să fie operat de către talibanii din Afganistan, îl vom închide. Mai mult, politicile noastre interzic conținutul care incită la violență.”

ADVERTISEMENT

Twitter pare să nu aibă de gând să interzică în masă conturile talibanilor, care sunt în continuare foarte activi pe platformă. Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al talibanilor, are peste 300.000 de urmăritori pe Twitter, iar cele mai recente mesaje ale acestuia sunt din data de 17 august 2021.

Și Twitter se bazează pe aceeași listă FTO pentru a interzice anumite conturi de pe platforma sa. Astfel, în 2019, compania a închis conturi care aveau legături cu Hezbollah și Hamas, afirmând că ”nu există loc pe Twitter pentru organizații teroriste ilegale și pentru grupuri extremiste violente.”

Un purtător de cuvânt al platformei a afirmat că cetățenii Afganistanului folosesc platforma pentru a cere ajutor, iar compania și-a luat angajamentul de a ”rămâne vigilentă” în ceea ce privește aplicarea politicilor și regulilor sale.

Facebook a confirmat deja că va continua să interzică pe platforma sa conținutul talibanilor, deoarece îi consideră o organizație teroristă.

Mai mult, rețeaua socială are și o echipă dedicată de experți afgani, vorbitori nativi ai limbilor Dari și Pashto și care au cunoștințe ale contextului local. Aceștia monitorizează și înlătură conținutul care încalcă regulile.

”Talibanii sunt o organizație teroristă conform legilor americane, iar noi i-am interzis pe platformele noastre, conform politicilor interne cu privire la organizațiile periculoase. Asta înseamnă că înlăturăm conturile deținute sau administrate de talibani și interzicem laudele, suportul sau reprezentarea acestora”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Facebook a declarat că această politică se aplică nu doar pentru principala rețea socială, ci și pentru Instagram și WhatsApp. Există totuși informații care arată că talibanii folosesc tocmai WhatsApp pentru a comunica, chiar și în timpul capturării capitalei Kabul.

Ce se va întâmpla cu conturile oficiale gestionate de guvernul afgan

Ce este cu adevărat un punct sensibil este situația conturilor oficiale ale guvernului afgan, care au fost sau vor fi preluate de către talibani.

Facebook a declarat deja că încă nu are o poziție cu privire la ce va face cu aceste conturi și că va mai lăsa să treacă ceva timp, astfel încât situația din țară să fie mai clară.

Există mai multe pagini oficiale guvernamentale, între care o pagină de Facebook a ambasadei afgane în Washington și contul de Twitter al Ministerului Apărării. În total, toate aceste conturi au mai bine de un milion de fani și urmăritori.

Dacă poziția Twitter este ceva mai părtinitoare față de talibani și ale lor conturi, cea a Facebook este destul de clară. Și astfel apare o dilemă pentru rețeaua lui Mark Zuckerberg, care în principiu n-ar avea o justificare pentru a lăsa talibanii să folosească paginile oficiale ale guvernului afgan.

Pe de altă parte, compania s-ar putea raporta la un oarecare argument, anume că unele conturi de pe rețeaua socială sunt prea importante pentru a fi șterse. 

Rămâne de văzut cum vor gestiona rețelele sociale aspectul conturilor oficiale ale guvernului afgan, care ar putea fi preluate de către talibani.

ADVERTISEMENT