News

Florin Cîțu, noi vești pentru români. Ce se întâmplă cu paturile de la ATI și cu festivalurile din vară

25.03.2021 | 21:47
Florin Citu noi vesti pentru romani Ce se intampla cu paturile de la ATI si cu festivalurile din vara
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, prim-ministrul României, a discutat joi, la Digi24, despre situația paturilor din secțiile de terapie intensivă, în contextul creșterii numărului de cazuri grave care au nevoie de mai multe zile de îngrijire specială, dar și despre posibilitatea organizării unor evenimente de masă în această vară.

Pe 25 martie, 1348 de persoane erau internate în secțiile ATI din România, ceea ce se apropie de capacitatea maximă pe care o au spitalele suport-covid din țară.

ADVERTISEMENT

O analiză Fanatik a arătat că, în România, sunt anumite județe care au un număr extrem de scăzut de teste realizate, ceea ce arată o imagine total deformată a situației pandemiei.

Cîțu, despre situația paturilor de la ATI. Va fi crescută capacitatea?

“Trebuie să mergem spre un nou tip de testare, acel tip de smart-testing ca în Coreea de Sud. Nu ar trebui, însă, să ne gândim doar la cum să creștem resursele, acestea sunt soluții de moment, singura modalitate prin care putem să trecem de această pandemie este să vaccinăm cât mai mulți oameni.

ADVERTISEMENT

Nu mă tem că nu se vor vaccina românii, aceștia arată un apetit crescut spre vaccinare, vreau să văd acest mesaj public, pentru că avem dozele necesare. 

Evaluarea Ministerului Sănătății o fac la jumătatea anului, acum nu fac nicio evaluare a niciunui ministru. Suntem o echipă, suntem într-o coaliție, la început, lucrăm de puțin timp împreună, dar voi evalua la jumătatea anului.

ADVERTISEMENT

Au fost anunțate cele 200 de paturi de ATI pe care le-am cerut în plus, 80 au fost deja suplimentate în București, vor mai apărea modalități prin care să alocăm mai multe resurse pentru bolnavii de coronavirus.

Multe dintre măsurile pe care le-am luat anul trecut au fost prelungite, voi discuta cu Ministerul Educației în funcție de cum va evolua perioada aceasta dacă este nevoie să suplimentăm măsurile de anul trecut (n. red. referitor la ajutoarele primite de companii pentru părinții care erau nevoiți să stea acasă cu copiii care nu mergeau la școală)”, a declarat Cîțu la Digi24.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu, anunțuri despre festivaluri. Se vor putea organiza la vară?

“Șomajul tehnic funcționează, kurzarbeit funcționează, IMM Invest merge mai departe, a fost introdus Agri Invest pentru mediul agricol, sunt multe modalități prin care am ajutat economia.

Vă dați seama că nu putem să discutăm despre măsuri speciale pentru persoanele vaccinate, ar trebui mai întâi ca toți românii să aibă acces la vaccin.

Recunosc că sunt în discuții referitoare la modalitățile prin care vor putea să fie organizate anumite evenimente în perioada de vară, pentru persoanele vaccinate, pentru cei care sunt testați negativ, trebuie să se găsească soluții.

Nu mă pronunț pe festivaluri, încă. Trebuie să luăm lucrurile punctual, vreau să vedem cum va arăta situația pandemiei după luna aprilie”, a adăugat prim-ministrul României.

ADVERTISEMENT