News

Prim-ministrul României anunță strategia fiscală asumată în fața Comisiei Europene. Care sunt angajamentele noastre

13.05.2021 | 21:44
Primministrul Romaniei anunta strategia fiscala asumata in fata Comisiei Europene Care sunt angajamentele noastre
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, prim-ministrul României a anunțat joi, la Digi24, strategia fiscală pe care și-a asumat-o în fața Comisiei Europene, explicând care sunt angajementele pe care va trebui să le urmeze în perioada următoare și ce impact pot avea acestea în legătură cu PNRR-ul.

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost pe agenda dezbaterilor publice în ultimele săptămâni, negocierile purtate de către guvernul României cu autoritățile de la Bruxelles fiind extrem de ample.

ADVERTISEMENT

Fostul președinte, Traian Băsescu, consideră că Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene nu a înțeles fundamentele PNRR-ului, de aceea are niște discuții foarte neproductive cu Comisia Europeană.

Florin Cîțu anunță strategia fiscală a României asumată la Bruxelles

“Nu e o problemă cu deficitul, în primul rând este vorba despre cum vezi că evoluează economia. Lucrurile stau simplu pentru mine, eu sunt economist și înțeleg lucrurile mai bine. România are nevoie de investiții și va investi în continuare. 

ADVERTISEMENT

PNRR-ul este doar un mecanism pentru anumite programe, noi ne împrumutăm oricum pentru anumite investiții, acum că avem șansa să ne împrumutăm de la Comisia Europeană, unde mă împrumut mai repede, evident că voi lua această soluție.

Avem 29.9 de miliarde în PNRR și 46 de miliarde în fonduri europene, tot în perioada 2021-2027. Este vorba doar de a convinge Comisia Europeană că rămânem în strategia fiscală asumată, adică că vom reduce deficitul sub 3% în 2022.

ADVERTISEMENT

Eu am convins Comisia Europeană că indiferent de cum ne vom împrumuta, vom face această reducere a deficitului și trebuie să arătăm cum o vom face în perioada următoare. Am mers la Comisia Europeană cu un plan de reforme foarte ambițios.

Comisia apreciază progresul reformelor, cea mai importantă este legată de reforma companiilor de stat, pentru a o face foarte bine vom avea o echipă la guvern care va monitoriza această evoluție.

ADVERTISEMENT

În România avem de 30 de ani de zile companii în care băgăm bani fără niciun rezultat, sunt doar sinecuri. Unele vor putea să meargă mai departe și să facă profit, foarte bune, altele vor avea nevoie de capitalizare ca să își revină și să facă profit, iar altele, nu avem ce să mai facem cu ele.

Trebuie să fim foarte realiști, asta am cerut și miniștrilor astăzi, eu m-am asigurat că și dacă nu voi mai fi la putere, lucrurile vor merge mai departe. 

Este vorba de reforma pensiilor, ca acestea să fie coroborate cu partea de contributivitate, altfel în 15 ani vom avea o problemă foarte mare.

Am văzut, reformele ale sistemului de pensii în alte țări durează cinci-șase ani, nu se pot face toate într-un an de zile, în 15 ani vor ieși la pensie mult mai multe persoane decât cele care intră în câmpul forței de muncă.

Trebuie să avem un sistem de pensii sustenabil până atunci, nu este imposibil, trebuie să avem legislația necesară pentru acest lucru.

Vom face o reformă a aparatului public și o creștere a informatizării acestui sistem. România trece într-o perioadă de transformare post-pandemie.

Nu mai stăm să așteptăm să vină investitorii străini, mergem după ei, miniștrii responsabili vor trebui să meargă după ei și să îi aducem în România, trebuie să ne batem pentru capital, altfel nimeni nu îți aduce acest capital în țară”, a declarat Florin Cîțu la Digi24.

ADVERTISEMENT