News

Prezentator de televiziune, mort în propria mașină, în Afganistan. A fost găsit împușcat. Video

07.05.2021 | 08:43
Prezentator de televiziune mort in propria masina in Afganistan A fost gasit impuscat Video
ADVERTISEMENT

Scene dramatice în Afganistan, unde a fost ucis un fost prezentator de televiziune, în plină stradă. Acesta a fost găsit împușcat în mașina sa, joi dimineață, după ce a fost atacat de mai mulți indivizi înarmați.

Prezentator din Afganistan, împușcat în plină stradă

Un prezentator de televiziune din Afganistan  și-a găsit sfârșitul după ce a fost împușcat de un grup de indivizi înarmați în propria sa mașină. Acesta este cel mai nou atac dintr-o întreaga serie desfășurate în recent în această țară.

ADVERTISEMENT

Prezentatorul a fost mult timp angajat al celei mai mari televiziuni private din Afganistan, ToloNews, dar la momentul morții sale el era angajat al Ministerului de Finanțe.

Deocamdată, acest atac armat din Afganistan nu a fost revendicat, dar modul de operare arată că aceasta ar fi o acțiune a rebelilor talibani, pe care guvernul de la Kabul îi acuză că încearcă să răspândească frica printre oameni.

ADVERTISEMENT

Tocmai din această cauză mai mulți oficiali guvernamentali magistrați militați pentru drepturi civile, dar și jurnaliști au fost vizați de astfel de atacuri și uciși.

Jurnaliștii, amenințați direct de talibani despre „consecințe”

După acest atac, un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că acei jurnaliști care vor face relatări „care privesc o singură direcție ce susține serviciile de inteligență afgane” acestor evenimente vor avea „consecințe de suportat” .

ADVERTISEMENT

Această amenințare a fost condamnată de Abdullah Abdullah, președintele Înaltului Consiliu pentru reconciliere națională din Afganistan, și a specificat că trebuie oprite toate tentativele de ai reduce la tăcere pe jurnaliștii afgani.

„Țintirea uciderii jurnaliștilor ar putea provoca o stare de frică în comunitatea jurnalistică, iar acest lucru ar putea duce la autocenzurare, abandonarea activităților mass-media și chiar părăsirea țării”, a declarat Mujib Khalwatgar, șeful grupului afgan de promovare a mass-media, după evenimentele recente din Afganistan.

ADVERTISEMENT

Numai anul trecut au fost omorâți 15 jurnaliști din aceste considerente, iar în luna martie au fost ucise trei femei ce dețineau funcția de jurnalist. Acesta a fost revendicat de gruparea Stat Islamic, care a recunoscut că a fost în spatele altor ucideri ale ziariștilor.

Afganistan este considerată a fi una dintre cele mai periculoase țări pentru jurnaliști, iar statisticile confirmă acest lucru. Din 2006 și până acum au fost uciși 76 de oameni care lucrau în presă.

ADVERTISEMENT