Românii se chinuie, în timp ce nişte “neica-nimeni” din Asia sînt la un pas de Mondialul din Brazilia

Iordania este cea mai mare surpriză a acestor preliminarii pentru Campionatul Mondial din 2014. Echipa pentru care Thaer Bawab, atacantul lui Gaz Metan, a fost în două rînduri singurul jucător...
11.09.2013 | 19:51
Romanii se chinuie in timp ce niste neicanimeni din Asia sint la un pas de Mondialul din Brazilia
ADVERTISEMENT

Iordania este cea mai mare surpriză a acestor preliminarii pentru Campionatul Mondial din 2014. Echipa pentru care Thaer Bawab, atacantul lui Gaz Metan, a fost în două rînduri singurul jucător convocat de la un club din Europa, a izbutit marţi seară o performanţă extraordinară. Iordanienii au făcut o campanie splendidă în maratonul calificărilor din Asia şi au ajuns să joace barajul cu Uzbekistan pentru a stabili formaţia care va reprezenta Asia la meciul decisiv cu a cincea clasată din zona Americii de Sud.

Au început cu un 9-0 cu Nepal şi au luat-o cu 6-0 de la Japonia

Iordania ocupă locul 80 în ierarhia FIFA. Prima prezenţă într-o campanie preliminară de mondial datează abia din 1986. Echipa naţională, alintată ”Curajoşii” este alcătuită pe scheletul a două mari rivale, Al Faisaly şi Al Wehdat. Prima echipă, a etnicilor iordanieni, a dat şapte jucători echipei naţionale, iar cea de-a doua, aparţinînd comunităţii palestiniene, pare a fi la această oră un rezervor de internaţionali, pentru că în actualele preliminarii au fost convocaţi 12 jucători. Cum spuneam, medieşanul Bawab, care a făcut iniţial parte din lotul lărgit pentru barajul cu Uzbekistan, după care s-a renunţat la serviciile sale, a fost singurul fotbalist din afara spaţiului asiatic convocat la echipa naţională. Iordania a folosit pînă acum 32 de jucători, trei dintre ei adunînd peste 120 de prezenţe în tricoul alb-roşu: portarul Amer Shafia (125), mijlocaşul Amer Deeb (124) şi Basem Fathi (120), toţi provenind de la Al Wehdat.

ADVERTISEMENT

Iordania a început preliminariile cu o dublă eliminatorie în compania unei victime sigure, Nepalul, pe care a desfiinţat-0 acasă, cu cel mai mare scor din istoria naţionalei, 9-0. A urmat o primă fază pe grupe, cu Iraq, China şi Singapore, în care Iordania a terminat a doua, după Irak, premiera fiind victoria împotriva Chinei. În ultima fază preliminară pe grupe s-a înregistrat şi cea mai mare umilinţă suferită de “curajoşi” , 0-6 la Nagoya, în faţa Japoniei. Dar nimeni nu s-a îngrijorat, pentru că niponii, alături de sud-coreeni, sînt la ani lumină de restul participantelor din zona Asia. Iordania a terminat a treia şi aşa a ajuns la baraj cu omoloaga din cealaltă grupă, Uzbekistan. Fosta republică sovietică era mare favorită, mai ales după un 1-1 în Iordania, dar scorul s-a repetat la Taşkent şi s-a intrat în prelungiri.

Nocturna a căzut în minutul 105

Returul a început prost pentru Iordania, pentru că Ismailov a punctat după numai cinci minute şi se părea că aici se va opri aventura echipei pregătite de egipteanul Hossam Hassan, omul record al naţionalei “faraonilor” pentru care a jucat de 169 de ori şi a marcat 69 de goluri. Dar, în minutul 42, egalarea a venit din neant, graţie inspiraţiei mijlocaşului Saed Murjan, autorul unui voleu de la 25 de metri. Uzbekistan a dominat, dar fără presiune şi s-a intrat în prelungiri, care au fost cu cîntec, pentru că în minutul 105 a căzut nocturna şi partida s-a reluat abia după o jumătate de oră. Nu s-a întîmplat nimic şi s-a ajuns la punctul cu var, unde inimile fanilor au fost puse la mare încercare, pentru că fiecare echipă a avut momentul ei de şansă, dar în final a fost 9-8 pentru Iordania, care va avea totuşi misiune grea în faţa locului cinci din America de Sud (posibil Ecuador, Uruguay sau Chile, deşi mai are şanse şi Venezuela). Egipteanul Hossam Hassan este antrenor doar din acest an, grosul bătăliei din preliminarii ducîndu-l irakianul Adnan Hamad.

ADVERTISEMENT

IORDANIA

– Situată în Asia de Vest, între Arabia Saudită, Siria, Israel şi Irak, este organizată sub forma de regat, condus de Abdullah II.

– Măsoară 89.342 km pătraţi, iar populaţia numără 6,5 milioane locuitori.

– Etnia majoritară, 98 la sută arabi, religia islamică  monedă naţională dinar.

– Capitala Aman are aproape 2,5 milioane locuitori

Urîţi pentru prietenia cu SUA şi colaborarea cu Israel

Iordania este una dintre cele două state arabe, alături de Egipt, extrem de urîte în lumea arabă. Sînt considerate trădătoarele Islamului, pentru că ambele sînt în  relaţii foarte apropiate cu SUA, marele duşman al lumii arabe şi cu ţările din Occident, în special cu Marea Britanie. Din această cauză, pentru că se află situată într-o zonă sensibilă geografic şi politic, în apropierea celui mai urîte naţiuni de către arabi, Israelul, americanii, britanicii şi francezii au trimis ajutor militar, în caz de atac. Iordania a primit acceptul SUA de a folosi uraniul în scopul construirii a unor centrale nucleare. În timpul invaziei americane din Golf, în operaţiunea de eliberare a Irakului de dictatorul Sadam Hussein relaţiile iordaniene s-au tensionat brusc atît cu SUA, cît şi cu ţările europene, întrucît regele Abdullah II a refuzat să participe la atac, fiind prieten cu irakienii. Între timp, lucrurile au revenit la vechile relaţii apropiate, Iordania fiind singura ţară arabă care conlucrează şi cu Israelul.

ADVERTISEMENT