News

Cine sunt europenii care ar putea primi 2 miliarde de euro de la Google. Suma uriașă de plată poate crește de la o zi la alta

O companie suedeză a dat în judecată Google și cere despăgubiri de 2,1 miliarde de euro de la americani, iar suma de plată ar putea crește constant în viitor.
07.02.2022 | 18:44
Cine sunt europenii care ar putea primi 2 miliarde de euro de la Google Suma uriasa de plata poate creste de la o zi la alta
Google ar putea plăti despăgubiri de miliarde de euro unei companii europene. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

O companie europeană cere daune de peste 2 miliarde de euro de la Google, asta după ce gigantul motoarelor de căutare a pierdut deja un proces în care este acuzată de practici anticoncurențiale, ”victima” fiind tocmai firma care vrea acum despăgubiri record.

Spre finele lui 2021, în noiembrie, Tribunalul Uniunii Europene a decis să păstreze sancțiunea dată de Comisia Europeană gigantului Google, într-un dosar referitor la activități antitrust ce datau din 2017.

ADVERTISEMENT

La momentul respectiv, Comisia a decis că Google și-a favorizat propriile servicii de cumpărături integrate în motorul de căutare, direcționând în mod injust utilizatorii către aceste servicii, înc loc să-i trimită către cele ale rivalilor.

Atunci, Google a primit o amendă de 2,42 miliarde de euro, iar în cadrul apelului făcut de companie ulterior, această sancțiune a fost păstrată. Firma americană a deschis o nouă acțiune de apel, de data aceasta la Curtea Europeană de Justiție, unde va primi o decizie finală. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că, ”după îndelungi deliberări, am decis să facem apel la decizia Tribunalului, deoarece considerăm că sunt anumite zone care necesită clarificări legislative din partea Curții Europene de Justiție.”

ADVERTISEMENT

În total, cu această amendă pusă la socoteală, Google și Alphabet, compania-mamă, au primit sancțiuni de 8,25 miliarde de euro în cazuri antitrust, în ultimii zece ani.

Google ar putea pierde cel puțin 2,1 miliarde de euro într-un nou proces

Compania americană riscă să piardă și mai mult, însă. Unii dintre păgubiții practicilor anticoncurențiale desfășurate de Google de-a lungul anilor trecuți au deschis un proces împotriva firmei din SUA și cer despăgubiri uriașe, de 2,1 miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre PriceRunner, care a anunțat pe blogul propriei companii că a deschis un proces împotriva Google la Tribunalul pentru Brevete și Litigii Economice din Stockholm. Acest proces este o continuare a deciziei pe care a dat-o tribunalul UE, ”care a stabilit că Google a încălcat legile antitrust din Uniunea Europeană, manipulând rezultatele căutărilor în favoarea propriilor servicii de comparare a produselor.”

Conform celor de la PriceRunner, aceste încălcări ale legii continui chiar și în prezent, astfel că se așteaptă ca suma cerută preliminar ca despăgubire să crească în viitor.

ADVERTISEMENT

Compania subliniază că motorul de căutare are o cotă de piață de peste 90% în majoritatea țărilor și în regiunea EEA, fiind astfel întro poziție de monopol. Firma spune că deciziile curților europene arată că ”Google i-a privat pe operatorii altor servicii de comparatoare pentru cumpărături de oportunitatea de a concura în termeni echitabili.” 

Cei de la PriceRunner spun că Google nu s-a conformat deciziei Comisiei și ar abuza, în continuare, de poziția sa dominantă, astfel că firma, dar și altele similare, pierd trafic și profituri din cauza devierii publicului către Google Shopping.

Aceștia arată că firma de contabilitate Grant Thornton a ajuns la concluzia că prețurile pentru ofertele afișate în comparatorul Google sunt cu 12-14% mai mari decât ale altor servicii. În cazul ofertelor pentru haine și încălțăminte, procentajul crește la 16-37%.

Cine sunt europenii care au dat în judecată gigantul american

Mikael Lindahl, CEO-ul PriceRunner și semnatarul articolului de pe blogul companiei, arată că decizia Comisiei Europene în privința Google arată că orice firmă care a suferit daune de pe urma abuzurilor gigantului tech poate să ceară despăgubiri de la acesta.

Astfel, compania suedeză a dat în judecată Google pentru ca americanii să compenseze profiturile pierdute de PriceRunner în Marea Britanie începând cu 2018 și în Suedia și Danemarca începând cu 2013. Astfel, pagubele calculate până la anul 2020 plus dobânda aferentă anului 2021 se ridică la 2,1 miliarde de euro.

Lindahl mai spune că se așteaptă ca acest proces să fie unul care se va întinde pe câțiva ani și declară deschis că, având în vedere eforturile uriașe necesare, PriceRunner s-a asigurat printr-o sursă externă de finanțare că poate duce această bătălie.

Conform propriei descrieri, PriceRunner este o companie înființată în 1999, care s-a afirmat ca cel mai mare serviciu de comparație a produselor din Marea Britanie. În total, au fost centralizate 2,3 milioane de produse de la mai bine de 6.000 de vânzători din 21 de țări ce livrează în Marea Britanie.

”PriceRunner este o companie complet independentă. Nu suntem deținuți de vreun producător și nu suntem dependenți de aceștia, de retaileri sau de alte organizații care vor să ofere informații părtinitoare. Scopul nostru este să sprijinim consumatorii care vor să găsească produsele potrivite la cele mai bune prețuri”, mai arată compania pe propriul site.

ADVERTISEMENT