News

Prim-ministrul unei mari puteri mondiale și-a anunțat demisia din cauza unor probleme grave de sănătate: ”Aș dori să transmit scuzele mele poporului”. Update

28.08.2020 | 12:00
Primministrul unei mari puteri mondiale sia anuntat demisia din cauza unor probleme grave de sanatate As dori sa transmit scuzele mele poporului Update
ADVERTISEMENT

Shinzo Abe, premierul Japoniei, una dintre cele mai mari puteri economice ale planetei, și-a anunțat demisia din fruntea Guvernului nipon.

UPDATE, 12:01. Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, Shinzo Abe și-a confirmat demisia și a transmis un mesaj poporului japonez.

ADVERTISEMENT

Aș dori să transmit scuzele mele poporului japonez. A trebuit să lupt împotriva bolii și să primesc tratament, fapt pentru care nu eram într-o stare perfectă în ceea ce privește funcția, a spus Abe, conform CNBC. Acesta a spus că își va îndeplini funcția de prim-ministru până la numirea următorului premier. Mandatul său actual trebuia să se termine în 2021.

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, și-a anunțat demisia. Probleme grave de sănătate

În vârstă de 65 de ani, personalitatea politică japoneză a luat această decizie din cauza unor probleme grave de sănătate cu care se confruntă.

ADVERTISEMENT

Acesta se afla în fruntea Executivului de la Tokyo din 2012. Abe a mai avut un mandat între 2006 și 2007, pe care l-a încheiat brusc tot din motive de sănătate.

Cutremur la vârful statului din Japonia. Primul ministru Shinzo Abe și-a informat echipa de la guvernare de hotărârea sa de a demisiona, transmite CNN, citând surse din executivul nipon. Abe își va exercita prerogativele până la alegerea unui succesor, apoi va renunța la mandat.

ADVERTISEMENT

În ultima perioadă, mass-media din Japonia a scris despre înrăutățirea stării de sănătate a șefului guvernului. După cum transmite sursa citată, Abe a confirmat în această săptămână decizia de a-și depune mandatul.

Surse locale anunță că Abe ar suferi de o colită ulceroasă, o inflamație cronică a mucoasei colonului. Această boală a fost cauza demisiei lui Abe în 2007. Starea de sănătate a acestuia s-a stabilizat ulterior, iar în 2012 a fost ales din nou în funcția de prim-ministru.

ADVERTISEMENT

Shinzo Abe, cel mai longeviv premier din istoria Japoniei

Pe data de 24 august, mandatul lui Shinzo Abe în acest post de premier a depășit 2.799 de zile, fiind cea mai lungă perioadă de timp în care un prim-ministru nipon a ocupat această funcție.

Prima oară, Abe a fost ales prim-ministru în septembrie 2006, iar atunci a devenit cel mai tânăr premier al Japoniei după al doilea Război Mondial. Şi-a dat demisia din această funcţie pe motive de sănătate în 2007.

Partidul pe care îl conduce a câştigat în decembrie 2012 alegerile parlamentare şi astfel Shinzo Abe a devenit din nou premier, primul care revine în această funcţie de la Shigeru Yoshida din 1948.

În perioada 2012-2020, acesta a mai câştigat alegerile din 2014 şi apoi pe cele din 2017, această din urmă victorie lansându-l în cursa pentru cel mai longeviv prim-ministru din istoria Japoniei.

Informația demisiei lui Abe este surprinzătoare, deoarece, în urmă cu doar două zile, purtătorul de cuvânt al Executivului nipon a spus că este prea devreme pentru a discuta de epoca post-Abe întrucât acesta mai are un an de mandat.

ADVERTISEMENT