ADVERTISEMENT
News

Prim-ministrul unei mari puteri mondiale și-a anunțat demisia din cauza unor probleme grave de sănătate: ”Aș dori să transmit scuzele mele poporului”. Update

Autor: Adrian Baciu | 28.08.2020 | 12:00
Prim-ministrul unei mari puteri mondiale și-a anunțat demisia din cauza unor probleme grave de sănătate: ”Aș dori să transmit scuzele mele poporului”. Update
Prim-ministrul unei mari puteri mondiale și-a anunțat demisia din cauza unor probleme grave de sănătate. Foto: hepta.ro

Shinzo Abe, premierul Japoniei, una dintre cele mai mari puteri economice ale planetei, și-a anunțat demisia din fruntea Guvernului nipon.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 12:01. Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, Shinzo Abe și-a confirmat demisia și a transmis un mesaj poporului japonez.

Aș dori să transmit scuzele mele poporului japonez. A trebuit să lupt împotriva bolii și să primesc tratament, fapt pentru care nu eram într-o stare perfectă în ceea ce privește funcția, a spus Abe, conform CNBC. Acesta a spus că își va îndeplini funcția de prim-ministru până la numirea următorului premier. Mandatul său actual trebuia să se termine în 2021.

ADVERTISEMENT

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, și-a anunțat demisia. Probleme grave de sănătate

În vârstă de 65 de ani, personalitatea politică japoneză a luat această decizie din cauza unor probleme grave de sănătate cu care se confruntă.

Acesta se afla în fruntea Executivului de la Tokyo din 2012. Abe a mai avut un mandat între 2006 și 2007, pe care l-a încheiat brusc tot din motive de sănătate.

ADVERTISEMENT

Cutremur la vârful statului din Japonia. Primul ministru Shinzo Abe și-a informat echipa de la guvernare de hotărârea sa de a demisiona, transmite CNN, citând surse din executivul nipon. Abe își va exercita prerogativele până la alegerea unui succesor, apoi va renunța la mandat.

În ultima perioadă, mass-media din Japonia a scris despre înrăutățirea stării de sănătate a șefului guvernului. După cum transmite sursa citată, Abe a confirmat în această săptămână decizia de a-și depune mandatul.

ADVERTISEMENT

Surse locale anunță că Abe ar suferi de o colită ulceroasă, o inflamație cronică a mucoasei colonului. Această boală a fost cauza demisiei lui Abe în 2007. Starea de sănătate a acestuia s-a stabilizat ulterior, iar în 2012 a fost ales din nou în funcția de prim-ministru.

Shinzo Abe, cel mai longeviv premier din istoria Japoniei

Pe data de 24 august, mandatul lui Shinzo Abe în acest post de premier a depășit 2.799 de zile, fiind cea mai lungă perioadă de timp în care un prim-ministru nipon a ocupat această funcție.

ADVERTISEMENT

Prima oară, Abe a fost ales prim-ministru în septembrie 2006, iar atunci a devenit cel mai tânăr premier al Japoniei după al doilea Război Mondial. Şi-a dat demisia din această funcţie pe motive de sănătate în 2007.

Partidul pe care îl conduce a câştigat în decembrie 2012 alegerile parlamentare şi astfel Shinzo Abe a devenit din nou premier, primul care revine în această funcţie de la Shigeru Yoshida din 1948.

ADVERTISEMENT

În perioada 2012-2020, acesta a mai câştigat alegerile din 2014 şi apoi pe cele din 2017, această din urmă victorie lansându-l în cursa pentru cel mai longeviv prim-ministru din istoria Japoniei.

Informația demisiei lui Abe este surprinzătoare, deoarece, în urmă cu doar două zile, purtătorul de cuvânt al Executivului nipon a spus că este prea devreme pentru a discuta de epoca post-Abe întrucât acesta mai are un an de mandat.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!