News

Prim pas către debirocratizare în administrația publică din România: Ștampila a fost eliminată

11.09.2019 | 14:56
Prim pas catre debirocratizare in administratia publica din Romania Stampila a fost eliminata

Camera Deputaților a votat proiectul prin care angajații din instituțiile statului nu vor mai fi nevoiți să folosească ștampila. Proiectul este salutat de românii care bat drumurile zi de zi la diferite instituții și spun că este un prim pas, mic, dar eficient pentru debirocratizare.

Ștampila nu va mai fi necesară

Așadar, instituțiile administrației publice nu vor mai fi obligate să folosească ștampila în relația cu celelalte instituții ori cu cetățenii. Decizia a fost luată astăzi de către deputați. Actul normativ de interzicere a ștampilei a trecut cu 207 voturi favorabile, 58 de abțineri și doar unul împotrivă, scrie dcnews.ro.

Acest proiect a fost adoptat în luna noiembrie a anului 2018 de către Senatul României, iar astăzi, Camera Deputaților având ultimul cuvânt, a aprobat legea. Aceasta urmează să ajungă la președintele României, Klaus Iohannis, pentru a fi promulgată. România este în continuare una dintre țările europene cu cea mai mare birocrație.

ștampila
Tallinn este capitala europeană cea mai digitalizată. Sursa foto: Lonely Planet

Estonia, țara cea mai digitalizată din Europa

La polul opus se află Estonia, un stat cu o populație de doar 1,3 milioane de locuitori, care se pregătește de digitalizare completă. Estonienii s-au angajat să digitalizeze în totalitate administrația publică pentru a ușura munca angajaților de la stat, dar și pentru a înlesni rezolvarea problemelor cetățenilor.

Doar câteva lucruri nu mai pot fi realizate electronic în acest stat, iar printre acestea se numără căsătoria civilă, divorțul ori transferul de proprietate. Siva Vaidhyanathan, directorul Center for Media and Citizenship de la University of Virginia dă Estonia drept exemplu pentru foarte multe țări care vor să își modernizeze administrațiile publice.